Kristina Markström säger i denna artikel: ”Någonstans så når man ju en smärtgräns där människorna riskeras i stället för prioriteras.”

Läs orden igen. ”Någonstans så når man ju en smärtgräns där människorna riskeras i stället för prioriteras”. Det är ord att ta till sig.

Kristina Markström är mamma till Julia Markström. Julia blev bara 21 år gammal. Hon är en av pinnarna i statistiken. En av dem som gick till jobbet – och aldrig kom hem igen.

Hon gick till jobbet som elektriker på kulsinterverket i Svappavaara men föll genom ett gallergolv och kom aldrig hem till sin familj igen.

Hon var en människa av kött och blod, en älskad dotter, syster och vän.

Det kan vara lätt att glömma bort, när vi läser notiser om olyckor och dödsfall som inträffar på våra arbetsplatser, att det handlar om människor.

Människor av kött och blod. Människor som är någons älskade, någons syster eller bror, någons son eller dotter, arbetskamrat – eller bästa vän.

Säkerheten på våra arbetsplatser måste prioriteras betydligt högre än vad som är fallet i dag. Men i stället slimmas organisationerna, allt färre ska göra allt mer. Stora bolag outsourcar delar av sin verksamhet till entreprenörer, i många fall för vinstmaximeringens skull.

Det är lättare att göra sig av med en entreprenör än att gå efter turordningsreglerna vid nästa lågkonjunktur.

Så sätts säkerheten alldeles för ofta ur spel.

När detta skrivs är det nästan exakt en månad kvar tills vallokalerna stänger. Hittills har frågorna i valdebatten främst handlat om invandring, brott och straff.

Vi måste vända debatten, få den att handla om det som verkligen betyder något – om våra liv. Om sådant som arbetsvillkor och säkerheten på våra arbetsplatser.

Tidningen har försökt att göra just det. Vända debatten.

Vi har ställt frågor som rör arbetslivet till alla åtta riksdagspartier, och det är intressant att läsa svaren.

På frågan om hur partierna vill minska dödsolyckorna på våra arbetsplatser trycker Socialdemokraterna på arbetsgivarnas ansvar medan Moderaterna betonar att parterna har ett gemensamt ansvar.

På frågan om hur partierna ser på skyddsombudens roll svarar Miljöpartiet att de vill utöka de regionala skyddsombudens mandat, på samma fråga svarar Sverigedemokraterna att de vill frikoppla skyddsombuden från facken.

När partierna får ange vilken fråga med påverkan på den svenska arbetsmarknaden som enligt dem är den allra viktigaste svarar Centerpartiet att det är att sänka skatterna, Socialdemokraternas svar är att den viktigaste frågan är att bekämpa arbetslösheten.

Och på frågan om hur partierna vill stärka demokratin svarar Kristdemokraterna att de vill återinföra gåvoskatteavdraget.

Partiernas svar på läsarnas och Elektrikerns frågor kan du läsa på sidorna 10-14 i papperstidningen – och snart även här på webben.

I övrigt innehåller detta pappersnummer av Elektrikern mycket annat läsvärt. Bland annat om en annan ödesfråga som valrörelsen borde handla om: miljöfrågan.

Hur teknikutvecklingen och våra teknikvanor leder till ett gigantiskt sopberg av teknikprylar, men även om hur det är att arbeta som elektriker i skärgården.

Och så har vi en ny skribent i tidningen: serviceelektrikern Dylan Färemark som under hösten kommer att delta i tidningen med dikter och novell.

Läs, och hör av dig om du får några tankar du vill dela med dig utav.

Och – glöm inte att rösta.

I år är din röst viktigare än någonsin.