Det är 1974 och i en film producerad av LO och Socialdemokraterna ljuder Olof Palmes röst:

”Arbete ger åt den enskilde människan hennes försörjning och inkomst, men mer än så, arbetet ska också lägga grunden för självkänsla och egenvärde, i arbetet ska människor få en uttrycksmöjlighet, en väg att förverkliga sin egenart och sin personlighet.

Arbetets syfte är också att skapa något för det gemensammas bästa. Genom arbetet kan människor tillsammans skapa ett bättre samhälle”.

Orden kan kännas högtravande och lite hånfulla mot den som inte kan välja sysselsättning för sin försörjning. Men samtidigt något för det goda samhället att sträva efter.

Det här är också inledningen av kortfilmen ”Arbete åt alla!” av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

En person lutar sig mot en glasruta utanför en byggnad

”All shall be well” av Magnus Gertten dokumenterar fastighetsskötaren Yonas Albawis vardag.

En person i skyddsvisir

”Äntligen Måndag” är en dokumentär om de som ofta inte syns så mycket i media på Danderyds sjukhus: Vaktmästarna, receptionisterna, sopåkarna och sängtransportörerna – och deras chef.

En av sex korta dokumentärfilmer om arbete, som går att se på SVTplay med start på arbetarrörelsens dag 1 maj.

Alla sex filmer är producerade under pandemiåret 2020. Det år då den tillvaro många av oss tagit för självklar kastades omkull. Arbetslösheten har stigit till rekordnivåer, och hela branscher har fått ställa om.

Filmerna, som alla går under rubriken ”Kneg”, dokumenterar detta pandemiår i yrken som vaktmästare, långtradarchaufför, bärplockare och skådespelare. Sex filmer, sex olika blickar på vad arbete är och kan vara.

Av dessa sex rekommenderas särskilt:

  • Tidigare nämnda ”Arbete åt alla”
  • ”All shall be well” av Magnus Gertten, som dokumenterar fastighetsskötaren Yonas Albawi i Helsingborgs vardag
  • ”Nypremiären” av David Aronowitsch och Ahmed Abdullahi, som dokumenterar skådespelaren Nina Jeppssons vardag på Orionteatern i Stockholm.
En svartvit bild på arbetare, från en gammal film

Kortfilmen ”Arbete åt alla!” av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck inleds med ett tal av Olof Palme ur en film från 1974, producerad av LO och Socialdemokraterna.

Tre unga personer med bärplockarutrustning i en skog

”Blåbärskrisen” belyser främst arbetsköparens perspektiv. Den är charmig, men skulle ha mått bra av att ha med en problematisering kring varför utländska arbetskraftsinvandrare är de som vanligtvis plockar bären.

I den senare möter vi en bransch där det mesta har fått ställas in. Nina Jeppsson gör en enmansföreställning av Marcel Prousts mastodontverk ”På spaning efter den tid som flytt”, och osäkerheten om den kommer att kunna spelas för publik, och i så fall för hur många, är något Jeppsson och de övriga på teatern måste hantera.

I ”Blåbärskrisen” belyses främst arbetsköparens perspektiv. Den är charmig, men skulle ha mått bra av att ha med en problematisering kring varför utländska arbetskraftsinvandrare är de som vanligtvis plockar bären.

”Min älskade trucker” är en kärlekshistoria mellan långtradarchauffören Daniel och butiksanställda Emma, och handlar inte så mycket om deras arbeten.

Två personer kysser varandra framför en lastbil

”Min älskade trucker” är en kärlekshistoria mellan långtradarchauffören Daniel och butiksanställda Emma, och handlar inte så mycket om deras arbeten.

En person i ballett-kläder dansar på en scen

”Nypremiären” av David Aronowitsch och Ahmed Abdullahi, dokumenterar skådespelaren Nina Jeppssons vardag på Orionteatern i Stockholm.

”Äntligen Måndag” är en dokumentär om de som ofta inte syns så mycket i media på Danderyds sjukhus: Vaktmästarna, receptionisterna, sopåkarna och sängtransportörerna – och deras chef.

Efter att ha sett alla sex filmerna landar Olof Palmes ord på plats. Arbetet är något mer än en försörjning. Måste vara det.

”Kneg” är en fin dokumentärserie som belyser olika yrken, olika utmaningar, och olika liv under det märkliga år som 2020 var.

Se den.

En tecknad bild på en skärm som visar en film
Kneg – sex filmer om arbete

• SVT2: Den 16:e och 23:e maj kl. 20.00
• SVT Play: Från 1 maj

Bild: Roman Manchenko/Shutterstock