Det var ett oerhört lyckosamt bygge. Kostnaden blev till och med lägre än budgeterat. Det var bilden som förmedlades när slutnotan för äldreboendet i Vimmerby kommunicerades i lokalpressen. Men så gjordes en extrabesiktning av elinstallationerna. Den var inte lika lyckosam. Det allra mesta var felinstallerat och måste göras om.

– Du ser den här dragfjädern, den är av ståltråd, det är ju livsfarligt, säger Angelica Martinsson, elektriker vid Elajo, företaget som fick uppdraget att byta all elinstallation i det redan inflyttade äldreboendet.

Äldreboendet Borghaga-Vimarhaga i Vimmerby stod klart för inflyttning våren 2015. Det var efterlängtat. Bristen på äldreboendeplatser var stor i kommunen, nu stod ett boende klart med 108 lägenheter.

Skanska var huvudentreprenör, bolaget hade vunnit upphandlingen i konkurrens med bland andra Peab och NCC. För elinstallationerna hade Skanska anlitat den lettiska underentreprenören Tehnohelp.

I mars 2015 postar det lettiska företaget ett inlägg från Borghaga på sin Facebooksida: ”Finally! Godkänd slutbesiktning!”.

Det är en besiktning som Vimmerby kommuns fastighetschef Torbjörn Bergström inte ger mycket för.

– Det räcker väl med att säga att den var bristfällig, säger han.

För, två år senare, våren 2017, efter frågetecken gällande elinstallationerna, genomförs en ny besiktning. En besiktning som visar otaliga fel, grova fel. Det konstateras att de flesta av installationerna är felaktiga och måste göras om.

Då anlitas ett lokalt företag, Elajo i Hultsfred och Vimmerby. Två av det lokala företagets elektriker får i uppdrag att åtgärda felen. Skanska står för notan. Det lettiska företaget försvinner, avregistreras från F-skatt för bristande redovisning/betalning.

Nu, våren 2018, har Elajos båda elektriker varit på äldreboendet på heltid i ett års tid för att städa upp efter den lettiska underentreprenören, och de är inte klara ännu. Förhoppningen är att de är klara till sommarsemestern, om inget oväntat inträffar.

LÄS ÄVEN: Slarv och stress bakom de flesta av elektrikernas elolyckor

Tidningen visas runt på boendet och följer de båda elektrikernas arbete.

– Här har de använt jorden som tändtråd och fas, och nästan ingen slang sitter fast i väggarna, visar Angelica Martinsson, en av de båda elektrikerna på plats.

Hon berättar hur de upptäcker färgmissar överallt, och hur slangarna är som dragfjärdrar, så de blir jättelånga.

– De har inte installerat enligt svensk standard, så det ser inte jätteroligt ut överlag.

Vi går runt i äldreboendet. De båda elektrikerna utför arbeten i de äldres lägenheter, ibland när de boende befinner sig i rummen och ligger och vilar. I badrummen byter de alla armaturer, de som installerats av den lettiska firman är inte anpassade för våtutrymmen.

Angelica berättar att hon fick en stöt när hon kontrollerade en dosa i korridortaket.

– Vi hittade inte säkringen, och då skulle jag mäta och så kom jag till på något sätt, och fick en stöt i handen. Vi har upptäckt många dosor som inte har några märkningar, som vi inte vet vad de går till som vi har fått undersöka och ta reda på. I flera dosor så har det varit trådar som inte haft wago på sig, fast det har varit spänning på. Så det har tagit tid.

Vad tänker du om allt det här?

– I början tyckte jag bara att det var irriterande att se alla fel, men med tiden så tycker jag att jag gör något bra, man gör ju det rätt till slut.

Torbjörn Bergström är sedan oktober i fjol fastighetschef i Vimmerby kommun. Han säger att han fortfarande håller på att sätta sig in i problemen på Borghaga-Vimarhaga.

Vad säger du om elinstallationerna i boendet?

– Ingen var ju nöjd med resultatet, det visade ju med all tydlighet den sista besiktningen. Och vi är absolut inte i mål, vi hoppas ju bli klara till sommaren, men det är några tunga saker som är kvar att åtgärda, bland annat att lägga om centraler. Så jag kan inte säga att vi är tillfreds, utan det är ett arbete som fortfarande pågår.

