Förbundet skriver på sin hemsida:

”Anledningen till att LO valt att gå vidare med omställningsavtalet nu, men valde att tacka nej för ett år sedan, är att det är en ny situation. Dels är det nya omställningsavtalet bättre än det som låg på bordet förra hösten.

Till skillnad mot tidigare omfattar det till exempel inte bara tillsvidareanställda, utan även visstidsanställda och de som blir av med jobbet på grund av sjukdom.

Dels finns det nu en bestämmelse om att de fackförbund som inte tänker ansluta ändå får ett omställningspaket, något som de annars skulle bli utan.”

Fyra förbund ställer sig utanför

Dock står inte alla LO-förbund bakom majoriteten i LO-styrelsen. Byggnads, Transport, Seko och Fastighets reserverade sig mot beslutet.

Sekos ordförande Gabriella Lavecchia uttalar sig i ett pressmeddelande:

– Jag kan inte med öppna ögon säga att det är okej att låsa in frågor som hyvling, försämrad turordning och så vidare i ett avtal utan möjlighet att påverka detta under väldigt lång tid framöver.

– Nu vill en majoritet av LO-förbunden något annat. Vi har givetvis respekt för det och i en demokratisk organisation är det majoriteten som bestämmer. Men vi har gjort allt vi kan för att stoppa detta, tyvärr räckte det inte hela vägen.

Ger LO möjlighet att påverka

Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson uttalar sig på förbundets hemsida:

– Elektrikerna är positiva till att LO:s styrelse nu rekommenderar representantskapet att ansluta sig till omställningsavtalet. Nackdelarna får vi hursomhelst. Genom denna överenskommelse kan vi åtminstone dra nytta av fördelarna. Detta ger också LO en möjlighet att vara med och påverka i framtida förhandlingar.