Längst ned i artikeln hittar du en tabell på de olika a-kassornas handläggningstider

Mediantiden att få ersättning för den som sökt ersättning från Elektrikernas a-kassa är fyra veckor. Det är bland de lägsta handläggningstiderna bland alla a-kassor. 

Porträttbilder på Michael Clysén och Richard Damberg monterade över en bakgrund. Bakgrunden: En person i kostym och slips håller i en miniräknare, med ett diagram med fallande kurva monterat över

Covid-19

Konkurserna i elbranschen – så många är de där du bor

Nyheter

–  Vi fokuserar på kärnverksamheten, medlemmars försörjning går först, säger Anna-Lena Lindberg, kassaföreståndare för Elektrikernas a-kassa. 

Längst tid för att få ersättning tar det för dem som sökt a-kassa från den från facken fristående Alfa-kassan. Där var mediantiden 21 veckor i oktober.

Även Småföretagarnas, Hotell- och restaurangfacket och Handels a-kassa har genomströmningstider på flera månader. 

Vi vet inte om vår arbetslöshet sjunker, eller om det tar fart igen i och med att pandemin tar fart.

Anna-Lena Lindberg, kassaföreståndare för Elektrikernas a-kassa

För Elektrikernas del har medlemsantalet i a-kassan stadigt ökat under året. Innan Corona-pandemins början var runt 28 000 medlemmar i a-kassan – nu har antalet ökat till 30 500 stycken. 

Även arbetslösheten har ökat. Innan pandemins början var det runt 300 av a-kassans medlemmar som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen. I juli var den siffran 812, och i oktober 684. 

– Vi vet inte om vår arbetslöshet sjunker, eller om det tar fart igen i och med att pandemin tar fart, säger Anna-Lena Lindberg. 

Anna-Lena Lindberg
Anna-Lena Lindberg, kassaföreståndare Elektrikernas arbetslöshetskassa.

Hon säger att hon märker att det finns en mycket större oro för framtiden bland a-kassans medlemmar än tidigare. 

– Varje dag får vi samtal från oroliga medlemmar som bara vill kolla att de är medlemmar och att allt ser rätt ut. Medlemmar som aldrig har varit arbetslösa tidigare, men som nu är oroliga inför framtiden.

– Men vi får även samtal från många unga som har gått på visstidsanställningar och nu väntar in vad som ska ske med pandemin. 

Under sommaren anställdes två ytterligare handläggare till a-kassan, en bemanning som Anna-Lena Lindberg önskar behålla. Totalt är det nu sju anställda på Elektrikernas a-kassa.