Övervakning och GPS: Vad får chefen göra egentligen?
Får chefen verkligen sätta in GPS-puckar i firmabilen, eller montera andra elektroniska övervakningssystem hur som helst?
Här reder vi ut vad som gäller!

Får förtaget sätta in GPS-puckar eller annan övervakning?
Svar: JA – MEN företaget måste förhandla med facket först.
– Vi har tyvärr inget veto mot att det införs övervakning, utan bara de sedvanliga tågordningarna med lokal och central förhandling och därefter arbetsdomstolen, säger Elektrikernas ombudsman David Fernhed och fortsätter:
– Vi sätter, som det på ombudsmannaspråk kallas, ”staket” runt frågan för att minimera intrånget i montörernas integritet. Men vi kan inte ensidigt få igenom att gps:erna ska slängas på tippen.
OBS! Kravet på förhandling gäller innan införandet av alla former av nya elektroniska övervakningssystem. Detta även för spårningssystem i verktyg och maskiner, eftersom sådana gör det möjligt att se var arbetstagaren befinner sig – vilket även det är en form av övervakning.
I förhandlingen går man bland annat igenom:
– Syftet med GPS:en/övervakningen
– Vem och vilka som ska ha tillgång till systemet
– Vad övervakningens resultat ska användas till
Vad säger avtalet?
I Installationsavtalet kap 12, §11: ”Elektroniska övervakningssystem” står det att:
”Vid införande av nya elektroniska övervakningssystem t.ex. GPS eller liknande, eller vid väsentlig förändring av syftet med användning av sådant system har arbetsgivaren förhandlingsskyldighet enligt MBL § 11 och 14”.
Men vad betyder MBL?
MBL betyder Lag om medbestämmande i arbetslivet
Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt 11-14 §§ innebär att fackföreningarna ska ha medinflytande i frågor som arbetsgivaren beslutar om.
Jaha, och vad är medinflytande då?
Medinflytandet innebär att arbetsgivaren måste avvakta med sitt beslut tills förhandlingar har genomförts med facket.
I 11 § MBL står det att arbetsgivaren på eget initiativ ska genomföra förhandling med de kollektivsavtalsbärande arbetstagarorganisationerna (facken) innan beslut fattas om:
- Viktigare förändring av verksamheten
- Viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållanden för arbetstagare som tillhör organisationen.
Förhandlingen ska genomföras i så god tid, och på så tidigt stadium, i beslutsprocessen att facket har en reell möjlighet att påverka beslutsunderlaget.
Arbetsgivaren som inte följer reglerna om medinflytande kan behöva betala skadestånd. Arbetsdomstolen brukar se allvarligt på brott mot MBL.
Om du har fler frågor om GPS och övervakning, eller om MBL och medinflytande i allmänhet, kan du kontakta din verksamhetskrets i Elektrikerförbundet.