Bok: Källa X

Av Tony Johansson  

Det här är den tredje boken i Tony Johanssons kriminalserie om journalisten Erik Larsson och polisen My Englund.

Precis som i de tidigare två böckerna i serien är samhällskritiken ett bärande inslag.

Tony Johansson är tidigare ledarskribent och krönikör på den röda planhalvan. Det är ett engagemang som märks i hans böcker. Han är dock inte sen att rikta kritiken mot regeringar av alla färger.

Att författaren har en bakgrund på svenska tidningsredaktioner märks, likväl hans kunskaper om den inhemska politiken.

Kuriosa i sammanhanget är författarens släktskap med den nuvarande socialdemokratiske justitieministern, Morgan Johansson. De är bröder.

Även i denna bok vänder Johansson till viss del på de traditionella styrkeförhållandena mellan män och kvinnor.

Anna Norling

I den första boken i serien, ”Den tredje passageraren”, rörde sig handlingen kring Egyptenavvisningarna – den av Kalla Fakta uppmärksammade händelsen där Sveriges regering lät avvisa två terrormisstänkta egyptier från Bromma 2001, i vad som antogs vara en operation ledd av den amerikanska underrättelsetjänsten. 

Den andra boken, ”Smugglaren”, handlade om flyktingkrisen 2015 och om den svenska migrationspolitiken, som Johansson inte döljer att han ser vissa problem med. 

I denna tredje del i serien är ämnet den svenska vapenexporten, och inkluderar såväl det konkret problematiska som det skenheliga kring denna. 

Även i denna bok vänder Johansson till viss del på de traditionella styrkeförhållandena mellan män och kvinnor. Det är många starka kvinnor i serien om Erik Larsson och My Englund. 

Men det är inte präktigt, inte torrt. Det är rappt skrivet, det finns en story som håller – och det är spännande. Så missa inte Källa X av Tony Johansson. 

Missa inte heller att de två första böckerna i serien, ”Den tredje passageraren” och ”Smugglaren”, finns som ljudböcker, inlästa av den rutinerade Reine Brynolfsson. 

Bokens omslag
”Källa X”

Av: Tony Johansson

Förlag: Lind & Co

Utgivningsdatum: 2020-06-10

Tv-serie: Tassarna bort från katterna

True crime, Netflix
Tre avsnitt på dryga timmen vardera

Den svenska titeln på denna true crime-serie är inte den bästa. I original heter serien ”Don´t f**k with cats. Hunting an internet killer” och det ger en bättre bild av vad detta är. 

Det börjar med att någon lägger ut videoklipp på när en ung man plågar kattungar till döds.

Det blir en katt- och råttalek där mannen inte stannar vid att plåga katter.

Anna Norling

På nätet reagerar människor med avsky. Särskilt gäller det en liten grupp Facebook-användare som bestämmer sig för att ta reda på vem den unge mannen är. De letar ledtrådar i videoklippen och spårar mannen runt om i världen.

Det blir en katt- och råttalek där mannen inte stannar vid att plåga katter. Till slut kopplas polisen in. Men då har redan människoliv spillts. 

Tv-serie: Hidden (Skuggornas land)

Krimserie, TV4play
Åtta avsnitt på en timme vardera
I rollerna:
Sian Reese-Williams, Rhodri Meilir, Sion Alun Davies med flera. 

För den, som undertecknad, gillar krimserier med kvinnor i bärande roller och med ett grått, regntungt filter, är det här en serie värd att lägga några kvällar på att se igenom. 

Poliskommissarie Cadi John återvänder till sitt barndomshem i norra Wales för att vara nära sin sjuke pappa. Då hittas en ung kvinna död. När Cadi och hennes kollegor börjar utreda fallet framkommer det att kvinnan troligtvis hållits fången i flera år, och utsatts för övergrepp, innan hon dödats. 

Hidden, eller Skuggornas land, som är den svenska titeln, utspelar sig i lilla Bangor, den äldsta staden i Wales, och framförs till stora delar på walesiska, eller kymriska, och det gör serien än mer suggestiv.

