Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy. Han är därmed den amerikanska ligans bäst betalda spelare någonsin, enligt nya siffror som TT tagit del av.

Arbetet har räknat ut hur länge en genomsnittlig anställd i olika yrkesgrupper måste jobba för att komma upp i samma summa. En undersköterska måste till exempel jobba heltid i 203 år för att tjäna som Zlatan under ett år. En sjuksköterska behöver bara arbeta i 154 år.

År du måste jobba för att nå Zlatan

Tabell över hur länge olika yrkesgrupper behöver jobba för att tjäna som Zlatan.
Källa: SCB, TT. Löneuppgifter för anställda från 2017. I Zlatans lön ingår garanterade bonusar.

Även om Zlatan Ibrahimovic har en topplön i amerikanska ligan ligger den långt efter den verkliga fotbollstoppen i Europa.

Enligt den franska tidningen France Footballs löneliga är Lionel Messi i FC Barcelona världens bäst betalda fotbollsspelare. Han har sammanlagda inkomster på 1,35 miljarder kronor om året, men då är även sponsor- och affärsintäkter medräknade.

Världens bäst betala kvinnliga fotbollsspelare, norska Ada Hegerberg, ligger en bra bit efter. Hon spelar i franska Lyon och tjänar motsvarande 4,2 miljoner svenska kronor.

Att damernas löner ligger så mycket lägre än herrarnas inom fotbollen är en fråga som väckt debatt med anledning av det fotbolls-VM som just nu spelas.

Enligt en rapport från fackförbundet Unionen tjänar åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare på elitnivå mindre än 20 000 kronor i månaden.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.