• Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom är alla tre aktiva i Elektrikerförbundet, tillika kandidater på Socialdemokraternas riksdagslista. Foto: Anton Levein

2018-06-05

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

Här nedan presenterar de tre sig själva:


LÄS ÄVEN: Vilken är din viktigaste valfråga?


Joe Mayer

→ Partidistrikt: Östergötland

→ Plats på listan: 11

→ Ålder: 44

→ Bor: I Linköping med min fru och våra två barn.

→ Gör: Jobbar för tillfället heltid för Elektrikerförbundet som studiesamordnare nationellt. Har personlig erfarenhet av arbete i flera olika branscher inklusive industriarbete, lärare och elektriker.

Jag brinner för villkoren på arbetsmarknaden och allt som påverkar dem, däribland utbildning, sjukvård och schyssta spelregler. Den andra sidan av myntet är hushållens utgifter, och eftersom boendet är en av de största kostnaderna blir bostadspolitiken väldigt viktig.

→ Viktigaste frågor:
1. Schyssta villkor på arbetsmarknaden.
2. Bostadspolitiken och allmännyttan.
3. Våra gemensamma skyddsnät och utbildning.


LÄS ÄVEN: Joe Mayer har fokus på studierna


Claes Thim

→ Partidistrikt: Stockholms Län

→ Plats på listan: 32

→ Ålder: 28

→ Bor: I Huddinge tillsammans med min fru och två nymfparakiter.

→ Gör: Fackligt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet sedan 2010 där jag jobbar mycket med ungdomsfrågor och arbetsmiljö. Anledningen till att jag kandiderar till riksdagen är enkel. Jag tycker vi kan göra bättre ifrån oss när de kommer till de fackliga frågorna. Förra året dog det 55 personer på svenska arbetsplatser vilket är helt oacceptabelt.

Kommer jag in i riksdagen så kan ni räkna med en person som står upp för de fackliga frågorna och sätter arbetsmiljön högst upp på agendan. I Sverige ska svenska kollektivavtal gälla för alla som arbetar i Sverige, för mig som fackligt aktiv finns det inget annat alternativ, lönedumpningen måste få ett slut.

→ Viktigaste frågor:
1. Arbetsmiljö.
2. Arbetsvillkor.
3. Utbildning.


LÄS ÄVEN: Claes är årets fackliga hjälte


Johan Lindbom

→ Partidistrikt: Västerbotten

→ Plats på listan: 21

→ Ålder: 29

→ Bor: I Umeå.

→ Gör: Jag är verksamhetsledare för Elektrikerna i norra Sverige. Är anställd som installationselektriker på Caverion. Hur arbetare har det på jobbet är inget man kan lära sig på universitetet.

Det finns alldeles för få med den kunskapen i riksdagen, och därför är det viktigt att fler arbetare på golvet bryr sig om politiken. Det är din vardag!

→ Viktigaste frågor:
1. Samhällsorättvisor.
2. Villkoren på jobbet för arbetare.
3. Krav på kollektivavtal vid upphandlingar.


LÄS ÄVEN: Johan Lindbom: ”Varför tar vi inte chansen?”


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld

En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern. Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna. Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.

Minnesord: Per Lundström har lämnat oss

MINNESORD Ibland nås man av tråkiga besked. Ett sådant var att vår medlem och kollega Per Lundström lämnat oss den 1 april efter en längre tids sjukdom. Per föddes den 7 juli 1939 och skulle i sommar fyllt 80 år. Han växte upp på gården Fiskartorpet i Botkyrka och där bodde han permanent till för några år sedan då han flyttade till Botkyrkas mera centrala delar.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Från och med 1 januari gäller nya villkor i Elektrikerförbundets juristförsäkring. Nu är hjälpen inte längre tidsbegränsad till 15 timmar, istället gäller hjälpen obegränsad tid. Dessutom finns fyra nya områden som täcks av försäkringen: anhöriginvandring, aktivitetsersättning, LSS och näthat.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.