Osmo Kantoluoto

  • Osmo Kantoluoto. Foto: Tomas Nyberg

 Äntligen har Osmo Kantoluoto fått besked om att han ska få pengar från Afa-försäkring. Beskedet kom via sms, en lördag i slutet av april.

– Jag tror det beror på att ni skrev, säger Osmo när han ringer och berättar om beskedet för tidningen.

Bakgrunden är denna:

Sommaren 2013 skadades Osmo Kantoluoto i en axel vid en kabeldragning i Farsta. Sedan dess har han inte kunnat jobba. Två år senare, 2015, beslutade Försäkringskassan om att Osmo Kantoluoto skulle beviljas livränta.

LÄS ÄVEN: Osmo Kantoluoto har väntat i snart tre år på Afa-pengarna

Samtidigt sändes Försäkringskassans beslut till Afa-försäkring, för ansökan om tilläggsförsäkring vid arbetsskada, TFA. En försäkring som är tänkt att täcka upp skillnaden mellan den ersättning som utbetalas från Försäkringskassan och den lön som den arbetsskadade går miste om.

Sedan hände inget. Inte på flera år, trots att Osmo Kantoluoto och hans fackliga ombud Isabell Öberg stött på Afa-försäkring gång på gång.

När tidningen i slutet av mars i år kontaktade Afa-försäkring hänvisades vi till bolagets presschef, Caroline Rylander. Hon medgav att Osmo fått vänta längre på sitt besked från Afa än vad som kan ses som acceptabelt.

– Om han har fått ett beslut om godkänd arbetsskada, men ännu inte fått några pengar så är det beklagligt verkligen, jag utgår från att våra handläggare arbetar så snabbt de bara kan så att den här mannen ska få sina pengar, sade hon till tidningen då.

Och nu har alltså beskedet kommit.

LÄS ÄVEN: Osmo Kantoluoto: ”Det djävligaste var när läkaren inte trodde mig”

Det handlar om ganska stora summor. Det handlar om mellanskillnaden mellan den ersättning Osmo fått från Försäkringskassan, och den inkomst han skulle ha haft om han inte skadat sig på arbetet.

Nu får han denna mellanskillnad mellan åren 2015 till de första månaderna av 2018 retroaktivt, samt en månatlig summa framöver.

– Jag tackar tidningen, och Isabell, säger Osmo.

Samtidigt påpekar han att han inte fått någon ursäkt från Afa för den långa handläggningstiden.

LÄS ÄVEN: Domstolen gick på Sandras linje – gav rätt mot försäkringskassan

Vad ska du göra nu?

– Jag ska leva vidare som vanligt, gå ut med hunden som vanligt och umgås med barnbarnen som vanligt. Man blir inte lyckligare av pengar. Men nu kan jag skaffa mig fler fadderbarn. Jag betalar för att flickor ska kunna gå i skolan i fattigare länder, säger Osmo Kantoluoto.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se