”Robert”, du skriver i ett svar till Per-Ola Nilsson om att Socialdemokraterna var bra förr i tiden men att de nu är mer att likna med mellanmjölk och att de tror att skattehöjningar är lösningen på alla problem.

Jag likt Per-Ola är socialdemokrat, inte på grund av vad som varit utan på grund av helt dagsaktuella saker. Även om det är viktigt att komma ihåg vår historia om att facket bildade Socialdemokraterna 1889 och att det är de som till stora delar byggt det välfärdssamhälle vi har idag.

Överkroppen och händerna på en person som sitter vid ett bord och skriver med penna och papper.

Replik: ”S-reklam och pro-sosse hör inte hemma i Elektrikern”

Debatt

Facket är till för oss arbetare och vår uppgift är att se till att våra medlemmar har det bra, både i arbetslivet och i samhället. Vi samverkar mycket med (S) för där ser vi att våra frågor får störst gehör, sedan samtalar vi givetvis med fler partier för att påverka. Värt att nämna är också att Socialdemokraterna är det enda partiet som i varje kommun har en vigd plats för facket, så där får vi en stor påverkansmöjlighet. Glöm inte heller bort att företagen duktigt uppvaktar högerpartierna, så om vi skulle lämna WO skulle det bli förödande.

Värt att nämna är också att Socialdemokraterna är det enda partiet som i varje kommun har en vigd plats för facket, så där får vi en stor påverkansmöjlighet.

Om du kollar på de olika partierna ser du en väsentlig skillnad mellan vilken politik de driver. Kolla vad högern gjorde med A-kassan 2006, hur man minskade resurserna till arbetsmiljön, omfördelade de sociala avgifterna till att ta våra öronmärkta pengar som skulle gå till vårt sociala skyddsnät –  till att göra det till ren skatt för arbetsgivaren (allmän löneskatt) och där kunna plocka ut pengarna för att sänka skatten, främst för de rika.

Kolla vad som hände i riksdagen i juni, där regeringen ville utöka de regionala skyddsombudens mandat, något som högern röstade ned. Vilket är anmärkningsvärt när vi kan se hur dålig arbetsmiljön är där ute. (S) har konstant ökat anslagen till arbetsmiljön sedan de fick makten 2014, med ett undantag: december 2019 då M/KDs budget gick igenom vilket innebar att de drog ner på arbetsmiljön.

”Skatt är stöld” säger många högermänniskor. Samma människor står nu i Coronapandemin och kräver att skattepengar ska användas till att rädda företagen. Självklart ska vi använda våra resurser till att rädda jobb, men vart ska de pengarna komma ifrån om inte skatt?

Per-Ola Nilsson: ”Besluten är våra – bara vi tar chansen”

Debatt

Skatten ska vara progressiv så att de som tjänar mer också bidrar mer. En platt skatt skulle leda till minskade skatteintäkter, alternativt en rejäl skattehöjning för de med lägst inkomst.

Jag tror du Robert helt missar vad socialism handlar om. Det handlar inte om rättvisa, det handlar om solidaritet. Alla människor har inte samma förutsättningar att lyckas i livet. Vissa föds med silverskeden i mun och vissa föds på gatan. Ett jämlikt samhälle tjänar alla på, rik som fattig. Skatten ska vara progressiv så att de som tjänar mer också bidrar mer. En platt skatt skulle leda till minskade skatteintäkter, alternativt en rejäl skattehöjning för de med lägst inkomst.

Jag håller med dig om att varje skattekrona ska förvaltas på bästa sätt. Därför är jag emot ROT-avdrag som främst de rika nyttjar och alltför ofta tar in arbetskraft som inte betalar någon skatt i Sverige. Vi har vid upphandlingar kommuner som helt stirrar sig blinda på lägsta pris och skiter fullständigt i om företagen har kollektivavtal eller ej.

Din ”ta-dig-kragen-och-ryck-upp-dig” syn på människor anser jag är fel. Alla människor kan inte skapa sin egen framtid.

Din ”ta-dig-kragen-och-ryck-upp-dig” syn på människor anser jag är fel. Alla människor kan inte skapa sin egen framtid. Redan från barnsben sorteras vi människor efter vad vi kan och inte kan göra. Friskolor tar inte in personer med särskilda behov utan dessa placeras på den kommunala skolan, som med samma skolpeng förväntas göra mer. Vi har kvinnor som får höra att byggbranschen är inget för dem och om de nu mot all förmodan skulle ta sig in i branschen så finns det många som lämnar efter att ha fått se den förödande machokultur som finns i branschen. Många som råkar ha ett ”annorlunda” namn på sitt CV blir inte ens kallade på intervju.
Alla människor har inte samma förutsättningar i livet.

Ett förstoringsglas riktat mot ordet LAS, med ett rött kryss över.

Frågan om förändringar i Las

”Förslagen skulle vara förödande för oss arbetare”

Debatt

Idag har Socialdemokraterna knappt 28 procent i riksdagen. En riksdag som består av 60 procent högerpartier. Det innebär att det är jäkligt svårt att få igenom socialdemokratisk politik, men jag hoppas givetvis på ett bättre valresultat framöver så att vi kan få igenom fler reformer.

Avslutningsvis vill jag tacka för dina åsikter Robert, alla kan skriva till vår medlemstidning och ventilera sina åsikter. Inte bara ”sosse-propaganda”.