Övervakning och GPS: Vad får chefen göra egentligen?
Får chefen verkligen sätta in GPS-puckar i firmabilen, eller montera andra elektroniska övervakningssystem hur som helst?
Här reder vi ut vad som gäller!
Texten uppdaterades
Bild:
JSlavy/Shutterstock/Mohamed Hassan/Pixabay/Design och montage: Chris Smedbakken
Får förtaget sätta in GPS-puckar eller annan övervakning?
Svar: JA – MEN företaget måste förhandla med facket först.
– Vi har tyvärr inget veto mot att det införs övervakning, utan bara de sedvanliga tågordningarna med lokal och central förhandling och därefter arbetsdomstolen, säger Elektrikernas ombudsman David Fernhed och fortsätter:
– Vi sätter, som det på ombudsmannaspråk kallas, ”staket” runt frågan för att minimera intrånget i montörernas integritet. Men vi kan inte ensidigt få igenom att gps:erna ska slängas på tippen.
OBS! Kravet på förhandling gäller innan införandet av alla former av nya elektroniska övervakningssystem. Detta även för spårningssystem i verktyg och maskiner, eftersom sådana gör det möjligt att se var arbetstagaren befinner sig – vilket även det är en form av övervakning.
I förhandlingen går man bland annat igenom:
– Syftet med GPS:en/övervakningen – Vem och vilka som ska ha tillgång till systemet – Vad övervakningens resultat ska användas till
Bild: Colourbox
Vad säger avtalet?
I Installationsavtalet kap 12, §11: ”Elektroniska övervakningssystem” står det att:
”Vid införande av nya elektroniska övervakningssystem t.ex. GPS eller liknande, eller vid väsentlig förändring av syftet med användning av sådant system har arbetsgivaren förhandlingsskyldighet enligt MBL § 11 och 14”.
Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt 11-14 §§ innebär att fackföreningarna ska ha medinflytande i frågor som arbetsgivaren beslutar om.
Bild: Shutterstock
Jaha, och vad är medinflytande då?
Medinflytandet innebär att arbetsgivaren måste avvakta med sitt beslut tills förhandlingar har genomförts med facket.
I 11 § MBL står det att arbetsgivaren på eget initiativ ska genomföra förhandling med de kollektivsavtalsbärande arbetstagarorganisationerna (facken) innan beslut fattas om:
Viktigare förändring av verksamheten
Viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållanden för arbetstagare som tillhör organisationen.
Förhandlingen ska genomföras i så god tid, och på så tidigt stadium, i beslutsprocessen att facket har en reell möjlighet att påverka beslutsunderlaget.
Arbetsgivaren som inte följer reglerna om medinflytande kan behöva betala skadestånd. Arbetsdomstolen brukar se allvarligt på brott mot MBL.