• Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

  • Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

2018-06-25

Ny ledamot i förbundsstyrelsen är 29-åriga Elin Gustafsson Fagerlind från Bromma.

– Det känns väldigt spännande och roligt, säger hon några dagar efter förbundsmötet.

Var det väntat att du blev vald?

– Jag trodde nog att jag skulle bli invald, redan tidigare under året.

LÄS ÄVEN: Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen

Vad tror du att du kan tillföra förbundsstyrelsen?

– Jag tror att jag kan tillföra ett nytt perspektiv, ett kvinnoperspektiv, på mycket. Jag kan påminna om att jämställdhetsfrågan är betydelsefull, och jag tror att jag kan vara en viktig del av arbetet.

– Att försöka få bort machokulturen från arbetsplatserna och öka jämställdheten. Det brinner jag väldigt mycket för.

Hur kom det sig att du blev elektriker?

– Jag bestämde mig i sjuan att jag skulle bli elektriker. Under en tekniklektion fick vi koppla ihop stickpropp med lampknapp och lamphållare, jag tyckte att det var roligt, och läraren såg det. ”Du kanske skulle bli elektriker”, sa hon. ”Ja, det kanske jag ska bli”, tänkte jag.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur var det i gymnasiet?

– Jag var ensam tjej i hela årskursen. Det var jätteläskigt, konstigt, ovant. Det var en av mina rädslor att jag skulle bli ensam tjej i klassen. Men det gick bra. Jag hängde med killarna i stället.

Första jobbet var på Vreta el i Solna. Där stannade Elin i två år. Det blev arbetsbrist och hon sökte sig ett nytt jobb. Elins gymnasielärare tipsade om Ljus och kraft i Lidingö. De hade precis anställt två lärlingar, så de sade först nej.

– Men så ringde läraren upp och sa att jag skulle ringa upp Ljus och kraft igen, ”vilka idioter de är om de inte anställer dig”. Jag fick komma på intervju samma vecka, och började måndagen efter.

LÄS ÄVEN: Elin suppleant i Elektrikernas förbundsstyrelse

Första kontakten med facket var samma sommar, en introduktionsutbildning.

– Det var spännande och roligt. Man insåg att man hade rätt till saker man inte haft en aning om tidigare. Och fattade vad ett kollektivavtal var.

Därefter rullade det fackliga engagemanget på. Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelsen, skyddsombud. Under avtalsrörelsen 2016 var Elin Gustafsson Fagerlind inne på förbundskontoret under tre månader som informationsansvarig.

– Jag var lite alltiallo, såg till att det gick ut information inom organisationen.

De senaste åren har Elqvinnorna tagit en stor del av Elins tid.

Går förbundet åt rätt håll i fråga om jämställdhet?

– Absolut, det gör man. Desto mer vi har engagerat oss i Elqvinnor och ställt krav, desto mer har hänt. Det känns verkligen som att det är på väg åt rätt håll.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


LÄS ÄVEN: Härskartekniker och diskriminering i fokus


Elin Gustafsson Fagerlind

Ålder: 29

Bor: Bromma

Gör: elektriker på Ljus och kraftinstallationer Lidingö AB.

Bakgrund: Vreta el i Solna. Ljus och kraftinstallation i Lidingö sedan 2010.

Facklig bakgrund: Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelseledamot, skyddsombud. Varit aktiv i förbundets internationella verksamhet. Ledamot centrala representantskapet och förbundsmötet. Sekreterare i el-ettans kvinnosektion. Ledamot i Elqvinnornas centrala nätverk.

Aktuell: Valdes under förbundsmötet in som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet.


 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.