• Bild: Pixabay

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn.

LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

I somras sade dock Svenskt Näringsliv upp detta avtal – och begärde istället förhandling. Förevändningen är att man vill göra en översyn för att se om verksamheten kan effektiviseras.

LÄS ÄVEN: Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson ser det uppsagda avtalet som en krigsförklaring.

– Jag har svårt att se det som något annat. Vill man bara effektivisera saker hade man kunnat föra en konstruktiv dialog, säger han till Hotellrevyn.

Enligt Renée Andersson, utredare inom LO:s försäkringsfrågor, brukar avtalsförhandlingarna inte gå till såhär.

– I våra övriga avtalsförhandlingar brukar det ju gå till så att man skickar en förhandlingsframställan. Sedan, om man inte lyckas komma överens, då kan man överväga att säga upp avtalet. Det är det normala förfarandet, säger hon till Hotellrevyn.

Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, menar dock att det inte rör sig om en krigsförklaring.

– Nej, verkligen inte. Vi har gemensamma intressen av att det här funkar på ett bra sätt. Att alla, både anställda och arbetsgivare, vet vad som gäller. Det är jätteviktigt, säger han till Hotellrevyn.

LÄS ÄVEN: Äntligen: Osmo har fått besked om Afa-pengarna

Enligt tidningen har LO ännu inte svarat på den förhandlingsframställan som lagts fram av Svenskt Näringsliv. Om parterna inte lyckas komma överens om ett nytt avtal är det försäkringsbolagen själva som får informationsansvaret.

Detta kan ställa till problem i och med att bolagen inte vet vilka försäkringstagarna är. Den informationen får de nämligen först när en anmälan väl görs.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se