Jag är en entreprenörska från Botkyrka med en bakgrund där jag för dryga 20 år sedan startade Sveriges första byggbemanningsföretag. På den tiden drog jag och fackförbundet Byggnads inte jämnt.

Byggnads var emot bemanning medan jag menade att bemanning är bättre för alla parter: byggarbetarna, företagen och samhället, då byggnadsarbetarna inte riskerar arbetslöshet i lika stor grad.

Jag och Byggnads har för länge sedan grävt ned stridsyxan och tampas nu i armkrok mot den osunda byggsektorn, de kriminella och fuskande bolagen med illegal och svart arbetskraft.

Dominerande kriminalitet

Jag lämnade vd-rollen i bemanningsföretaget 2018 och har sedan dess arbetat för att bygga upp ett annat företag som vi lanserade i september 2020. Det företaget heter Ansvar Säkerhet, och arbetar för att stoppa den arbetslivskriminalitet som i dag är dominerande i stora delar av branscher som bygg, städ, transport och förvaltning.

Och ja, den har drabbat även er bransch.

Det måste kosta mer än det smakar att anlita kriminella, fuskande och lönedumpande bolag med illegal eller svart arbetskraft.

Det måste kosta mer än det smakar att anlita kriminella, fuskande och lönedumpande bolag med illegal eller svart arbetskraft. Och nej, det räcker inte med att polisanmäla i och med att extremt få bolag lagförs (myndigheter är underbemannade).

Det är komplext och svårt att lagföra personer bakom dessa bolag då åklagaren måste kunna leda i bevis att det pågått en dold, svart verksamhet med personer som inte vill prata, och det tar tid.

Normalt tar det omkring tre år innan ett ärende kommer upp i första instans. Då är företaget kursat, målvakterna borta och nya bolag har skapats.

Slår direkt med dryga böter

Men, genom den kommersiella vägen slår det till direkt med dryga böter. Det är tanken med Ansvar Säkerhet. Genom att ta fram hårda skrivelser i våra kunders avtal med sina underentreprenörer innebär det stora viten för de företag som inte sköter sig.

Det här kontrollerar vi bland annat genom arbetsplatskontroller. Vid entreprenörskedjor skickas kostnaden uppåt till den entreprenör som anlitat det fuskande företaget. Att med kommersiella avtal skicka dryga viten som är kännbara är som jag ser det den enda vägen framåt.

Ju fler företag som arbetar på samma sätt som vi, desto fler kriminella bolag kommer att känna att det inte är värt att fortsätta driva verksamheten.