Denise Gartz utbildade sig till elektriker som vuxen. Hon har en bakgrund i restaurangbranschen, som kock. Men arbetsmiljön och arbetsvillkoren lämnade mycket att önska.

– Tittar man på HRF:s kollektivavtal så är det inte riktigt i Elektrikernas storlek. Och arbetstiderna… när jag jobbade på restaurang jobbade jag som mest 420 timmar på en månad, och då till en inte superbra lön.

Hon sadlade om och utbildade sig till elektriker på Lernia i Örnsberg. Genom en bekant i samma stall fick hon praktikplats på Carls elektriska i Liljeholmen, där har hon stannat kvar.

– Det är ett väldigt roligt yrke för att det är så varierande. Det finns inget facit över vad som är en elektriker, för det finns så himla mycket olika att göra.

När blev du medlem i Elektrikerförbundet?

– Omkring 2017. Jag hade fått samtal från facket tidigare, men hade en kollega som var väldigt antifacklig, så jag avvaktade ett par år. Men jag har alltid tänkt att facket är något man ska vara med i.  

Och när blev du fackligt aktiv?

– 2018 tror jag det var. Jag hade varit med om flera incidenter på jobbet, många kommentarer som berodde på mitt kön. Bland annat kom en gubbe fram och frågade: ”hur mycket ska du ha för att jag får knulla dig i röven?”.

– De här kommentarerna har kommit från andra yrkesgrupper på byggena. Jag har alltid haft väldigt bra kollegor, känt ett stort stöd.

Pratade med Tina Nordling

Denise Gartz berättar hur hon efter flera oönskade sexistiska kommentarer tog kontakt med förbundets dåvarande arbetsmiljöansvarige: Tina Nordling.

– Jag och min chef åkte hem till Tina och fick te och mackor och pratade om det här. Sedan frågade hon om inte jag ville bli skolinformatör, och det kunde jag tänka mig.

Sedan dess har Denise Gartz besökt skolor i Stockholmsområdet och berättat om yrket och om facket. Det har skett i varierande grad, ibland oftare, ibland längre mellan gångerna. Men sedan augusti i år är hon alltså inne på avdelningen på heltid. Förutom att vara ungdomsansvarig sitter hon även i styrelsen för Elqvinnorna. 

På Elmässan i Kista i oktober kommer Elektrikerna att visa filmer som Denise Gartz såväl varit med att skapa, som deltagit i. Då med citat från den sexism hon upplevt i yrket.

– Jag är öppen med vad jag har utsatts för, för om vi inte visar hur det ser ut så kommer det aldrig att kunna förändras, säger hon.