• Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

  • Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

2018-06-25

Ny ledamot i förbundsstyrelsen är 29-åriga Elin Gustafsson Fagerlind från Bromma.

– Det känns väldigt spännande och roligt, säger hon några dagar efter förbundsmötet.

Var det väntat att du blev vald?

– Jag trodde nog att jag skulle bli invald, redan tidigare under året.

LÄS ÄVEN: Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen

Vad tror du att du kan tillföra förbundsstyrelsen?

– Jag tror att jag kan tillföra ett nytt perspektiv, ett kvinnoperspektiv, på mycket. Jag kan påminna om att jämställdhetsfrågan är betydelsefull, och jag tror att jag kan vara en viktig del av arbetet.

– Att försöka få bort machokulturen från arbetsplatserna och öka jämställdheten. Det brinner jag väldigt mycket för.

Hur kom det sig att du blev elektriker?

– Jag bestämde mig i sjuan att jag skulle bli elektriker. Under en tekniklektion fick vi koppla ihop stickpropp med lampknapp och lamphållare, jag tyckte att det var roligt, och läraren såg det. ”Du kanske skulle bli elektriker”, sa hon. ”Ja, det kanske jag ska bli”, tänkte jag.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur var det i gymnasiet?

– Jag var ensam tjej i hela årskursen. Det var jätteläskigt, konstigt, ovant. Det var en av mina rädslor att jag skulle bli ensam tjej i klassen. Men det gick bra. Jag hängde med killarna i stället.

Första jobbet var på Vreta el i Solna. Där stannade Elin i två år. Det blev arbetsbrist och hon sökte sig ett nytt jobb. Elins gymnasielärare tipsade om Ljus och kraft i Lidingö. De hade precis anställt två lärlingar, så de sade först nej.

– Men så ringde läraren upp och sa att jag skulle ringa upp Ljus och kraft igen, ”vilka idioter de är om de inte anställer dig”. Jag fick komma på intervju samma vecka, och började måndagen efter.

LÄS ÄVEN: Elin suppleant i Elektrikernas förbundsstyrelse

Första kontakten med facket var samma sommar, en introduktionsutbildning.

– Det var spännande och roligt. Man insåg att man hade rätt till saker man inte haft en aning om tidigare. Och fattade vad ett kollektivavtal var.

Därefter rullade det fackliga engagemanget på. Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelsen, skyddsombud. Under avtalsrörelsen 2016 var Elin Gustafsson Fagerlind inne på förbundskontoret under tre månader som informationsansvarig.

– Jag var lite alltiallo, såg till att det gick ut information inom organisationen.

De senaste åren har Elqvinnorna tagit en stor del av Elins tid.

Går förbundet åt rätt håll i fråga om jämställdhet?

– Absolut, det gör man. Desto mer vi har engagerat oss i Elqvinnor och ställt krav, desto mer har hänt. Det känns verkligen som att det är på väg åt rätt håll.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


LÄS ÄVEN: Härskartekniker och diskriminering i fokus


Elin Gustafsson Fagerlind

Ålder: 29

Bor: Bromma

Gör: elektriker på Ljus och kraftinstallationer Lidingö AB.

Bakgrund: Vreta el i Solna. Ljus och kraftinstallation i Lidingö sedan 2010.

Facklig bakgrund: Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelseledamot, skyddsombud. Varit aktiv i förbundets internationella verksamhet. Ledamot centrala representantskapet och förbundsmötet. Sekreterare i el-ettans kvinnosektion. Ledamot i Elqvinnornas centrala nätverk.

Aktuell: Valdes under förbundsmötet in som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet.


 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn. LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

Stand Down: Då stannar arbetet upp i säkerhetens namn

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser. För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”.

Elpriserna kan öka mer – efter förvaltningsrättens dom

Elpriserna kan komma att bli mycket dyrare även efter 2020 trots regeringens löfte. Detta på grund av en omdiskuterad dom som nyligen förkunnades i förvaltningsrätten, skriver SvD Näringsliv. Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste åren på runt tio år har de höjts med mer än 60 procent, enligt SvD:s uppgifter.

Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetet har stoppats på ännu en arbetsplats i anknytning till bygget av Förbifart Stockholm denna gång tunnlarna Johannelund och Lunda, skriver Byggnadsarbetaren. Bygget av Förbifart Stockholm har kantats av problem med säkerheten.

Enorm rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio. Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Ny lag ger migrantarbetare rörelsefrihet

Qatar De styrande i Qatar har antagit en ny lag som innebär att migrantarbetare inte längre behöver tillstånd från sin arbetsgivare för att resa ur landet. Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, välkomnade antagandet av den nya lagen.

Olycka med kapsåg – praktikantens fingrar sågades av

Praktikanten arbetade med en kapsåg när något gick fel och hen fick flera fingrar avkapade, skriver TTELA. En gymnasieelev i Trollhättan drabbades under sin praktik av en allvarlig arbetsplatsolycka. Eleven befann sig på sin praktikplats och arbetade med en kapsåg när olyckan inträffade.
Foto: Tomas Nyberg

Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat. Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Saknade fallskydd – företag får böta 68 000 kronor

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet. När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

De senaste månaderna har Gotland drabbats av upprepade strömavbrott, vilket påverkat både företag och privatpersoner. Svensk Linjebesiktnings besiktningsman dömer ut stora delar av ledningsnätet, och Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av det gotländska elbolaget Geab.

Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

När Arbetslivsinstitutet lades ned 2007 flyttade en stor grupp av forskarna till Högskolan i Gävle. Där inlemmades de så småningom i Akademin för hälsa och arbetsliv. Akademins chef hette Nader Ahmadi, numer nytillträdd generaldirektör för Sveriges allra yngsta myndighet: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Norsk miljardär bankrutt – Vattenfall kan tvingas betala

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp däribland svenska Vattenfall, skriver GP. Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan.

Tidningen Elektrikern går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO. Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.

”Det här är vårt statement – det här är bara början”

En musikfestival för endast kvinnor och transpersoner både vad gäller publik och artister. Detta är beskrivningen på Statement Festival som nyligen arrangerades i Göteborg. Elektrikerförbundet sponsrade med 100 000 kronor och ELQvinnorna var på plats för att locka fler tjejer och transpersoner till elektrikeryrket.