• Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen efter tolv år. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

Under förbundsmötet begärde den mångårige förbundsstyrelseledamoten Kjell Drotz ordet. Han meddelade att han valt att avsäga sig sin kandidatur till förbundsstyrelsen – till förmån Elin Gustafsson Fagerlind.
Det var inte ett självklart beslut.

Kjell Drotz har varit aktiv i Elektrikerförbundet sedan 1984. Då steg han in på ett klubbmöte för dåvarande Cylinda-klubben i Stockholm. Ut gick han som förtroendevald. Och förtroendevald har han varit sedan dess. Först på arbetsplatsen Cylinda, sedan i avdelningsstyrelsen, och så i förbundsstyrelsen.

Han har under alla år försvarat de mindre avtalen i förbundet, som Elektroskandia-avtalet.

– Man redovisar alla snittlöner på de stora avtalsområdena, men så helt plötsligt vet man inte vad medlemmarna inom Elektroskandia tjänar. Och det är jävligt viktigt att man vet det, för vi har inte lika bra pröjs som de på installation har. Nu var ändå genomsnittslönerna med under förbundsmötet, och det är ju jättebra. Men det har man ju fått tjata in, säger Kjell Drotz.

LÄS ÄVEN: In kliver Elin Gustafsson Fagerlind

Har du känt att du har fått ta ansvar för Elektroskandiaavtalet, för att inte förbundet ska glömma bort det?

– Ja, och jag har fått skydda avtalet vid ett antal tillfällen, för det har varit hotat, på så sätt att förbundet har önskat att vi ska gå upp i installationsavtalet.

Vad skulle det vara för problem om Elektroskandia gick upp i Installationsavtalet?

– Lönemässigt skulle det kanske löna sig, men däremot så skiljer sig arbetet så pass mycket. Jag tror att det skulle vara väldigt svårt att få förståelse för den här lilla klicken servicetekniker, risken är att de skulle drunkna i det stora installationsavtalet.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur har förbundsstyrelsearbetet förändrats under de tolv år du har varit ledamot?

– Det var mer formellt förr, så tillvida att man följde en strikt dagordning och det var vissa givna punkter som skulle finnas. Dessa punkter tog väldigt lång tid, och vi fick väldigt lite tid till strategisamtal och sådana beslut som behövdes. Men så knölade vi ihop första halvan av dagordningen till en enda punkt, som vi kallade för ordföranderapport, så var det upp till alla ledamöter att läsa på den och ställa frågor utifrån det. Vi införde också olika intresseområden. Jag valde internationellt och bistånd. Sedan dess har jag jobbat med det tillsammans med Niklas Enström. Det är nog det jag kommer att sakna mest nu när jag lämnar förbundsstyrelsen.

Under valmötet i Stockholms valkrets, där nomineringar till förbundsstyrelsen skulle beslutas, lade 10 av 15 närvarande sin röst på Elin Gustafsson Fagerlind, fem lade sin röst på Kjell Drotz. Även det centrala valutskottet valde att förorda Elin före Kjell.

– Jag ansåg efter att ha sonderat läget att jag nog skulle torska ganska rejält i en omröstning. Så då tyckte jag att det var bättre att kliva tillbaka med äran i behåll och släppa över bollen till henne.

LÄS ÄVEN: Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Hur känns det nu?

– Tomt. Jag har suttit i styrelsen i många år.

Vad har du fått för reaktioner efteråt?

– Många ryggdunkningar, och mycket ”du skulle ha tagit fajten, jag hade röstat på dig”. Men det var 104 stycken som skulle rösta. Sedan har jag hållit på i alla de här åren, och jag börjar närma mig 60 bast. Det kanske är dags att göra något annat.

När tog du beslutet att stiga av?

– Dagen innan omröstningen, jag väntade tills dess.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska fortsätta med det jag håller på med i övrigt. Jag ska fortsätta i a-kassans styrelse, i Riksbyggens styrelse och på hemmaplan med politiken, så jag har nog att göra ändå så att det räcker.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Kjell Drotz

Ålder: 59, född 1959.

Bor: Yxlan, Norrtälje

Bakgrund: född och uppvuxen i Sundbyberg. Gick kontor och distribution på gymnasiet, därefter jobb vid omsorgsnämnden vid Stockholms läns landsting. Bytte sedan till att arbeta praktiskt med fastighetsskötsel på de olika boendena, bland annat genom att reparera vitvaror. Sedan 1983 servicetekniker på Cylinda.

Facklig bakgrund: kontaktombud, representantskapsledamot, avdelningsstyrelseledamot, avdelningsordförande för el-ettan under åren 2006 till 2009, tolv år som förbundsstyrelseledamot.

Kvarvarande uppdrag: a-kassans styrelse, Riksbyggens styrelse, Roslagsbostäders styrelse, Solidaritetsfondens styrelse, koncernklubbsordförande för Elektroskandia, bolagsstyrelserepresentant.

Aktuell: Lämnade uppdraget som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet under förbundsmötet i slutet på maj.


Kjell Drotz avskedstal:

”Ordförande och kamrater.

Förnyelse, Föryngring, Framtiden, Förändring, Jämställdhet, ”För-gubbning”, Erfarenhet, Gedigen facklig bakgrund, Livserfarenhet.

Då dessa egenskaper ställs mot varandra har de först angivna vunnit gehör hos de medlemmar som lämnat in nomineringar till valkrets 1:s plats i förbundsstyrelsen.

Jag har suttit i förbundsstyrelsen i många år. Jag har haft den stora äran att få företräda förbundets alla medlemmar i Elektrikernas förbunds styrelse. Och verkat som ålderman.

Nu ger jag Elin chansen att göra det samma.

Härmed drar jag tillbaka min kandidatur till posten i förbundsstyrelsen.

Tack.”