Vi träffas vid bygget på Stålgatan i Halmstad. Dennis har precis slutat för dagen. I dag har hans arbetsuppgifter bestått av att installera handdukstorkare i de nyproducerade lägenheterna.

– Men jag får prova på det mesta. Förhoppningsvis blir det varierat och brett under lärlingstiden, så det inte blir alldeles för enformigt, och så att jag lär mig så mycket som möjligt.

Dennis Bengtsson fick sin lärlings-anställning en månad innan examen. Det på det företag han gjort största delen av sin praktiktid på: Prenad i Halmstad.

– Jag höll mig främst till ett enda företag. Att göra sin praktik på olika företag ger en bredare syn på yrket, men man skapar kanske inte en lika bra relation med företagen, som om man bara är på ett och samma företag.

Dennis Bengtsson tips till el-elever som söker lärlingsanställning

Visa att du vill jobba och är intresserad av yrket. Var lite på, kanske så mycket att du upplevs som irriterande, men man får lov att vara det, så man får sin anställning.  

Att göra sin praktik på olika företag ger en bredare syn på yrket, men man skapar kanske inte en lika bra relation med företagen, som om man bara är på ett och samma företag.

Var inte rädd att fråga om det är något du undrar ute på praktiken, så du lär dig yrket.

Mycket jobb med bra lön

Hur kom det sig att du valde el-programmet?

– När jag gick ut nian så fick vi mycket information om att det saknades elektriker, att det fanns mycket jobb med ganska bra lön, och även att det är ett yrke det går bra att utbilda sig vidare inom, om man vill.

– Dessutom tyckte min familj att det var en bra grej att ha en utbildad elektriker i familjen. Vi har ingen annan elektriker i släkten.

Vad tänkte du när du väl började på programmet?

– Det var ganska kul i början, men sedan märkte jag att det var väldigt mycket matte, och det var jag inte helt förberedd på. Jag trodde att det skulle vara en enbart praktisk utbildning, men så var det ju inte.

Inte alla som får lärlingsplats

Dennis Bengtsson gick elprogrammet på Kategattgymnasiet i Halmstad tillsammans med ett 30-tal andra el-elever uppdelade i två klasser.

– Det är inte alla som har fått en lärlingsplats. Många som saknar en plats har gjort sin praktik på företag som inte kunnat anställa just nu.

Många gjort sin praktik på företag som inte kunnat anställa just nu.

Dennis Bengtsson

Hur ser konjunkturen ut i Halmstad?

– Just nu pågår mycket byggen, men jag vet inte hur många nya byggen som påbörjas.

Vad tycker du om elektrikeryrket så här långt?

– Jag trivs bra, det kan i vissa fall vara ett fysiskt ansträngande jobb, men andra yrken har det nog ännu värre. Jag har en anställning och är 19 år gammal, det är ganska bra. Jag vet många som går arbetslösa.