I årets avtalsrörelse blev den generella löneökningen 4,1 procent. Men det räckte inte, ansåg den lokala SEF-klubben på Uniper. Det framförde klubben också till arbetsgivaren i samband med avtalsförhandlingarna. 

Efter ett halvår fyllt av möten där facket försökte argumentera för sin sak fattade företagsledningen, enligt facklubben, beslut om att de 39 underhållsteknikerna skulle få ett extra påslag på 2 000 kronor var. 

– Det gäller från och med oktober i år. Oavsett vilken lön man haft tidigare, säger Patrik Persson. 

Gjorde egen lönekartläggning

Unipers 39 underhållstekniker hade före löneökningen en medellön på runt 33 500 kronor i månaden. Facklubben gjorde en egen lönekartläggning för att jämföra medellönen på Uniper med andra företag i branschen. Kartläggningen använde klubben sedan som underlag i diskussionerna med företaget.

– Vi förde fram att jämförbara bolag redan hade gett sina anställda mer i löneökning. Statkraft hade till exempel bättre betalt än oss efter att ha få till en liknande deal som vi nu fått, säger Patrik Persson.

I samtalen med arbetsgivaren lyfte facket även fram vikten av att vara en god arbetsgivare för att kunna behålla sin personal.  

– Rent krasst bor vi här i norr geografiskt så illa till att det inte är någon större personalomsättning. Men man måste ju ändå vara rädd om sin personal, säger Patrik Persson.

Uniper, avböjer ”vänligt men bestämt” att kommentera löneförhöjningen som underhållsteknikerna fått.