• Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

  • Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

2018-06-25

Ny ledamot i förbundsstyrelsen är 29-åriga Elin Gustafsson Fagerlind från Bromma.

– Det känns väldigt spännande och roligt, säger hon några dagar efter förbundsmötet.

Var det väntat att du blev vald?

– Jag trodde nog att jag skulle bli invald, redan tidigare under året.

LÄS ÄVEN: Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen

Vad tror du att du kan tillföra förbundsstyrelsen?

– Jag tror att jag kan tillföra ett nytt perspektiv, ett kvinnoperspektiv, på mycket. Jag kan påminna om att jämställdhetsfrågan är betydelsefull, och jag tror att jag kan vara en viktig del av arbetet.

– Att försöka få bort machokulturen från arbetsplatserna och öka jämställdheten. Det brinner jag väldigt mycket för.

Hur kom det sig att du blev elektriker?

– Jag bestämde mig i sjuan att jag skulle bli elektriker. Under en tekniklektion fick vi koppla ihop stickpropp med lampknapp och lamphållare, jag tyckte att det var roligt, och läraren såg det. ”Du kanske skulle bli elektriker”, sa hon. ”Ja, det kanske jag ska bli”, tänkte jag.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur var det i gymnasiet?

– Jag var ensam tjej i hela årskursen. Det var jätteläskigt, konstigt, ovant. Det var en av mina rädslor att jag skulle bli ensam tjej i klassen. Men det gick bra. Jag hängde med killarna i stället.

Första jobbet var på Vreta el i Solna. Där stannade Elin i två år. Det blev arbetsbrist och hon sökte sig ett nytt jobb. Elins gymnasielärare tipsade om Ljus och kraft i Lidingö. De hade precis anställt två lärlingar, så de sade först nej.

– Men så ringde läraren upp och sa att jag skulle ringa upp Ljus och kraft igen, ”vilka idioter de är om de inte anställer dig”. Jag fick komma på intervju samma vecka, och började måndagen efter.

LÄS ÄVEN: Elin suppleant i Elektrikernas förbundsstyrelse

Första kontakten med facket var samma sommar, en introduktionsutbildning.

– Det var spännande och roligt. Man insåg att man hade rätt till saker man inte haft en aning om tidigare. Och fattade vad ett kollektivavtal var.

Därefter rullade det fackliga engagemanget på. Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelsen, skyddsombud. Under avtalsrörelsen 2016 var Elin Gustafsson Fagerlind inne på förbundskontoret under tre månader som informationsansvarig.

– Jag var lite alltiallo, såg till att det gick ut information inom organisationen.

De senaste åren har Elqvinnorna tagit en stor del av Elins tid.

Går förbundet åt rätt håll i fråga om jämställdhet?

– Absolut, det gör man. Desto mer vi har engagerat oss i Elqvinnor och ställt krav, desto mer har hänt. Det känns verkligen som att det är på väg åt rätt håll.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


LÄS ÄVEN: Härskartekniker och diskriminering i fokus


Elin Gustafsson Fagerlind

Ålder: 29

Bor: Bromma

Gör: elektriker på Ljus och kraftinstallationer Lidingö AB.

Bakgrund: Vreta el i Solna. Ljus och kraftinstallation i Lidingö sedan 2010.

Facklig bakgrund: Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelseledamot, skyddsombud. Varit aktiv i förbundets internationella verksamhet. Ledamot centrala representantskapet och förbundsmötet. Sekreterare i el-ettans kvinnosektion. Ledamot i Elqvinnornas centrala nätverk.

Aktuell: Valdes under förbundsmötet in som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet.


 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Pleiad i en fjärde generation

NY TEKNIK Fagerhults kanske kändaste (?) produktserie Pleiad kommer i en ny tappning, generation 4. En storsatsning de visade upp på Light + Building i Frankfurt nyligen. Ja, det här är helt nytt och vi förlanserar den här. Kommer till hösten i Sverige, säger Peter Björkman, produktchef inomhusbelysning.

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.