– Det känns skönt att göra något praktiskt för att hjälpa till, säger Volodymyr Kosyak, som själv är ukrainare.  

Volodymyr Kosyak bor sedan sex år tillbaka i Sverige med fru och barn. Han är anställd på företaget Midsummer i norra Stockholm, som tillverkar tunnfilmspaneler.

Bara dagar efter att Ryssland hade invaderat Ukraina började Volodymyr Kosyak och kollegerna arbeta med en prototyp till en laddare som drivs med solceller.

En vision

Det var på initiativ från företagets vd, Sven Lindström, som ville göra något för att stötta Ukraina. 

– Vi gör solcellspaneler för hustak i vanliga fall och hade ingen erfarenhet av att göra portabla solcellpaneler. Men vi hade snart en vision om hur vi skulle göra, säger Volodymyr Kosyak. 

Volodymyr Kosyak
Volodymyr Kosyak.

Arbetet resulterade i vikbara, lätta solcellspaneler, batteriladdare och växelriktare som kunde skänkas till elitförbandet i den ukrainska armén.

Utrustningen packades ner i kraftpaket, eller tolvvoltspaket, som de också kallas.

Tåliga paneler

Med hjälp av utrustningen kan soldaterna nu på fältet ladda mobiltelefoner, drönare och radioapparater – även där det helt saknas elektricitet. 

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Filmen kommer från Midsummer.


Feedbacken som kommit från soldaterna via mejl och små videofilmer har varit positiv.  

– Våra solpaneler har en stor fördel. De är väldigt mekaniska och tål en hel del skador. De är inte lika sårbara som solcellspaneler gjorda av glas. Våra är gjorda av flexibel metall. Dessutom är de förseglade med plast, säger Volodymyr Kosyak. 

Enda möjligheten

Han berättar att de ukrainska soldaterna beskrivit hur många områden blivit helt mörklagda efter att kraftstationer förstörts. 

– Då har våra solcellsladdare varit deras enda möjlighet att kunna ladda sin utrustning och få nätverkskommunikationen att fungera, säger Volodymyr Kosyak, som skrivit manualerna på ukrainska.

Då har våra solcellsladdare varit deras enda möjlighet att kunna ladda sin utrustning.

Volodymyr Kosyak

På företaget finns även en elektriker, en projektledare och en ingenjör från Ukraina. Totalt jobbar 130 anställda sida vid sida på Midsummer.

Konstant oro

Hittills har ett nittiotal paket skickats till Ukraina. Och fler ska det bli under hösten.    

– Vi har arbetat med detta tillsammans, hela företaget, på alla avdelningar. Och ingen har klagat, trots att vi fått jobba betydligt mer än vanligt, säger Volodymyr Kosyak. 

Ingen har klagat, trots att vi fått jobba betydligt mer än vanligt.

Volodymyr Kosyak

Han tycker att det känns skönt att kunna göra något praktiskt för att hjälpa sina landsmän. Oron han känner för sina föräldrar, sin syster och alla vänner som är kvar i Ukraina är konstant.   

– När jag tillverkar våra laddare skingras mina tankar lite, säger han.