Som ackordsuppsökare har jag fått möjligheten att besöka många av våra arbetsplatser i VK 9 och det händer att vi byter samtalsämne.

Senaste träffen var ett spontant besök som tog en längre tid. Det jobbade åtta elektriker på bygget och tre var medlemmar, alla från samma företag.

Stämningen var spänd i början och de sedvanliga frågorna började hagla: Varför ska det vara så dyrt att vara medlem? Vad får jag tillbaka? Finns det någon mening med facket idag? Varför samarbetar facket med sossarna och inte med andra partier som till exempel SD?

Det blev bra diskussioner, alla kom till tals, stämningen lättade och det kändes värdefullt att vara där.

”Det var andra tider”

I snart åtta år har jag varit delaktig i arbetsplatsbesök och som anställd installationselektriker sedan 2001 har jag börjat bygga på en kunskapsbank baserad på ren erfarenhet.

Dels över hur vårt yrke utvecklas med innovativa uppfinningar, hur det leder till effektivisering som i sin tur för med sig färre antal elektriker på ett bygge som gör lika mycket som innan. Och dels över hur samtalen går bland våra anställda elektriker.

När jag 2001 blev medlem i SEF i samband med min anställning visste jag att det hade med gemenskap att göra, men inte mycket mer. Hur det skulle gynna mig, politiskt samröre eller om det var värt 2,4 procent av min lärlingslön var inte något som jag reflekterade över.

Det var andra tider, vi var alla medlemmar på företaget. När jag idag 20 år senare besöker en arbetsplats ser det annorlunda ut.

”Kanske låter som skrämselpropaganda”

Att vara anställd på ett företag och tillhöra minoriteten som medlem i facket är inte lätt och leder snart till att alla går ur.

Det påminner mer och mer om hur det är i resten av världen, utanför Nordens gränser. Graden av organiserade arbetare världen över är runt 15 procent och sjunker.

I Sverige är organisationsgraden ungefär 61 procent och sjunker. I Svenska Elektrikerförbundet är det omkring 54 procent, och ja det sjunker här också. Vi kan också nå nivåer under 20 procent.

Det handlar bara om vilket parti du lägger din röst på i kommande val eller om du låter dig duperas av din anställare om att facket har spelat ut sin roll. 

Det kanske låter som skrämselpropaganda, men se dig runt i världen och fråga: Hur organiserar sig arbetarna? Kan/får de organisera sig? Vilka partier har medborgarna röstat på? Har de fått rösta?

Vet inte om de blev medlemmar

Jag vill gärna säga att jag åkte ifrån bygget med vetskapen om att vi har fått fem nya medlemmar till vår förening, men det vet jag inte med säkerhet.

Det jag vet är att den här gruppen fick tillfälle att diskutera viktiga frågor som de i vanliga fall kanske inte brukar diskutera lika öppet – och till nästa gång har vi en bokad träff med hela företaget.