Urban Pettersson

Frågan om förändringar i Las

”Vi kommer att driva arbets­rätten i avtals­rörelsen istället”

Nyheter

Strax före 17 på fredagen kallade LO till presskonferens där ordförande Susanna Gideonsson och avtalssekreterare Torbjörn Johansson förklarade att en enig LO-styrelse rekommenderar representantskapet att förkasta slutbudet i las-förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

Där förklarade de att många av frågorna som hanterats inom las-förhandlingarna nu kommer att flyttas över till höstens avtalsförhandlingar.

Senare samma dag meddelade såväl PTK som Svenskt Näringsliv att de tvärtom var nöjda med och ställt sig bakom det förslag som låg på bordet.

Martin Linder

Martin Linder, PTK

Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv.

– Överenskommelsen hade inneburit ett nytt och mer offensivt sätt att skapa trygghet på arbetsmarknaden som vi har arbetat hårt för. Parterna hade bland annat enats om att kraftfullt förbättra individens möjligheter till kompetensutveckling. Det hade stärkt individens trygghet, men också svensk konkurrenskraft och omställningsförmåga, sade PTK:s ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande. 

Ett förstoringsglas över ordet LAS

Frågan om förändringar i Las

”Ypperligt tillfälle för oss att tycka till om utredningen”

Nyheter


– Det är en djup besvikelse att LO inte kan acceptera den kompromiss som togs fram i förhandlingsrummet. Det är särskilt uppseendeväckande att LOs styrelse är enig om att inte anta kompromissen, sade Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i ett pressmeddelande.

Senare samma kväll lät arbetsmarknadsminister Eva Nordmark meddela att hon kommer att bjuda in arbetsmarknadens parter till nya las-samtal nästa vecka.

Kommer inte arbetsmarknadens parter överens ska frågan hanteras av regeringen, enligt januariavtalet. Utredningen om Las, den så kallade Toijer-utredningen, är ute på remiss.

Sista dagen för remissvar är måndagen den 26 oktober 2020. Efter det kommer eventuella lagförslag att diskuteras.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark