Peter Sax har arbetat som elektriker i hela sitt vuxna liv.

– Jag har hållit på med det mesta; svetsat fiber, teledata, styr och regler, kraft och varit ledande montör på stora jobb. I dag arbetar jag som industrielektriker med Scania som kund, berättar han.

Hur har yrket förändrats under den här tiden?

– Tidplanerna har skruvats åt, det har blivit mer tidspressat. Det är mer pengar det handlar om, det ska vara billigt men gå snabbt, så stressen har blivit större.

– Men jag har jobbat så länge så jag stressar inte upp mig i onödan. Jag planerar jobben noggrant innan, så jag slipper springa och hämta material och så.

Valdes till sekreterare i klubben

I dag arbetar Peter Sax på Granitor i Södertälje, där han även är klubbordförande. Han berättar att han varit medlem i Elektrikerförbundet sedan 1982, då han började jobba som elektriker. Men aktiv i facket blev han inte förrän 2018.

– Vi hette Midroc då, och hade en klubb här i Södertälje som inte fungerade. Så vi startade upp med en ny styrelse, jag valdes till sekreterare. Efter ett år blev jag ordförande.

Varför valdes du till ordförande, tror du?

– Jag ville få något gjort, få det bättre för oss. I dag har vi ordning på allt, Granitor är en bra arbetsgivare om man är med i facket. Jag sitter även i Granitors centrala förhandlingsgrupp, där träffas företag och förtroendevalda. Ibland kan det vara sådant där vi får säga ”det här har ni inte tänkt igenom ordentligt”. Så då får de tänka om, ofta lyssnar de på oss.

Och nu har du även valts in i avdelningsstyrelsen?

– Ja, jag blev tillfrågad om jag kunde ställa upp och kandidera till avdelningsstyrelsen. Och så var det många som röstade på mig, inte minst från mitt eget företag. Det här var i våras, så jag är alldeles ny. Jag har bara tio procent facklig tid, de övriga har ju mer än så.

Vad är dina arbetsuppgifter i avdelningsstyrelsen?

– Jag hjälper till med klubbildning och stöttar nybildade klubbar. Jag kommer även att stå vid grossister i Stockholmsområdet för att träffa elektriker och berätta om vad facket kan hjälpa till med.