Klubbstyrelsemedlem Tommy Magnusson (vit tröja), ordförande Björn Marjamäki (glasögon, varseltröja), Klubbstyrelsemedlem Andreas Nilsson (svart tröja).

Klubbstyrelsemedlem Tommy Magnusson (vit tröja), ordförande Björn Marjamäki (glasögon, varseltröja), och styrelsemedlem Andreas Nilsson (svart tröja).

Det var i våras som företaget fick besök av ombudsmän och förtroendevalda från Elektrikerförbundet i Stockholm. 

– De var här och pratade och frågade sedan om det fanns några som var intresserade av att starta en klubb på företaget. Vi var tre som sa ja, berättar Björn Marjamäki, och tillägger:

– Jag var kontaktombud innan, så då tänkte jag att då kan jag väl lika gärna ta det här uppdraget också.

En månad senare bildades JN Elinstallatörers första fackklubb. Björn Marjamäki valdes till ordförande, Andreas Nilsson till sekreterare och Tommy Magnusson till ledamot.

Det allra första mötet

Sedan kom sommaren med semestrar och ledigheter. När tidningen besöker Södertälje i början av oktober håller de tre sitt allra första styrelsemöte i den nybildade klubben.

– På dagordningen står att hitta en struktur för arbetet, berättar Andreas Nilsson.

De tre ska gå fackliga utbildningar för förtroendevalda, med målet att de ska kunna ta på sig enklare förhandlingar med företaget.

– Med klubb på företaget skapar vi en kommunikationsväg mellan alla oss som arbetar på företaget. Den dialogen är superviktig att ha, och kan vårt arbete förstärka den är det bra, säger Andreas Nilsson och tillägger:

– För egen del så är jag nyfiken vad det här kan bli, med gemenskap och driv tillsammans.

Företaget vet att vi har bildat klubb och tycker att det är jättebra.

Björn Marjamäki

Björn Marjamäki lyfter att dialogen mellan företag och anställda blir enklare med en klubb på företaget.

– Företaget vet att vi har bildat klubb och tycker att det är jättebra. Det blir kortare ledtider, och det blir bättre både för oss och företaget. Särskilt gäller det när vårt företag lånar in personal från andra företag, något som företaget måste förhandla om med facket, nu kommer vi att kunna sköta det direkt utan att blanda in fackets ombudsmän.

Styrelsemötet sker på arbetstid enligt förtroendemannalagen. De har fått en mall, ett mötesprotokoll, att utgå ifrån för att utifrån det skapa sin egna struktur.

– Vi har fått hjälp av Peter Sax, från avdelningen, men vi vet ju hur det fungerar här hos oss. Vi kommer att diskutera med övriga medlemmar på företaget om vad vi anställda önskar och sedan kan vi prata med företaget om det, och se var vi landar, säger Björn Marjamäki.

– Vi har precis börjat vandra, men inte kommit ut på stigen ännu, bara satt på oss skorna, säger Andreas Nilsson.

– Kom tillbaka om ett år, så kanske vi har lite mer kött på benen, säger Tommy Magnusson.

Andreas Nilsson.
Foto: Moa Källström

Det här är Andreas Nilsson:

Ålder: 34 år

Uppdrag i klubben: sekreterare

Bakgrund: har en bakgrund som fritidsledare, lärare och vaktmästare i Södertälje kommun.

Är sedan förra hösten företagslärling på JN Elinstallatörer.

– Det finns en sådan enorm bredd på el-yrket, det var därför jag sökte mig hit.

Tommy Magnusson.
Foto: Moa Källström

Det här är Tommy Magnusson:

Ålder: 44 år

Uppdrag i klubben: ledamot

Bakgrund: har tidigare arbetat som elektriker på såväl bemanningsföretag som på olika el-firmor inne i Stockholm. Sedan 2017 arbetar han på Scania i Södertälje åt JN Elinstallatörer.

– Det var ganska kul att arbeta på bemanningsföretag, men min dotter bodde här så det var därför jag sökte mig till Södertälje.

Björn Marjamäki.
Foto: Moa Källström

Det här är Björn Marjamäki:

Ålder: 46 år

Uppdrag i klubben: ordförande

Bakgrund: har arbetat som elektriker sedan 1996. Har tidigare arbetat på JN Elinstallatörer, men testade andra firmor under en period för att nu återigen vara tillbaka på företaget.

– Jag har min arbetsplats på AstraZenecas fabrik i Södertälje. Jag trivs att vara på samma ställe hela tiden. Det är en bra miljö att jobba i, rent och fint.