• Foto: Tomas Nyberg (personerna på bilden har inget samband med texten)

Av de 53 000 personer som ställer upp som kandidater i årets val är det endast 158 som kallar sig elektriker. Största yrkesgrupperingarna är 3058 företagare/egenföretagare, 2870 lärare/förskolelärare och 1797 studenter/studerande.

Det är Sveriges television som granskat samtliga valsedlar inför höstens val till kommun, landsting och riksdag. Av 53 000 kandidater har 43 000 någon form av yrkesbeteckning.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

Den vanligaste yrkesbeteckningen är företagare eller egenföretagare. Totalt är det 3058 personer som angett detta.

Andra framträdande yrkesgrupper är lärare, ingenjörer, undersköterskor, ekonomer, sjuksköterskor, lantbrukare, socionomer och civilingenjörer. Först långt ner i listan kommer yrken som snickare, elektriker och rörmokare.

Enligt Svt är det 158 kandidater som angett elektriker som yrke. Hur många som är anställda och eventuellt medlemmar i Elektrikerförbundet, eller är egenföretagare, går inte att veta.

Det är ändå fler än vid förra valet 2014. Elektrikern gjorde då en koll på samtliga valsedlar och hittade 122 kandidater som angav elektriker som yrke.

LÄS ÄVEN: Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till Svt säger statsvetaren Patrik Öhberg vid Göteborgs universitet att det är typiskt svenskt att det är medelklassen som är representerad bland yrkeskategorierna.

Han konstaterar också att det finns en risk att vissa perspektiv inte blir belysta på grund av att tyngdpunkten bland yrkesgrupperna är som den är.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se