Det här är en psykologisk thriller där inte minst klasskillnader och dysfunktionella familjer synliggörs. 

Tv-serie: Exit

Drama, Svt-play
Åtta avsnitt på en dryg halvtimme vardera
I rollerna:
Simon J Berger, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Agnes Kittelsen med flera

Den här becksvarta ångestserien bygger på intervjuer med verkliga människor, fyra stenrika män i den norska finanseliten.

För tv-seriens skapare har dessa män talat öppet om sina hemliga dubbelliv med fester, knark och prostituerade. Det är detta som ligger till grund för det som sedan blev den norska succéserien Exit. 

Exit är som att se en Porsche krascha, i slowmotion. Det går inte att sluta titta.

Anna Norling

Efter det första avsnittet kände jag mig proppmätt på skildringen av lyxkonsumtion och droger. Men, det är en serie att fastna i.

De olika huvudpersonernas roller utvecklas till spännande, och i mångt och mycket sorgliga, personporträtt. Exit är som att se en Porsche krascha, i slowmotion. Det går inte att sluta titta. 

En andra säsong är utlovad. 

Podden: Vetenskapsradions coronaspecial

Podcast, SRplay

Sveriges radios Vetenskapsradion satsar på folkbildning i dessa Corona-tider. Med insatta forskare diskuterar de frågor som ”Kan stängda skolor hejda coronasmittan?”, ”Flockimmunitet”, ”Hur vet jag om jag har smittats?”, ”Äldre som riskgrupp” och ”Sällskapsdjur som smittspridare”.

När denna text skrivs har tio avsnitt publicerats. Gissningsvis kommer allmänheten att efter denna kris kunna betydligt mer om hur virus sprids, och hur vi kan undvika att smittas, än vad vi haft anledning att kunna tidigare. 

Tv-serien: Messiah

Netflix, tio avsnitt

I denna apokalyptiska tid passar en serie om en ny Messias. Det här är en snygg, intelligent serie som väcker frågor om hur den värld vi lever i idag skulle reagera om det plötsligt dök upp en Jesusliknande figur, som verkar kunna utföra mirakel.

Denna Messiah, spelad av Mehdi Dehbi, gör sig först känd genom underverk i det krigsdrabbade Syrien. Han leder sedan palestinier ut i öknen, mot Västbanken där de kräver inträde, och tar sig sedan till USA där han, genom vad som uppfattas som ett mirakel, räddar en ung kvinna vid en tornado. 

Genom gamla brev, dagboksanteckningar och andra källor växer en fängslande historia fram.

Anna Norling

Messiah ger hoppet för troende över hela världen, av alla religioner, en mänsklig gestalt. Men, vem är han på riktigt? Är han verkligen den han utger sig för att vara?

Den amerikanska CIA-officeren Eva Geller (Michelle Monaghan), beslutar sig för att syna det hon är säker på är en bluff.

Boken: ”Bränn alla mina brev”

Av Alex Schulman

Alex Schulman börjar med att skriva om sig själv. Om sin ilska, och hur den stöter bort hans familj. Han ser hur ilskan sipprar ned i släktträdet och börjar intressera sig för sin morfar, den välkände författaren Sven Stolpe.

Alex har aldrig tidigare brytt sig om att läsa sin morfars böcker, men börjar nu och fastnar. Han startar en jakt för att få fram sanningen om relationen mellan Sven Stolpe och Alex mormor: Karin Stolpe.

Det tillkommer även en person som ska få stor betydelse för berättelsens utveckling: författaren Olof Lagercrantz. 

Genom gamla brev, dagboksanteckningar och andra källor växer en fängslande historia fram. Det är en berättelse om livsavgörande kärlek, otrohet och hat.

Det här är en fascinerande berättelse som synliggör 1930-talets Sverige, det patriarkala systemet som religionen och kärnfamiljen var beskyddare av, som inte minst visade sig i kvinnosynen och de olagliga aborterna. Läs. 

”Bränn alla mina brev”

Författare: Alex Schulman

Utgiven: 2018-11-12

Förlag: Bookmark Förlag