Företag varslar – och hyr in personal: ”En moralisk katastrof”
Samtidigt som Eitech varslar personal runt om i landet hyr de via sina övriga verksamheter in arbetskraft från utomstående företag. Inte minst utländsk sådan.
– En moralisk katastrof, säger Martin Bengtsson, ombudsman för Elektrikerna i Göteborg.
Martin Bengtsson är upprörd.
Han har under sommaren suttit i förhandlingar om uppsägningar på Eitech i Göteborg, samtidigt som Eitech via Actemium – ett bolag i samma koncern – har ett jätteprojekt i Skellefteå: Batterifabriken Northvolt, där upp emot 500 elektriker kommer att arbeta.
Men, där har kravet ställts att 70 procent av arbetskraften ska bestå av utländsk arbetskraft.
– Kravet på 70 procent har det varit snack om hela tiden, det har inte varit någon hemlighet. De har varit helt öppna med det.
– Vi ifrågasatte av vilken anledning. Men när vi hade samtal om det var det innan corona, och då fanns det ju ont om elektriker, så då förstår man det lite bättre. Men nu? När de dessutom varslar? Det ska ju vara samma villkor som de svenska elektrikerna går på, så hur kan det löna sig att flyga in elektriker från utlandet? Jag kan inte släppa det, det är något väldigt konstigt här.
Det ska ju vara samma villkor som de svenska elektrikerna går på, så hur kan det löna sig att flyga in elektriker från utlandet?
Att Eitech valt att varsla istället för att fråga sina anställda om de kan tänka sig resjobb, bland annat till Skellefteå, irriterar Martin Bengtsson.
– Man har inte ens frågat de här varslade elektrikerna om de vill resa till jobbet i Skellefteå, och de har haft mycket resjobb tidigare. På Eitech har det varit vanligt historiskt att vara på resjobb, bland annat Hallandsåsen.
Än mer upprörd är han av det faktum att Eitech har projektet Västlänken i Göteborg. Men även där valt att ta in inhyrd arbetskraft.
Samtidigt som man alltså lagt varsel på de egna anställda på orten.
Under den senaste tiden har koncernen anmält flertalet inlåningar av personal till facket.
– Jag fick in tre nya anmälningar nu, även det via Actemium, säger Martin Bengtsson.
Detta alltså samtidigt som varsel läggs, inte bara i Göteborg. Under den senaste tiden har företaget varslat personal om uppsägning runt om i landet, bland annat i Malmö, Sundsvall och Örnsköldsvik.
När tidningen ringer runt till anställda och förtroendevalda på Eitech får vi en bild av att företagskulturen förändrades när Eitech köptes upp av Vinci 2018.
– Det är en lite stökig organisation. Vi köptes upp av Vinci för två år sedan, det var då problemen började. Tidigare hjälptes vi åt mer i bolaget, säger en anställd.
Såväl de anställda som tidningen talar med som ombudsmannen Martin Bengtsson i Göteborg menar att företaget nu självmant skapat sig ett dåligt rykte runt om i landet.
– Man säger upp sin egen personal som får gå ut i arbetslöshet. Det handlar om elektriker som har familjer att försörja, och som i dessa corona-tider kan få svårt att få ett nytt arbete. Arbetslöshet är en katastrof för många människor, säger Martin Bengtsson.
Svenskar får knappt åka utomlands, men företaget får flyga flera hundra utländska elektriker hit. Hur ansvarsfullt är det?
Martin Bengtsson vill att Eitech ska svara på hur företaget tänker när de väljer att varsla och samtidigt ta in inhyrd arbetskraft.
– Vill man inte ha några anställda kvar? Ringer någon medlem mig nu och frågar om Eitech så svarar jag att med den nuvarande personalpolitiken företaget för så är det är ju det sista företaget jag skulle ta en anställning på.
Varför tror du att företaget gör så här?
– Jag tror det handlar om ekonomi, att de inte följer ingångna överenskommelser. Det kan ju omöjligt vara billigare att flyga in elektriker från andra länder upp till Norrland som ska jobba där med samma villkor som att köra upp sin egen personal från Göteborg. Eller var det nu är i Sverige. Men det kan jag ju inte bevisa.
– Vi kan ju inte stoppa dem lagligt, men jag tänker att alla som läser detta bör fundera över hur bra ett sådant här förfarande är. Där svenska elektriker sägs upp för att man istället ska ta in utländsk arbetskraft? Hur får man göra så här? Och hur kan det vara bra för Sverige och svenska medborgare?
Jag var verkligen ifrågasättande under förhandlingen, och förklarade att det här kommer jag att se till att hela Sverige får veta.
– Dessutom, nu när vi lever i Corona-tider. Svenskar får knappt åka utomlands, men företaget får flyga flera hundra utländska elektriker hit. Hur ansvarsfullt är det?
Men Actemium och Eitech är inte samma företag?
– Är det en koncern så är det en koncern, och lediga elektriker finns det ju.
Har du varit med om något liknande tidigare?
– Nej. Jag har jobbat snart i nio år som ombudsman, och detta är den första gången jag upplever något sådant här. Det här var helt absurt. Jag var verkligen ifrågasättande under förhandlingen, och förklarade att det här kommer jag att se till att hela Sverige får veta. Det här en sådan moralisk katastrof att det finns inte.
Tidningen har kontaktat såväl ansvarige på Eitech i Göteborg som ansvarige på Actemium, men båda hänvisar till Eitechs presschef. Företaget har fått läsa artikeln innan publicering och getts möjlighet till kommentar.
Se nedan.
Eitechs kommentar till artikeln:
”Dialog och överenskommelser i fackliga förhandlingar är något vi som företag inte kommenterar. Varumärket Eitech är och skall kännetecknas som en engagerad och trygg arbetsgivare, både avseende säkra projekt- och arbetsplatser samt trygga anställningar.
Vår affärsmodell bygger på starka lokala verksamheter med ambition att öka sin lokala arbetsstyrka så länge den lokala marknaden och efterfrågan på vår specialistkompetens inom elteknik tillåter det. Vi vill lyfta fram att det inte finns en koppling mellan den lokala verksamhetens utmaningar och de två större projekt som det uttalas om i artikeln, vilket tyvärr resulterar i en missvisande bild av företaget.
Men med facit i hand så får vi dra lärdomar om där vi brister i vår kommunikation mellan våra olika verksamheter inom koncernen samt mot vår fackliga part.”
Fakta: Eitech
I januari 2016 bildades varumärket Eitech med de anställda som delägare. I januari 2018, blir Eitech en del av den globala teknikkoncernen VINCI Energies med cirka 80 000 anställda runtom i världen.
Varumärket Eitech omfattas av verksamhet i två bolag, Eitech AB och Eitech Electro AB, och sysselsätter tillsammans drygt 1000 medarbetare.
Systerbolag är bland annat Omexom, Actemium och Emil Lundgren.
Eitech har en verksamhet kallad ”Stora projekt”, där bland annat projekt som Västlänken och Northwolt ingår.