Sanslösa referat

Har saknaden efter sportevenemang blivit övermäktig? Då finns här lindring.

Här bjuder Radiosporten på ”Sanslösa referat”. Det vill säga sportjournalister som går upp i falsett, kraxar och skriker under sporthändelser vi minns.

Här finns bland annat det svenska referatet från Wimbledon 1980 där Björn Borg spelar om segern mot John McEnroe, Tre Kronors vändning mot Finland i VM 2003 då det svenska landslaget låg under med 1-5 i kvartsfinalen, Zlatans klack mot Italien i fotbolls-EM 2004, det självklara avsnittet från straffdramat i fotbolls-VM 1994 – men även en godbit som Arvika Baskets bragd i Barcelona 1991. 

Lyssna och njut. 

  • Åtta avsnitt
  • Finns på SRplay

P1 Dokumentär – Kidnappad

Det här är berättelsen om en reportageresa som blev en strid om liv och död.

Det är 2013 och de svenska journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed åker till Syrien för att berätta för världen om ett hemligt källarsjukhus.

Men de stöter på IS-krigare och tillfångatas. De förs till en fängelsehåla där de utsätts för tortyr, svält och kyla. Samtidigt försöker den svenska polisen få dem fria, och deras kollegor, i Norge och Sverige, drar i alla trådar de kan. 

Det tar 46 dagar av fångenskap innan de släpps fria. Vi hör såväl Niclas Hammarström och Magnus Falkehed själva berätta om tiden i fångenskap, deras respektive om oron och fruktan under den tid de var kidnappade, som deras norska kollegor som åker till Syrien, fast beslutsamma för att få ut de båda svenska journalisterna levande ur Syrien. 

”Kidnappad” är en samproduktion mellan norska NRK och Sveriges radio. 

  • Sex avsnitt
  • Finns på SRplay

Fallet Alma Diaz

”Fallet Alma Diaz” är en dramatisering av en sann historia. I november 2018 anmäls en 14-årig flicka utanför Luleå försvunnen. Det här är berättelsen om den händelsen. 

Polisen söker i de norrbottniska skogarna utan resultat, men en reporter från lokalradion finner trådar att dra i. När dörren till 14-åringens hemliga liv öppnas möter vi en värld av droger, destruktiva relationer – och en mörk hemlighet. 

”Det började med att journalisten Moa Larsson, som också är manusförfattare, fick höra en verklig historia som var helt otrolig, men som bara kunde berättas om personerna fick vara anonyma.

Det blev snabbt tydligt att historien var sprängstoff och vi bestämde oss för att göra en hel dramaserie av den” säger Emma Janke, en av regissörerna till serien till Aftonbladet.

  • P3 Serie
  • Sju avsnitt
  • Finns på SRplay