• Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom är alla tre aktiva i Elektrikerförbundet, tillika kandidater på Socialdemokraternas riksdagslista. Foto: Anton Levein

2018-06-05

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

Här nedan presenterar de tre sig själva:


LÄS ÄVEN: Vilken är din viktigaste valfråga?


Joe Mayer

→ Partidistrikt: Östergötland

→ Plats på listan: 11

→ Ålder: 44

→ Bor: I Linköping med min fru och våra två barn.

→ Gör: Jobbar för tillfället heltid för Elektrikerförbundet som studiesamordnare nationellt. Har personlig erfarenhet av arbete i flera olika branscher inklusive industriarbete, lärare och elektriker.

Jag brinner för villkoren på arbetsmarknaden och allt som påverkar dem, däribland utbildning, sjukvård och schyssta spelregler. Den andra sidan av myntet är hushållens utgifter, och eftersom boendet är en av de största kostnaderna blir bostadspolitiken väldigt viktig.

→ Viktigaste frågor:
1. Schyssta villkor på arbetsmarknaden.
2. Bostadspolitiken och allmännyttan.
3. Våra gemensamma skyddsnät och utbildning.


LÄS ÄVEN: Joe Mayer har fokus på studierna


Claes Thim

→ Partidistrikt: Stockholms Län

→ Plats på listan: 32

→ Ålder: 28

→ Bor: I Huddinge tillsammans med min fru och två nymfparakiter.

→ Gör: Fackligt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet sedan 2010 där jag jobbar mycket med ungdomsfrågor och arbetsmiljö. Anledningen till att jag kandiderar till riksdagen är enkel. Jag tycker vi kan göra bättre ifrån oss när de kommer till de fackliga frågorna. Förra året dog det 55 personer på svenska arbetsplatser vilket är helt oacceptabelt.

Kommer jag in i riksdagen så kan ni räkna med en person som står upp för de fackliga frågorna och sätter arbetsmiljön högst upp på agendan. I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla för alla som arbetar i Sverige, för mig som fackligt aktiv finns det inget annat alternativ, lönedumpningen måste få ett slut.

→ Viktigaste frågor:
1. Arbetsmiljö.
2. Arbetsvillkor.
3. Utbildning.


LÄS ÄVEN: Claes är årets fackliga hjälte


Johan Lindbom

→ Partidistrikt: Västerbotten

→ Plats på listan: 21

→ Ålder: 29

→ Bor: I Umeå.

→ Gör: Jag är verksamhetsledare för Elektrikerna i norra Sverige. Är anställd som installationselektriker på Caverion. Hur arbetare har det på jobbet är inget man kan lära sig på universitetet.

Det finns alldeles för få med den kunskapen i riksdagen, och därför är det viktigt att fler arbetare på golvet bryr sig om politiken. Det är din vardag!

→ Viktigaste frågor:
1. Samhällsorättvisor.
2. Villkoren på jobbet för arbetare.
3. Krav på kollektivavtal vid upphandlingar.


LÄS ÄVEN: Johan Lindbom: ”Varför tar vi inte chansen?”


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Nomineringar VK 2

Nu är det dags att nominera medlemmar i Elektrikerförbundet till uppdrag i verksamhetskrets 2.

Skolinformationsupptakt i Göteborg

Inför den stundande skolinformationen inom Region Väst hade Arne Kilvall bjudit in regionens skolinformatörer samt killar och tjejer som var nyfikna på vad det innebär att vara skolinformatör. Arne är den förtroendevalda inom Region Väst som ansvarar för att det praktiska fungerar runt skolinformationsarbetet inom Region Väst.

Inte för sent säga nej till försäkring

När tiden gått ut för reservationer, är det runt 4 000 av förbundets 25 000 medlemmar som reser-verat sig mot advokat-försäkringen. Jag hade räknat med den här omfattningen på reservationer, säger Ronny Wenngren. Han berättar också att det inte är för sent att avstå från advokatförsäkringen.

Advokatförsäkring först för elektriker

Elektrikerna blir nu första fackförbund i landet på att teckna en advokatförsäkring. I dagarna får alla medlemmar ut material om advokatförsäkringen. För 60 kronor i månaden kan medlemmar får juridisk hjälp i en rad rättsliga frågor, och även hjälp i en rättegång. Fört att inte ha försäkringen måste medlemmen reservera sig.

”Ökad konkurrens i elbranschen ökar tidspressen för elektriker”

uBernt Wikström, Stanley Nilsson och Per Lawén skriver om personsäker-heten efter avregleringen på elmarknaden. De tre största elnätbolagen Eon, Fortum och Vattenfall har inlett eller redan gjort sig av med all egen personal som har att reparera, underhålla och felavhjälpa elnätet.