• Bild: Pixabay/Byggnads/Peab/Montage (Bilden har inget samband med texten)

Peab tog bort den anställdes reseersättning när denne blev fackligt förtroendevald på heltid. Arbetsdomstolen bedömer att detta var fel, och Peab måste nu betala ersättning och skadestånd, skriver Lag & Avtal.

Mannen är anställd som byggnads- och träarbetare hos Peab. Sedan sommaren 2014 är han dock även facklig förtroendeman på heltid. I sitt vanliga arbete har han tidigare fått reseersättning för resor mellan sin bostad och de olika arbetsplatserna. I januari 2015 informerade dock arbetsgivaren att han inte längre skulle få någon ersättning för resor.

LÄS ÄVEN: Byggnads och Peab når förlikning efter uppsägning

Byggnadsarbetareförbundet bedömde detta som ett brott mot löneskyddet och varselskyldigheten i förtroendemannalagen. Därför valde man att stämma Peab och Sveriges Byggindustrier AB. Arbetsgivaren i sin tur hävdade att kostnadsersättningar inte omfattas av löneskyddet i 4 § förtroendemannalagen.

Arbetsdomstolen (AD) väljer dock att gå på fackets linje, och menar att inget i lagtexten tyder på att just kostnadsersättningar skulle vara undantagen från regleringen i förtroendemannalagen. Den som arbetar fackligt ska inte få sämre villkor än sina kollegor, men det är enligt AD vad som har hänt i detta fall.

Domstolen bedömer att Peab genomfört en otillåten försämring av lönevillkoren, samt brutit mot varsel- och underrättelseskyldigheten då man inte varslat den anställde och facket om den planerade indragningen.

LÄS ÄVEN: Elajo får städa upp efter fulel i äldreboende

Peab ska därför till den anställde betala en resekostnadsersättning på 33 950 kronor, samt ett allmänt skadestånd på sammanlagt 45 000 kronor. Dessutom ska företaget betala 80 000 kronor i skadestånd till Byggnads. Sveriges Byggindustrier, som företrätt Peab, ska utöver detta betala rättegångskostnader på cirka 390 000 kronor.

– Det känns väldigt skönt att det här är över. Att det blev ett klart besked från domstolen, ett beslut som var enhälligt. Det är viktigt att man får samma ersättning som fackligt förtroendevald, som när man arbetar ute i produktionen. Det är ett beslut som är principiellt viktigt för många fackliga förtroendevalda, säger den anställde till Byggnadsarbetaren.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se