Pontus Boström

Elektrikerförbundet nye andre vice ordförande, Pontus Boström.

Det centrala valutskottets förslag till ny andre vice ordförande var förbundets internationellt ansvarige Niklas Enström, men Pontus Boström vann omröstningen med siffrorna 90-28.

För fyra år sedan var du nominerad till förste vice ordförande, men du gick inte hela vägen då?

– Det var ju precis samma situation då. Jag var den som var föreslagen av centrala valutskottet, precis som Niklas var denna gång. Men då vann Per-Håkan Waern.

Vad händer nu?

– Först en massa praktiska saker, jag har ju ett jobb som regionsombudsman och ett antal medarbetare där, så det handlar om en övergångsperiod. Men Ulf är ju kvar ett tag så en del arbetsuppgifter kan ju ligga kvar på honom under en period. I förbundsledningen måste vi nu diskutera hur vi ska jobba tillsammans.

I slutändan så är det så att om antalet medlemmar minskar så hjälps det inte om vi har högt förtroende i Sifo. Vi måste lyssna betydligt mer på medlemskåren.

Pontus Boström, Elektrikerförbundet nye andre vice ordförande

Pontus Boström säger att den viktigaste frågan just nu för förbundet är att bryta den negativa medlemsutvecklingen.

– I min värld är det ett grundarbete som måste göras och det kan inte göras på förbundskontoret. Jag tror att jag kan bidra med det, då jag är rätt färsk från det lokala arbetet. I slutändan så är det så att om antalet medlemmar minskar så hjälps det inte om vi har högt förtroende i Sifo. Vi måste lyssna betydligt mer på medlemskåren.

Han tror på att lyfta frågor som är viktiga för hela medlemskåren, som utbildning och utveckling.

Pontus Boström i talarstolen

Pontus Boström under sitt tacktal.

Ulf Carlsson kramar om Pontus Boström vid talarstolen

Elektrikerförbundets avgående andre vice ordförande Ulf Carlsson kramar om den nyvalde.

– Jag tycker att vi måste flytta fokus från problem mot utveckling. Såklart att vi måste hjälpa till att lösa medlemmarnas problem, men vi måste även prioritera medlemmarnas framtid, som utbildning och utveckling i yrket. Jag tycker vi borde jobba mer med utvecklingsfrågor än vad vi gör i dag.

Det blev även omröstning till valet av ny centralt ungdomsansvarig efter Joel Larsson. Där vann Jonas Eriksson, VK2 över Claes Thim VK1 och Tove Holmgren VK16.

Jonas Wallin valdes om som förbundsordförande med siffrorna 86 för mot 27 röster som avstod.

– Jag tror det är åttonde gången jag står här. Jag tackar för förtroendet, och de som i dag inte känner förtroende har jag fyra år på mig att bygga upp förtroendet till, sade han i sitt tacktal.