Vissa människor oroar sig aldrig för att skolan på orten ska lägga ned, andra gör det hela tiden. Det har med var du bor att göra.

Ojämlikheten mellan stad och land har vuxit under lång tid. Människor börjar få nog nu.

Allt fler partier vänder sig till landsbygdens människor inför valet. Vi ser politiker posera i dyra jaktkläder och det är väl kul att de kommer ut ibland, men vad har de att säga om utjämningssystemet?

Varifrån tror Svenonius att alla inflyttade ungdomar kommer? Ploppar de upp ur marken när de kommit i arbetsför ålder?

Sofie Eriksson

Det är nämligen vårt kanske mest kraftfulla verktyg för att utjämna skillnaderna och säkra välfärd för oss som inte bor i stora städer. Tack vare utjämningssystemet räddas till exempel många mindre skolor.

Det berömda resten av landet

Enligt Irene Svenonius (M), högst ansvarig för krisande sjukvården i Stockholm, är regeringen “Stockholmsfientlig” eftersom den vill utjämna skillnaderna mellan stad och land.

Svenonius menar att det är orättvist att stockholmarna ska bidra till välfärden i andra delar av landet.

Varifrån tror Svenonius att alla inflyttade ungdomar kommer? Var har de fått barnomsorg, grundskola, gymnasieutbildning? Ploppar de upp ur marken när de kommit i arbetsför ålder?

Svaret är att de kommer från det berömda resten av landet.

Sänkt drivmedelsskatt = omvänd fördelningspolitik

Drivmedelspriserna är nu skyhöga. Det drabbar främst landsbygdens löntagare som i värsta fall har svårt att få privatekonomin att gå ihop.

Det är inte landsbygdspolitik att sänka skatten på drivmedel för de som kör suvar på Östermalm.

Sofie Eriksson

Vi behöver komma ur oljeberoendet och minska utsläppen. Här kan man slå två flugor i en smäll, men en grön omställning ska inte ske genom att stora delar av befolkningen på landsbygden blir ruinerade. Vi behöver gemensamma lösningar.

Men det är inte landsbygdspolitik att sänka skatten på drivmedel för de som kör suvar på Östermalm. Det är omvänd fördelningspolitik.

Då är det bättre att se över reseavdraget, som i större utsträckning måste ta hänsyn till geografi.

Låt dig inte luras när högern låtsas bry sig

Livet på en mindre ort är fantastiskt i många avseenden. Vi har frisk luft, stora skogar och klart sjövatten. Vi skapar enorma värden som gynnar hela landets välstånd. Om vi bara ser till energiförsörjningen bidrar Sveriges glesbygd med oerhörda mått.

Människor ska kunna leva och arbeta i hela vårt land. För att det ska fungera krävs mer än symbolpolitik.

Vad landsbygden behöver är bostäder, arbetstillfällen, utbildningsplatser, utbyggd infrastruktur, bättre välfärd, bredband.

Inget av detta har högern ambitioner på att lösa, för de är inte intresserade av att bygga samhällen på riktigt. Låt dig inte luras när högerns företrädare låtsas bry sig om landsbygden.