– Det känns riktigt skönt. Jag var lite nervös, men det har släppt nu, säger William Gunnarsson till Tidningen Elektrikern efter prisutdelningen på torsdagseftermiddagen.

Han har själv en teori om vad det var som ledde honom till segern.

– Jag lade ner rätt mycket fokus på noggrannhet hellre än att stressa.

Lyckades behålla fokuset

I år arrangerades  Yrkes-SM på Arenastaden i Växjö. 200 ungdomar slogs om titeln svensk mästare i 30 olika yrken. Tre av dem tävlade om att bli årets installationselektriker.

Till vardags jobbar William Gunnarsson på Elektra i Varberg. Joar Karlsson Rask, som går sista året på el- och energiprogrammet i Nyköping blev trea. Silvermedaljen tog Daniel Nilsson från Oxelösund som är underhållselektriker på SSAB.

Under SM-tävlingarna i Växjö  lyckades de tre deltagarna behålla koncentrationen mitt i sorlet från tusentals besökare som passerade dem. 

– Svårast har varit att få in alla mått. Man måste vara väldigt noggrann. Det är klurigt, sa William Gunnarsson, under en av pauserna. 

Fick bryta av med två snabbtävlingar

Deltagarna stod med några meters mellanrum, men ändå sida vid sida i sina gula t-shirts.  Uppgifterna i tävlingsmomenten speglade arbetsuppgifter som installationselektriker har i det vanliga yrkeslivet. 

Huvudmomentet spände över alla tre tävlingsdagarna. Det innefattade arbete med trådsstege, klamring av kabel, vanlig installation av uttag och programmering av knx. 

– Det var egentligen allt möjligt som finns i alla installationer, fast komprimerat, sa Robin Stattin, en av domarna, som själv tog hem SM-guldet i tävlingarna 2016. 

Jämna deltagare

De tre installationselektrikerna fick bryta av med två snabbtävlingar. Den ena gick ut på att installera en trefas förlängskabel. I den andra snabbtävlingen skulle de sätta ihop fyra nätverksutag. William Gunnarsson var snabbast i båda tävlingarna.  

Domarna konstaterade under tävlingarna att deltagarna var mycket jämna. De menade att allt nog skulle avgöras på detaljnivå.

– Det är ingen som har gjort några riktiga tabbar som vi har sett. Det har varit en bra tävling, en bra nivå och ett bra gäng, tyckte Johan Ledin, som också var domare. 

Om Worldskills 2022

Worldskills är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten, genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.Företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor samarbetar för att öka intresset för de olika yrkena. World Skills Sweden har ansvar för att Svenska yrkeslandslagets medverkan i Yrkes-VM, Yrkes-EM och Yrkes-VM och arrangerar också Yrkes-SM. I år arrangerades SM för åttonde gången mellan den 10 till 12 maj. 30 yrken fanns med i tävlingarna. 2020 blev det inga tävlingar på grund av pandemin.