My Ljungberg från Eitech i Hudiksvall, Martina Sjöberg från Elia i Söderhamn och Emelie Nordin från Granitor i Bollnäs, deltar alla på Elektrikerförbundets kurs i Söderhamn. Emilie Berglin är en av kursledarna. Hon arbetar på Granitor i Gävle.

De fyra börjar diskutera lön. De är mellan 22 till 35 år, har olika lång yrkeserfarenhet och bor alla i Gävleborgs län. 

Elektriker sedan 2015 – Granitor 31 500 kronor i månaden

– Jag har precis fått ny lön, 31 500 kronor. Jag fick 2 000 kronor i höjning, eftersom jag tar mer ansvar än många övriga på firman. Jag och en annan tjej har haft lägst lön trots att vi oftast tar mer ansvar än vissa av killarna, säger Emilie Berglin, 32 år, som har arbetat som elektriker sedan 2015.

– Jag förstår vad du menar, och inget illa ment mot män, men jag kan känna många gånger att tjejer känner en plikt att man gör det man ska. Jag är ofta först på plats på firman på morgnarna, och har innan dess lämnat ett barn till förskola och ett till skola, säger Martina Sjöberg, 34 år. Hon är förstaårsmontör med en lön på 26 500 kronor i månaden, och tillägger:

Martina Sjöberg
Martina Sjöberg.

– Det värsta jag vet är att sitta ned, vi har ju saker att göra. Jag känner ofta att det behövs fler tjejer i yrket.

Första året i yrket – Elia 26 500 kronor i månaden

– Hos oss har alla i alla fall lika dåligt betalt. Bollnäs över lag verkar ha dåliga löner. Vissa på firman tjänar mer, men det är för att de tar mer ansvar, och det tycker jag är rätt, säger Emelie Nordin, 35 år, som har en lön på 28 000 kronor i månaden som fullbetald elektriker. 

Lika lön för lika arbete

My Ljungberg är 22 år och har även hon en lön på 28 000 kronor i månaden, men som tredjeårsmontör. Därutöver tjänar hon mer då hon är ledande montör och får traktamente då hon jobbar borta i veckorna.

My Ljungberg
My Ljungberg.

– Vi har även tio kronor extra i timmen för varje debiterbar timme. Och i sommar kliver jag upp som fullbetald. Då får jag 36 000 kronor i månaden. På Eitech har alla samma lön.

Tredje året i ryket – Eitech 28 000 kronor i månaden

Att lönenivåerna är olika på olika firmor, och inom olika yrkesgrupper, är de fyra ense om.

– På Bravida i Gävle tjänar elektrikerna upp emot 10 000 mer än vad vi på Granitor gör i månaden, säger Emilie Berglin.

– I Bollnäs tjänar målarna mycket mer än vad vi elektriker gör. Ändå har vi mer ansvar. Det är skevt mellan yrkesgrupper. Alla säger att elektriker tjänar så bra, men nja, säger Emelie Nordin.

Bytte yrke och höjde lönen

Samtidigt har både Emelie Nordin i Bollnäs och Martina Sjöberg från Söderhamn utbildat sig till elektriker som vuxna. Och båda har ökat sina löner med yrkesbytet.

Fullbetald elektriker – Granitor 28 000 kronor i månaden

– Jag gick in på högre lärlingslön än vad jag hade efter åtta år som undersköterska, säger Martina Sjöberg.

– Under lärlingstiden tjänade jag ungefär samma som jag gjorde inom barnomsorgen. Men jag tjänade mer som inköpare på sjukhuset, säger Emelie Nordin och tillägger:

Emelie Nordin
Emelie Nordin.

– Det är en skev lönesättning, det verkar som att det enda sättet att få upp lönen är att byta firma.