Hur är säkerheten för de boende?

– Det är ingen fara, men sedan är det väl inte lyckligt att det springer entreprenörer hela tiden i korridorer och i lägenheter, men personalen har ju haft stor ödmjukhet och hjälpt till att flytta de boende, så det har varit ett samspel mellan entreprenörerna och personalen.

Torbjörn Bergström är noga med att påpeka att Skanska har tagit fullt ansvar för att åtgärda felaktigheterna.

Olof Rundgren, kommunikationsansvarig Hus och Nya Hem, på Skanska svarar på tidningens frågor via mejl:

Hur kom det sig att Tehnohelp anlitades?

– Det här är ett Partnering-projekt med Vimmerby kommun. Vi skickade ut förfrågan såväl lokalt som internationellt. Technohelp hade det mest attraktiva erbjudandet. Vi hade god erfarenhet av bolaget sedan tidigare

Varför anlitades inget lokalt elinstallationsföretag?

– Vi anlitade det företag som hade det mest attraktiva erbjudandet.

Hur mycket har det extra arbete som Tehnohelps bristfälliga installationer innebär kostat Skanska?

– Det är klart att vi fått merkostnader men det är kostnader som belastar Skanska och inte vår kund.

Har Skanska någon annan kommentar angående anlitandet av Tehnohelp?

– Det är naturligtvis tråkigt att det blivit så här men det viktiga är att vi fullföljer vårt åtagande och Skanska har anlitat Elajo för att slutföra arbetet.

(Fler bilder finns längre ned)

Exempel ur protokollet från tvåårsbesiktningen av äldreboendet Borghaga-Vimarhaga i Vimmerby:

  • Ledningsfärger blandas och otillåtna kombinationer används. Ett flertal exempel på tändtrådar/faser utförda med exempelvis grön/gul tråd har påträffats i anläggningen.
  • Färger som används är ej konsekventa.
  • I dosor förekommer lösa ledningsparter utan toppklämmor, oklart om dessa är spänningssatta.
  • Oisolerad dragtråd i tomrör till elcentraler i lägenheter mynnar i centralkapsling, risk för spänningssättning av dragtråd föreligger.
  • På installationsapparater och toppklämmor etc har ej tillverkarens anvisningar om avisolation följts, varvid säkerhet mot kortslutning och brand inte kan anses vara säkerställd. Vidare har många ledningar brottanvisningar från avisoleringsverktyg, eventuellt utfört med sidavbitare.
  • Tvinnad FQ har inte använts vid installation, all tråd har inte kontrollerats men vid stickprov har ingen tvinnad tråd påträffats någonstans i anläggningen trots att detta varit föreskrivet att använda generellt.
  • I väggar är ledningssystem delvis lösa, slangar och kablar är ej betryggande förankrade och dragavlastning saknas i dosor.
  • Det har vid besiktningen framkommit att passersystemet inte låser alla dörrar efter spänningsavbrott varför detta provades. På kvällen konstaterades efter besiktningens avslutande att flera dörrar lämnats olåsta med stor risk för tillbud som följd. Vid påföljande ytterligare besiktningsdagar konstaterades att felet gäller av och till i hela anläggningen och att systemet inte återstartar korrekt efter spänningsavbrott.
  • Vid omstart passersystem uppstår inlåsningseffekt under en mer än försumbar tidsrymd.
  • Armatur i dusch felaktigt ansluten med åtkomliga grundisolerade ledare.
  • Diskmaskin, skyddsjord ej ansluten.
  • Lägenhet saknar skyddsjordsanslutning vid inkommande huvudledning till central, felet åtgärdades provisoriskt under besiktningen av Elajo.
  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Äldreboendet Borghaga-Vimarhaga i Vimmerby stod klart för inflyttning våren 2015. Foto: Anna Norling

  • All el måste dras om i det nybyggda äldreboendet i Vimmerby. Foto: Anna Norling

  • Angelica Martinsson är en av elektrikerna från Elajo som arbetar med att städa upp efter den tidigare elinstallationen. Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling