Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland

”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland.

Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår. Blå himmel, grönska och glittrande vatten lös upp portarna utanför ringmuren.

Samma helg inleddes den omtalade Almedalsveckan, vilket syntes överallt. I vartenda gränd eller innegård monterades tält och reklamskyltar upp för partier, organisationer och företag.

LÄS ÄVEN: ”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

På söndagen åkte jag hem, men fick några timmar över innan snabbfärjan skulle ta mig över Östersjön tillbaka till Västervik. Jag passade därför på att strosa runt och se vad arrangemanget hade att bjuda på.

Fick tag i ett program och kunde där läsa att det var Miljöpartiets dag, hörde på långt håll att någon kvinna höll ett brinnande tal från Almedalens scen under återkommande applåder.

Epicentrumet i Almedalen ligger vid gränderna närmast hamnen och fortsätter även utanför ringmuren ut mot hamnpiren. Där trängdes en mängd olika tidningar, Tv-kanaler och en rad andra massmediala organisationer, det bjöds friskt på både kaffe och tilltugg för dom förbipasserande.

Ingen massmedial kris här inte, man brukar ju annars få höra att tidningarna och massmedia krisar, upplagorna minskar och den granskande journalismen avtar.

Några tecken på mediekris syntes inte bland gränderna i Visby, tvärtom vittnade tälten och dess inredningar om en ganska välmående verksamhet. Dock trängdes dom med andra institutioner, företag, politiska partier och andra makthavare.

Trångboddhet är ju ett vedertaget begrepp numera, främst gällande boendestandard och kanske inte främst bland landets makthavare. Men i maktens korridorer verkar det dock vara ganska trångt, framförallt i gränderna innanför Visbys ringmur.

LÄS ÄVEN: Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

Hur representativa är våra politiska partier och andra organisationer egentligen? Enligt SOM-institutet så samlar partiernas medlemskårer endast två procent av landets befolkning.

Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin. Även skattefinansierade verksamheter finns på plats. Regioner, myndigheter och kommuner tävlar om vilka som har störst montrar.

Det blir trängre och trängre för varje år och konsensus råder i de övergripande sammanhangen.

Journalister, lobbyister, politiker och andra företrädare minglar runt med varandra oberoende av vem eller vilka de säger sig företräda. Själva kallar dom det för landets största demokratiska mötesplats, trots att både folkviljan och mångfalden lyser med sin frånvaro.

Det enda som verkade någorlunda skakigt och oförsägbart, var båtfärden över Östersjön som senare på kvällen tog mig hem. Det gungande rejält och flera personer fick använda papperspåsarna som låg inklämda i tygfickan framför sätet.

Undrar om dom var tillverkade med oblekt papper? Blekheten var ju annars ganska påtaglig på ön, trots att det var miljöpartiets dag.