Mordet på Orientexpressen 

Agatha Christie 

Agatha Christie – Mordet på orientexpressen

Mordet på orientexpressen är en klassisk deckare med Hercule Poirot i som huvudperson.

En snöig dag avgår Orientexpressen från Istanbul. Förstaklassvagnen till Calais är fullbokad. På natten har tåget fastnat i ett svårt snöfall.

Poirot väcks 01:15 av hans granne i kupén intill pratar med konduktören. På morgonen när alla vaknat visar det sig att grannen bestialiskt blivit mördad någon gång under natten.

Poirot antar utmaningen att finna mördaren.

Boken är en klassisk Agatha Christie där hela lösningen till slut rullas upp. Om du inte vet hur boken slutar är det svårt att dra några slutsatser alls. Men det kanske också är det som är meningen.

Boken är behagligt skriven i perfekt långa kapitel. Trots att jag sett filmen innan har jag stor behållning av boken.


På djupt vatten 

Ellinor Wessel

Ellinor Wessel – På djupt vatten

På djupt vatten är andra delen i Ellinor Wessels trilogi om Emily Tranchell. Boken är en klassiskt uppbyggd deckare men vi får följa ovanligt många karaktärer.

Emily Tranchell har i den tidigare boken (Farliga affärer) lurat en rysk underrättelseofficer på stora summor pengar. Detta har hon gjort tillsammans med den förmögne bilhandlaren Johan Wagner.

Dessa två gömmer sig i Spanien för den ryske officeraren Christenko – en kapabel och kallsinnig psykopat.

Emilys syster Lykke tar plötsligt livet av sig och karaktärerna måste återvända till Sverige. Här rasar korthuset de båda byggt upp ihop och en intrikat intrig tar sin början.

Den här boken imponerar inte på mig även om Wessels språk är behagligt. Den fartfyllda deckare som boken har intentioner till vill sig inte riktigt på grund av att jag måste hålla koll på alla karaktärerna.

Om jag läst första delen hade det kanske varit enklare? Trots att den ska vara fristående saknar jag mycket bakgrundsfakta i boken.


Gillar du att läsa böcker? Då kanske du vill du bli recensent i Elektrikern?

Hör av dig om vilken bok du vill läsa, så ser vi till att du får boken! I utbyte skriver du en recension till tidningen (du får stöd och eventuell skrivhjälp av redaktionen).

Hör av dig till elektrikern@lomediehus.se