Hur kommer det sig att förbundet ingått det här samarbetet?

Andras Molnar: ”En högst möjlig vision”

Krönikor

– De tog kontakt med oss i Elqvinnorna redan förra året. De vill göra information riktat mot fackförbunden och hade uppmärksammat den kampanjen vi hade tidigare om skitiga toaletter. Det var därför de ville ha oss med.

Vad tänkte du när de tog kontakt med dig?

– Först tänkte jag ”varför ska vi hålla på med det här?” De pratade om ”menscertifiering”, och jag tänkte att något sådant skulle ju aldrig gå hem i vår bransch. Men sen när vi började spåna, så tänkte jag att ”fan de har ju rätt”. Även jag kunde lära mig något, fast jag är kvinna. Jag tog upp det med Niklas Enström på förbundskontoret och han tyckte att det var jättebra att vi lyfter detta.

Först tänkte jag ’varför ska vi hålla på med det här?’ Men sen när vi började spåna, så tänkte jag att ’fan de har ju rätt’.

Ninni Blom

Varför ska ett fackförbund som Elektrikerna bry sig om en fråga som mens?

En toalett

”Bristande toaletter drabbar alla – men särskilt dem som menstruerar”

Debatt

– Det är 2020 och vi behöver få in fler kvinnor i branschen. För att få det måste vi ändra attityder och normalisera sådant som mens. Det handlar om arbetsmiljö, vi måste få bort skammen, tabut kring mens. Även bland oss kvinnor.

Vad tror du medlemmarna kommer att tycka om det här?

– ”Eh, varför ska vi hålla på med det här?”, gissar jag att många manliga medlemmar kommer att tycka.

Hur går ni vidare?

– Om materialet blir klart så kommer vi att ta upp det i RSO-konferensen i januari, och börja utbilda de regionala skyddsombuden i detta.

I den referensgrupp som diskuterat fram materialet riktat mot fackföreningarna har förutom Elektrikerna även Byggnads, IF Metall, Vision och Akademikerna varit representerade.

Ett menskligare arbetsliv

Tillsammans med arbetsgivare, anställda och fackligt engagerade vill organisationen Mensen skapa ett ”menskligare arbetsliv” där alla är delaktiga och har samma möjligheter.

Om arbetsmiljön inte tar hänsyn till att människor har olika kroppar och olika behov riskerar det att ha en negativ påverkan på individens arbetsprestation och mående.

Frågor som rör menscykeln och menstruerande personer ska vara en självklar dimension av arbetsmiljöarbetet i alla verksamheter.

Materialet är tänkt att lanseras i sin helhet i slutet på 2020.

Källa: Mensen.se

Bild: Mensen.see