”Håll nollan” är ett pris för att uppmärksamma en god arbetsmiljö på byggarbetsplatserna. Föreningen bakom priset heter ”Samverkan för noll olyckor i byggbranschen” och består av representanter från de stora byggarbetsgivarna som Peab, Skanska, Assemblin och Bravida.

Varje år sedan starten 2018 delas pris till bästa arbetsmiljö ut. Detta år var alltså Vasakronans projekt Sergelgatan en av de tre finalisterna.

Jens Hansson menar att hans erfarenheter av bygget inte är sådana att det borde ha kunnat nominerats över huvud taget.

”När vi gick ronden blev det nästan pinsamt”

I mars 2021 stängdes bygget ned på grund av arbetsmiljöbrister gällande covid-smitta. I april 2021 besökte Jens Hansson bygget för första gången.

De tyckte inte att de hade några problem, men när vi gick ronden så blev det nästan lite pinsamt för dem, för det dök ju upp grej efter grej.

Jens Hansson, regionalt skyddsombud

– Jag blev kontaktad av skyddsombuden på det elföretag som hade elen på bygget. De hade gått flera skyddsronder på bygget men inte känt att det blev några förbättringar. Jag kontaktade företagets vd som sa att det var okej att jag kom till bygget som regionalt skyddsombud.

Väl på plats hade Jens Hansson möte med skyddsombud, BasU och Vasakronans representant.

– De tyckte inte att de hade några problem, men när vi gick ronden så blev det nästan lite pinsamt för dem, för det dök ju upp grej efter grej.

Problemen kvarstod vid nästa besök

Det Jens Hansson bland annat uppmärksammade under skyddsronden var blockerade utrymningsvägar, olåsta el-rum och stora problem med skräp och damm på arbetsplatsen.

– De fick alla synpunkter vi hade och en vecka senare gjorde vi en uppföljande skyddsrond. De sa att de hade fixat till allt men det var fortfarande problem, väldigt mycket damm, utrymningsvägarna var inte fria och skalskyddet in till bygget var fortfarande bristfälligt.

Jens Hansson
Jens Hansson, regionalt skyddsombud Elektrikerna

BasU:n gick på ”sunt förnuft”

Det här föranledde att Elektrikerförbundet begärde att få ta del utav BasU:s kompetens för sitt uppdrag, och särskilt kring sådant som damm och utrymning. Svaret de fick lämnade en hel del att önska.

I svaret framgick bland annat att BasU:n gått en tredagarsutbildning till BasU 2012, samt att det inte fanns någon dokumenterad kunskap i kvartsdamm mer än ”sunt förnuft” och ”mångårig erfarenhet” gällande utrymning.  

Efter det att Elektrikerförbundet förklarat för företaget att den aktuella BasU:n inte hade kompetens för uppdraget tog företaget till slut tag i problemet.  

– Men inte heller då var det talan om ett prisvinnande bygge. Så när jag såg att bygget blivit nominerat till bästa arbetsmiljö, så hajade jag ju till, som tur var så vann det ju i alla fall inte, säger Jens Hansson.

En tecknad guldpokal
Juryns motivering för Vasakronans projekt Sergelsgatans finalistplats:

”Ett gott exempel på när en beställare bestämt sig för att göra sitt yttersta för att ingen ska skadas och visar det i handling, såväl i de tidiga skedena som under produktionen, i ett komplext ombyggnadsprojekt med kvarsittande hyresgäster och allmänheten alldeles inpå.

Detta genom att skapa goda förutsättningar i form av såväl kompetenta resurser som med bra åtgärder men även genom att själv vara närvarande under produktionen och lyssna och följa upp och agera när det behövs”.

Bild: Memed Nurrohmad/Pixabay/Edit

Ingen kontakt med facket

Ulrika Dolietis är vd på Håll nollan. Hon berättar att vem som helst kan nominera ett projekt till Håll Nollans arbetsmiljöpris.

De nominerade uppmanas sedan att beskriva hur de har arbetat. Prisgruppen väljer sedan ut ett antal projekt vars team intervjuas.

– Av dessa väljs tre finalister ut.

Men ni har ingen kontakt med skyddsombud eller fack?

– Nej, men det har hänt att entreprenörer har haft skyddsombud med under intervjuerna.

Ulrika Dolietis, vd på Håll nollan

Även byggen med problem kan få pris

Nu kan det dock bli ändring på detta. Efter det att Jens Hansson uppmärksammades på Sergel-byggets nominering tog han kontakt med Håll nollan och ifrågasatte nomineringen.

– Ja, jag fick synpunkter från Elektrikerförbundet, så nu ska vi ha ett möte i gruppen under nästa vecka, om hur vi ska lära utav detta, säger Ulrika Dolietis och tillägger:

– Det är något vi tar till oss, att vi bör ha en dialog med facken.

Nu var de ju nästan ett år sedan det regionala skyddsombudet slog ned på bygget, och mycket har ju hänt sedan dess.

Ulrika Dolietis, vd Håll nollan

Ulrika Dolietis poängterar att även projekt som inte varit lyckade hela vägen kan komma i fråga för priset.

– Vi tycker att det är bra när man har lyssnat in och åtgärdat problem. Att lyckas vända något som inte är bra är också något man kan premiera, för det är ganska svårt.

När det explicit gäller nomineringen av Vasakronans projekt Sergelgatan säger Ulrika Dolietis:

– Nu var de ju nästan ett år sedan det regionala skyddsombudet slog ned på bygget, och mycket har ju hänt sedan dess. Det var inte så att de mörkade problemen, utan de berättade vad de gjort efter.

Dialog med facket borde vara självklart

Jens Hansson säger att han tycker att det borde vara en självklarhet att ett arbetsmiljöpris har en dialog med facken.

– Det är ju så att det ofta brukar skilja sig i uppfattningen om hur det ser ut på ett bygge mellan arbetsledningen och montörerna som dagligen befinner sig på arbetsplatsen.

Vad är ”Håll nollan”?

  • ”Håll nollan” är ett pris för att uppmärksamma en god arbetsmiljö på byggarbetsplatserna.
  • Föreningen bakom priset heter ”Samverkan för noll olyckor i byggbranschen” och består av representanter från de stora byggarbetsgivarna som Peab, Skanska, Assemblin och Bravida.
  • Bildades 2017 med syfte att lyfta fram goda exempel på arbetsmiljö i byggbranschen.
  • Till 2022 års pris var 18 olika projekt nominerade.
  • Vinnaren 2022 blev teamet för Långdal dammrivning vid Skellefteå (Boliden och Skanska).
  • Övriga finalister var Geoteknikteamet på Skanska i Göteborg samt Vasakronans projekt Sergelgatan.