Hösten är här, och som vanligt känner man hur dagarna blir kortare när mörkret tränger undan solen allt tidigare för varje dag, så där att veckorna knappt hinner börja innan dom är över. Jag tänker ändå att det är ett gott tecken, för tiden går fort om man tycker det man gör är roligt och meningsfullt.

Vi har 18 000 medlemmar inom räckhåll och just nu ser det ut som vi har vänt våra medlemssiffror. Det är en bräcklig vändning som inte går att räkna in på banken ännu, så det är viktigt att vi fortsätter att jobba mot målet: 21 000 medlemmar 2027.

Men oavsett vill jag här och nu säga: bra jobbat till alla er som är med och bidrar i det här arbetet.

Samtidigt mullrar det runt om i USA och United Auto Workers har gått ut i storkonflikt mot den amerikanska bilindustrin

Ibland försöker jag göra en utblick i världen utifrån ett fackligt perspektiv. Få har nog missat att det i Hollywood det senaste halvåret pågått en skådespelar- och manusförfattarstrejk. Häromveckan lyckades manusförfattarna och arbetsgivarna komma överens, och näst på tur verkar skådespelarna vara.

Samtidigt mullrar det runt om i USA och United Auto Workers har gått ut i storkonflikt mot den amerikanska bilindustrin, för högre löner efter många års väntan, och rätt till omställning när jobben försvinner.

Diskussioner om inträde i BWI

Från Svenskt perspektiv beskrivs den amerikanska fackföreningsrörelsen ofta som svag och tillbakatryckt. Det kanske inte är en helt rättvis beskrivning. Vi glömmer bort att de absolut största facken medlemsmässigt finns i Nordamerika.

I våras var jag på Global Power vilket är ett nätverk bland världens elektriker och hissmontörernas fackföreningar. Där fick vi positiva rapporter från USA. Framtidstron är stor och facken flyttar fram sina positioner både när det gäller fler medlemmar och täckningsgraden av kollektivavtal.

Sverigedemokraterna har länge velat försvaga facken

Vi fick även reda på att det pågår diskussioner mellan International Brotherhood of Electrical Workers och BWI (världsfacket för bygg- och träindustrin) om ett inträde. Om det skulle bli verklighet skulle elektrikerna bli en stor del av BWI, vilket skulle kunna innebära ett mycket större inflytande för elektriker.

Vill de ha en fajt ska de få en

Den nya fackliga vågen har fått ett starkt stöd från Joe Biden. Det är vår för fackföreningsrörelsen i USA, och måtte inte Donald Trump och Republikanerna få chans att släcka lågan.

Vi känner väl igen hotet, det kom som ett brev på posten med vår nya regering här i Sverige.

Sverigedemokraterna har länge velat försvaga facken, och med regeringen och näringslivets stöd angriper man nu skyddsombuden. Samtidigt sänker man stödet till folkbildningen, något som direkt slår mot den fackliga utbildningen, underfinansierar omställningsstödet och letar aktivt efter fler sätt att slå mot arbetarrörelsen.

Vi minns angreppen 2006-2014, och jag tror att det med denna regering riskerar att bli ännu tuffare. Jag hoppas bara att vi har mer självförtroende denna gång.

Efter att ha träffat våra amerikanska kollegor känner jag ändå att ingenting är hopplöst. Vill regeringen och Sverigedemokraterna ha en fajt med svenska fackförbund så ska de få en. Och vi ska komma ut starkare på andra sidan.