Anton Levein, ombudsman vid förbundskontoret på Elektrikerförbundet, som under sommaren på egen hand besteg Alpernas högsta berg: Mont Blanc.

Hur kom det sig att du började med klättring?

– För lite över ett år sedan så besteg jag Kebnekaise med en kompis. Innan dess hade jag bara vandrat. Efter det så kände jag att jag ville upp för fler berg.

Berget sög tag i dig?

– Ja, precis. Då behöver man träna klättring för att nå fler toppar. 

Vilka toppar har du bestigit så här långt?

– Ett par 2000-meters toppar i Norska Rondane nationalpark. Jag har även varit uppe på östra delen av Kebnekaise och jag tog en topp innan Mont Blanc: Aguille de la Berangere, på 3400 meters höjd. 

Jag drömmer absolut om 8000-meters toppar, och det skulle vara ett mål, och då utan syrgas.

Anton Levein

Vad tänkte du när du nådde toppen på Mont Blanc?

– ”Gud vad skönt, det var lättare än vad jag trodde”. Det var helt vitt, man såg ingenting. Jag var nog den siste upp den dagen, och jag gick ensam, utan guide.

I och för sig var det tunn luft, så man behövde hålla rätt tempo, men när jag nådde toppen så hade jag enorma mängder energi över. Det första jag började tänka på var ”vad ska jag göra efter det här”? 

Ja, vad ska du göra nu?

– Jag tittar bland annat på Anderna under nästa år. Jag drömmer absolut om 8000-meters toppar, och det skulle vara ett mål, och då utan syrgas. 

Jag är generellt inte så sugen på adrenalin, jag tycker det är jobbigt, jag vill inte att saker ska vara läskiga.

Anton Levein

Hur lång tid tog det att nå Mont Blanc?

– En dag upp en dag ner. Man sover på en station på 3800 meters höjd. 

Förklara tjusningen med klättring.

– Känslan av kontroll. Jag är generellt inte så sugen på adrenalin, jag tycker det är jobbigt, jag vill inte att saker ska vara läskiga. Så för mig handlar det om att flytta gränsen för vad jag tycker är läskigt. Desto mer jag klättrar, desto mer jag känner mig säkrare på min egen kropp och den utrustning jag har, desto mer kontroll känner jag att jag har, och desto mer saker kan jag göra. Jag rekommenderar sporten till alla som vill prova på. Jag känner de som börjat med klättring när de fyllt 60, och som är väldigt duktiga i dag. 

Mont Blanc.

Anton Levein, ombudsman vid förbundskontoret på Elektrikerförbundet, som under sommaren på egen hand besteg Alpernas högsta berg: Mont Blanc.

Mont Blanc.