Jag heter Claes och är förtroendevalt skyddsombud på Elektrikerförbundet på dagtid.

På kvällen och helgen är jag lokalpolitiker hemma i Huddinge för Socialdemokraterna.

Fackets uppgift är kort sagt att se till att alla arbetare har bra och schyssta villkor, både i arbetslivet men även utanför arbetet.

För att uppnå detta kan vi göra massor; vi kan teckna bra kollektivavtal, vi kan utbilda, vi kan gå skyddsronder på arbetsplatser. Vi kan även påverka beslutsfattarna, ”de där politikerna”.

Jag och kollegan gjorde bedömning om omedelbar fara för liv och hälsa så vi var tvungna att lägga ett skyddsombudsstopp.

Claes Thim

Jag försöker verkligen göra allt vad jag kan i min makt på alla områden. Hur påverkar vi politiska beslut bäst? Jag vill gärna tro att vi själva ska sitta där och fatta besluten, så de gynnar oss arbetare. 

En vanlig dag, som idag exempelvis. Jag rullade in till kontoret strax innan 7. Kollar mailen för att se om jag måste göra något. Vid nio drog jag och kollegan ut till ett bygge i Farsta.

12 elektriker fanns där och arbetsmiljön var rent ut sagt bedrövlig. Undermålig etablering, inga utrymningsvägar, livsfarliga elinstallationer, ventilationsschakt där det saknades skydd för fall, tillräcklig avspärrning för förbipasserande biltrafik och så vidare var ett axplock av allt.

Jag och kollegan gjorde bedömning om omedelbar fara för liv och hälsa så vi var tvungna att lägga ett skyddsombudsstopp.

Klockan 13 blev det en snabblunch innan jag hann till kontoret och maila arbetsgivaren all formalia kring stoppet. 

Efter det, snabbt in i bilen och ut till Huddinge där det var kommunfullmäktige. Det skulle bland annat debatteras rätten till heltid för kommunens anställda.

Tråkigt för mig är att Huddinge styrs av den traditionella ’Alliansen’ plus två lokala partier, så jag fick inte direkt gehör. Men jag kommer aldrig sluta försöka få det.

Claes Thim

Givetvis begärde jag ordet och lyfte vikten av trygga anställningar. För vad vi vet så leder otrygga anställningar till tysta arbetsplatser och sämre arbetsmiljö.

Tråkigt för mig är att Huddinge styrs av den traditionella ”Alliansen” plus två lokala partier, så jag fick inte direkt gehör. Men jag kommer aldrig sluta försöka få det. Förhoppningsvis med bättre resultat nästa gång.

På kvällen blev det innebandyträning innan jag var hemma lagom till sängdags. 

Så kan en ”vanlig” dag för mig se ut. Kanske sätter det lite perspektiv på hur mycket facket faktiskt gör.

Sedan kan vi alltid bli bättre, men det bygger på att vi blir fler. Både i facket och inom politiken.