Det var i onsdags i förra veckan som Arbetsdomstolen meddelade sin dom i målet mellan Elektrikerförbundet och Verisures franchisebolag Hometec Security i Göteborg.

Domstolen gav bolaget rätt. Att installera larm för Hometec ska betraktas som ett tjänstemannaarbete. Därmed är det Unionens tjänstemannaavtal som ska gälla för installatörerna på företaget, och inte Elektrikernas arbetareavtal.

Tecknar avtal – men följer dem inte

Hometec security är ett av larmjätten Verisures flertaliga franchiseföretag. Det var även det första av larmbolagets franchiseföretag som Elektrikerförbundet tog strid för att teckna kollektivavtal med.

Jag tycker mig se en trend, att Arbetsdomstolen allt oftare dömer till arbetsgivarnas favör.

Mikael Pettersson, förhandlingschef Elektrikerna

Efter blockad och strejk tecknade företaget till slut avtal med Elektrikerförbundet, men förkunnade samtidigt att det inte hade för avsikt att följa det. Istället skulle företaget följa Unionens tjänstemannaavtal.

Därefter har liknande scenarion utspelat sig på flera andra av Verisures franchiseföretag, samt på moderbolaget självt.

Företagen tecknar visserligen avtal med Elektrikerförbundet, men säger samtidigt att de inte tänker tillämpa det, istället tillämpar de Unionens avtal.

Två andra stämningar mot Verisure

Elektrikerförbundet har stämt ytterligare två av Verisures franchiseföretag i Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott. Hur det nu kommer att bli med dessa stämningar kan inte Mikael Pettersson säga ännu.  

– Nu ska vi först analysera domen och sedan ta ett beslut hur vi går vidare med de övriga stämningarna mot Verisure-företagen.

Mikael Pettersson ser domen mellan Elektrikerförbundet och Hometec security som en del i en för arbetstagarorganisationerna oroväckande utveckling.

– Ja, jag tycker mig se en trend, att Arbetsdomstolen allt oftare dömer till arbetsgivarnas favör.