Sent på torsdagskvällen dagen innan kongressen där en ny LO-ledning skulle väljas meddelades att den föreslagna ordföranden, Hotell- och restaurangfackets Pim van Dorpel, avsagt sig sin kandidatur. ”Privata skäl” angavs som skäl.

Nu hade valberedningen och LO-styrelsen väldigt ont om tid för att vaska fram en ny kandidat. ”Det finns en plan”, sade en av Elektrikernas representanter på plats. Planen visades vara Byggnads ordförande, Johan Lindholm, som på lördagen valdes av en enhällig kongress.

Snabbdejter med förbunden

Valberedningens ordförande Tomas With berättade att valberedningen under fredagen hade haft snabbdejter med alla 14 förbund. Kraven var en ordförande som kan stärka, och samla LO. En ordförande som klarar av att ta utrymme i media och står fast när det blåser.

– En ordförande som är trygg i sina värderingar och som kan stå i spetsen när vi behöver göra svåra kompromisser, fortsatte Tomas With och berättade att valberedningen därefter landade i att Johan Lindholm var rätt val.

– En enig valberedning, och därtill 14 eniga förbund står bakom förslaget, sade Tomas With.

Därefter valdes Johan Lindholm till ny ordförande för LO av kongresen.

– En helt otrolig känsla. Det absolut finaste uppdrag man kan få, kommenterade Johan Lindholm.

”Ett litet men starkt förbund”

Lika enigt stod valberedning och LO:s 14 förbund bakom valet till förste vice ordförande: Elektrikerförbundets vice ordförande Louise Olsson.

– Wow, häftigt, vad många ni är! Det är ett mäktigt uppdrag, sade Louise Olsson i sitt tacktal.

Hon riktade sig även till Elektrikerförbundet:

– Ett litet men så starkt förbund, som bara backar när vi tar sats. Tappa inte farten nu, det här kommer ni att klara bra även utan mig.