Locus, som den nya IP67-dosan i aluminium heter, har en hel del förändringar och förbättringar: 

I stället för de gamla gjutna fästöglorna har Locus försetts med en justerbar fästplåt på baksidan som gör det lättare vid montering på ojämnt underlag. 

Det tidigare ”bulliga” locket har ändrats till ett helt platt utförande för att underlätta vid märkning. Locket, med sina två skruvar, har fyra skruvhål att välja på och kan alltså vändas 90 grader. Dosan som bygger 44 mm på djupet levereras tom, utan plint. 

En närbild av en metallventil på en vägg.
Garos äldre IP67 dosa i metall lanserades på 40-talet. Det här, flera gånger övermålade exemplaret, lär enligt uppgift ha suttit på plats sedan tidigt 70-tal.
Foto: Jan-Erik Johansson

Locus säljs i två utföranden, antingen med två utgångar uppåt och två ned, eller med fem utgångar fördelat på två upp två ned samt en på sidan. Förskruvning M 25 rakt över.

Den släpps i vit och svart samt en faluröd variant helt i linje med dagens efterfrågan, enligt Garo. Ett varv på elmässan ger dem rätt i det.

Lite kuriosa är att den gamla gråblå dosan som nu ersätts var faktiskt Gnosjöföretaget Garos allra första produkt. Den lanserades på -40 talet och gjordes först i gjutjärn och senare i aluminium/lättmetall i samma klassiska design. När den nu går i graven finns den i nitton olika utföranden gällande storlekar och kabelinföringar.

Garos klassiska metalldosa får en ersättare.