• Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

  • Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

2018-06-25

Ny ledamot i förbundsstyrelsen är 29-åriga Elin Gustafsson Fagerlind från Bromma.

– Det känns väldigt spännande och roligt, säger hon några dagar efter förbundsmötet.

Var det väntat att du blev vald?

– Jag trodde nog att jag skulle bli invald, redan tidigare under året.

LÄS ÄVEN: Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen

Vad tror du att du kan tillföra förbundsstyrelsen?

– Jag tror att jag kan tillföra ett nytt perspektiv, ett kvinnoperspektiv, på mycket. Jag kan påminna om att jämställdhetsfrågan är betydelsefull, och jag tror att jag kan vara en viktig del av arbetet.

– Att försöka få bort machokulturen från arbetsplatserna och öka jämställdheten. Det brinner jag väldigt mycket för.

Hur kom det sig att du blev elektriker?

– Jag bestämde mig i sjuan att jag skulle bli elektriker. Under en tekniklektion fick vi koppla ihop stickpropp med lampknapp och lamphållare, jag tyckte att det var roligt, och läraren såg det. ”Du kanske skulle bli elektriker”, sa hon. ”Ja, det kanske jag ska bli”, tänkte jag.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur var det i gymnasiet?

– Jag var ensam tjej i hela årskursen. Det var jätteläskigt, konstigt, ovant. Det var en av mina rädslor att jag skulle bli ensam tjej i klassen. Men det gick bra. Jag hängde med killarna i stället.

Första jobbet var på Vreta el i Solna. Där stannade Elin i två år. Det blev arbetsbrist och hon sökte sig ett nytt jobb. Elins gymnasielärare tipsade om Ljus och kraft i Lidingö. De hade precis anställt två lärlingar, så de sade först nej.

– Men så ringde läraren upp och sa att jag skulle ringa upp Ljus och kraft igen, ”vilka idioter de är om de inte anställer dig”. Jag fick komma på intervju samma vecka, och började måndagen efter.

LÄS ÄVEN: Elin suppleant i Elektrikernas förbundsstyrelse

Första kontakten med facket var samma sommar, en introduktionsutbildning.

– Det var spännande och roligt. Man insåg att man hade rätt till saker man inte haft en aning om tidigare. Och fattade vad ett kollektivavtal var.

Därefter rullade det fackliga engagemanget på. Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelsen, skyddsombud. Under avtalsrörelsen 2016 var Elin Gustafsson Fagerlind inne på förbundskontoret under tre månader som informationsansvarig.

– Jag var lite alltiallo, såg till att det gick ut information inom organisationen.

De senaste åren har Elqvinnorna tagit en stor del av Elins tid.

Går förbundet åt rätt håll i fråga om jämställdhet?

– Absolut, det gör man. Desto mer vi har engagerat oss i Elqvinnor och ställt krav, desto mer har hänt. Det känns verkligen som att det är på väg åt rätt håll.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


LÄS ÄVEN: Härskartekniker och diskriminering i fokus


Elin Gustafsson Fagerlind

Ålder: 29

Bor: Bromma

Gör: elektriker på Ljus och kraftinstallationer Lidingö AB.

Bakgrund: Vreta el i Solna. Ljus och kraftinstallation i Lidingö sedan 2010.

Facklig bakgrund: Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelseledamot, skyddsombud. Varit aktiv i förbundets internationella verksamhet. Ledamot centrala representantskapet och förbundsmötet. Sekreterare i el-ettans kvinnosektion. Ledamot i Elqvinnornas centrala nätverk.

Aktuell: Valdes under förbundsmötet in som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet.


 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren. Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året.

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.