Mitt i det lilla västgötska samhället Fagerhult ligger fabriken med samma namn som gjort sig ett känt i stora delar av belysningsvärlden.

Fagerhult är i dag ett globalt företag, men det är fortfarande här i byn som stora delar av utvecklingsarbetet sker, och det är här man nu skapat ett upplevelsecenter för sina kunder.

– Vi finns ju här ute i landsbygden och vi ville locka hit våra kunder även efter pandemin och ge dem en ljusupplevelse, säger Maja Salinder.

Hon har varit högst delaktig i skapandet när 800 kvm källarutrymme förvandlats till ett upplevelse- och kunskapscenter för allt inom belysning. Därutöver finns Walk of Light både indoor och outdoor vid sidan av ett rent företagsbesök.

– Jag tror att man kan stanna här i två dagar och ändå känna att man vill återkomma eftersom man inte hunnit med allt.

Från teknik till miljö och hälsa

The Experience Centre är uppbyggt i en rad olika ämnesstationer. Allt från det rent tekniska med drivdon, drivers och LED-chip till hur ljus upplevs i olika miljöer eller ljuset som viktig del av hälsan.

– Bara att kunna visualisera hur ljus upplevs brukar vara en aha-upplevelse hos våra besökare. Vi har ett ljusrum där vi kan skapa många olika scenarior.

Ljusrum med en mörklagd människa i mitten.
I ett ljusrum kan en lång rad scenarion skapas och väggarnas olika färger fås att framträda i ett annat ljus. Rött som belyses med blått blir… och så vidare.

Siktet har varit inställt på bred info från baskunskap till överkurs över hela spektrat, och gemensamt är att det är väldigt ”hands on”.

Det går att se och uppleva ljus i olika rum, miljöer och verkligheter. Du kan testa, bygga, känna och se hur ljus reagerar när du ändrar och fixar, byter och prövar. Hur ser en viss färg ut i ett visst ljus och så vidare i all oändlighet.

Eller vill du bara ha grunden i hur ett rum ljussätts bäst så finns möjlighet till det.

– Vi kan också skräddarsy kundbesök efter behov.

Magi för människan

Miljön och klimatet får stort utrymme. Vid en station kan du bygga din egen armatur och se hur stor klimatpåverkan respektive valda material ger över en viss lystid.

Rent tekniskt är det också intressant att jämföra hur olika typer av drivdon och kvaliteter av LED-chips fungerar i praktiken.

Värmekamera som man kan testa själv.

Vilket material suger åt sig värmen bäst? Testa själv med värmekameran.

Flera olika linser upplagda för att beskådas.

Det går att göra mycket med ljus genom olika sorts linser.

– Vi vill att besökarna ska få utforska ljusets alla dimensioner och känna vilken magi det blir för människan som ska vistas i de rum vi ljussätter, säger Maja Salinder.

Besök bokas tillsammans med din Fagerhultkontakt.