• Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

  • Elin Gustafsson Fagerlind, första kvinnan i förbundsstyrelsen. Foto: Anna Norling

Ny ledamot i förbundsstyrelsen är 29-åriga Elin Gustafsson Fagerlind från Bromma.

– Det känns väldigt spännande och roligt, säger hon några dagar efter förbundsmötet.

Var det väntat att du blev vald?

– Jag trodde nog att jag skulle bli invald, redan tidigare under året.

LÄS ÄVEN: Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen

Vad tror du att du kan tillföra förbundsstyrelsen?

– Jag tror att jag kan tillföra ett nytt perspektiv, ett kvinnoperspektiv, på mycket. Jag kan påminna om att jämställdhetsfrågan är betydelsefull, och jag tror att jag kan vara en viktig del av arbetet.

– Att försöka få bort machokulturen från arbetsplatserna och öka jämställdheten. Det brinner jag väldigt mycket för.

Hur kom det sig att du blev elektriker?

– Jag bestämde mig i sjuan att jag skulle bli elektriker. Under en tekniklektion fick vi koppla ihop stickpropp med lampknapp och lamphållare, jag tyckte att det var roligt, och läraren såg det. ”Du kanske skulle bli elektriker”, sa hon. ”Ja, det kanske jag ska bli”, tänkte jag.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur var det i gymnasiet?

– Jag var ensam tjej i hela årskursen. Det var jätteläskigt, konstigt, ovant. Det var en av mina rädslor att jag skulle bli ensam tjej i klassen. Men det gick bra. Jag hängde med killarna i stället.

Första jobbet var på Vreta el i Solna. Där stannade Elin i två år. Det blev arbetsbrist och hon sökte sig ett nytt jobb. Elins gymnasielärare tipsade om Ljus och kraft i Lidingö. De hade precis anställt två lärlingar, så de sade först nej.

– Men så ringde läraren upp och sa att jag skulle ringa upp Ljus och kraft igen, ”vilka idioter de är om de inte anställer dig”. Jag fick komma på intervju samma vecka, och började måndagen efter.

LÄS ÄVEN: Elin suppleant i Elektrikernas förbundsstyrelse

Första kontakten med facket var samma sommar, en introduktionsutbildning.

– Det var spännande och roligt. Man insåg att man hade rätt till saker man inte haft en aning om tidigare. Och fattade vad ett kollektivavtal var.

Därefter rullade det fackliga engagemanget på. Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelsen, skyddsombud. Under avtalsrörelsen 2016 var Elin Gustafsson Fagerlind inne på förbundskontoret under tre månader som informationsansvarig.

– Jag var lite alltiallo, såg till att det gick ut information inom organisationen.

De senaste åren har Elqvinnorna tagit en stor del av Elins tid.

Går förbundet åt rätt håll i fråga om jämställdhet?

– Absolut, det gör man. Desto mer vi har engagerat oss i Elqvinnor och ställt krav, desto mer har hänt. Det känns verkligen som att det är på väg åt rätt håll.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


LÄS ÄVEN: Härskartekniker och diskriminering i fokus


Elin Gustafsson Fagerlind

Ålder: 29

Bor: Bromma

Gör: elektriker på Ljus och kraftinstallationer Lidingö AB.

Bakgrund: Vreta el i Solna. Ljus och kraftinstallation i Lidingö sedan 2010.

Facklig bakgrund: Ungdomsforum, skolinformatör, klubbstyrelseledamot, skyddsombud. Varit aktiv i förbundets internationella verksamhet. Ledamot centrala representantskapet och förbundsmötet. Sekreterare i el-ettans kvinnosektion. Ledamot i Elqvinnornas centrala nätverk.

Aktuell: Valdes under förbundsmötet in som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet.