Dödligt kapitel

Dödligt kapitel

Det här är en mysig brittisk pusseldeckare. Förläggaren Susan Ryeland får ett ofärdigt manus av förlagets stjärna, en känd deckarförfattare. Men författaren dör en mystisk död, och nu börjar jakten på det sista, försvunna, kapitlet av manuset, och på en eventuell gärningsman.

I serien vävs två mordgåtor ihop, dels den i manuset, dels den på den kända deckarförfattaren. Jag gillar serien, dels för att den är lite småputtrigt spännande, men även för att huvudkaraktären tillåts vara en äldre kvinna med både karriär och sexliv. 

Serien är lite rörig ibland, och det kan krävas en del bakåtspolande för att förstå vilken karaktär som hör ihop med de två parallella historierna. Men det är en mysig pusseldeckare i sex delar, som gjord för en regnig helg i soffan.

Tv-serien bygger på romanen Magpie Murders av Anthony Horowitz som även har skrivit manus till serien.

Sex avsnitt på vardera 44 minuter.

Finns på SVT Play.

Unge kommissarie Morse

Unge kommissarie Morse

Äntligen finns en ny säsong av Endeavour (eller Unge kommissarie Morse på svenska) att se på SVT Play. Som jag har längtat!

Det är tidigt 1970-tal och Morse mår inte särskilt bra. Han dricker för mycket, är ganska bitter och cynisk. Men han har kvar sin förmåga att hitta ledtrådar som leder till att han och hans kollegor finner de skyldiga till mord och andra allvarliga brott i 70-talets Oxford.

Som i tidigare säsonger finns ingredienserna klassisk musik, knepiga korsord och magnifika vyer med. Detta är den åttonde säsongen av serien, som är en spinoff av Kommissarie Morse som gick under åren 1987-2000.

Tre delar på vardera 1 timme och 29 minuter.

Finns på SVT Play.

Shetland

Shetland

Kriminalkommissarie Jimmy Perez löser mordgåtor på öarna som ligger på gränsen mellan Nordsjön och Atlanten. Serien är baserad på prisbelönade deckarförfattaren Ann Cleeves böcker.

Det här är en serie där inte bara intrigen är av behållning, utan även bilderna och språket. Landskapet är kargt, ödsligt och vackert, den shetländska dialekten blir till detta en böljande melodi. Det är ofta tuffa dagar för Perez och hans kollegor. Men det är mycket vackert.

Säsong sex.

Sex delar på vardera 56 minuter.

Finns på SVT Play.