• Foto: Christina Smedbakken

  • Kvinnokonferensen på Lastberget samlade ett 50-tal kvinnliga elektriker. Foto: Christina Smedbakken

  • Foto: Christina Smedbakken

  • Föreläsaren Kristina Gow samtalar med en av grupperna under konferensen. Foto: Christina Smedbakken

  • Grupperna spelade upp olika scener som beskrev härskartekniker och diskriminering från elektrikerlivet. Foto: Christina Smedbakken

2017-10-20

”Vad uppskattar du mest hos en arbetskamrat?”
Det var en av frågorna som de 50-talet kvinnor som samlades på Lastberget i Bålsta under höstens kvinnokonferens hade att ta ställning till.

Deltagarna fick fyra alternativ att välja på: yrkeskunskap, vänskap, tillit eller ”annat”. Den största gruppen valde alternativet ”tillit”, varav flera motiverade med att yrket kräver att man vågar lägga sitt liv i en annan människas händer. Andra valde alternativet ”annat”, där de lade in begreppet ”respekt”. På arbetet krävs det att vi respekterar varandra, inte bara yrkesmässigt.

– Vi bör också ha respekt för varandras olika kroppar, inte förminska någon, inte kalla varandra för ”lilla gumman” till exempel, var en av kommentarerna.

LÄS ÄVEN: ”Feminism är bra för facket – och arbetsgivarna!”

Föreläsaren Kristina Gow talade om de fem härskarteknikerna: osynliggörande, förlöjligande, underhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam. Hon lät sedan deltagarna diskutera de olika härskarteknikerna, och om de själva varit utsatta – eller utsatta för någon form av diskriminering på arbetsplatsen.

LÄS ÄVEN: Kan en diskrimineras kan alla diskrimineras

Många kände igen sig, även om flertalet sade sig trivas bra på jobbet. Att vara kvinna i ett så mansdominerat yrke som elektrikeryrket är både kämpigt och roligt.

– Jag har blivit kallad ”lilla gumman” så många gånger. Men jag har också varit med så länge, sa Ninni Blom, som är kontaktperson för Elqvinnorna, det nätverk som anordnar de årliga kvinnokonferenserna.

LÄS ÄVEN: ”Har vi verkligen inte kommit längre än tidigt 1900-tal?”


Fyra elektriker berättar

Under konferensen passade Tidningen Elektrikern på att prata särskilt med några av de närvarande elektrikerna. Här berättar de om sina yrkesval.

***

Julia Wiksten, 25 år, Borås, Aktiv El Göteborg.

Har tidigare arbetat i Norge och på Prizta bemanning, senast som inhyrd hos Aktiv El. Numer fast anställd på företaget.

Julia Wiksten
Foto: Christina Smedbakken

– Det känns bra eftersom man vet att man får vara på samma ställe. Just nu är jag ute i Mölndal på ett lägenhetsbygge.

Varför valde du elektrikeryrket?

– Jag har alltid gillat att pilla och laga sånt som går sönder. Min omgivning sa att elektrikeryrket skulle passa mig.

Skulle du rekommendera yrket?

– Ja, tröttnar men på det ena så finns det alltid något annat i yrket. Man kan aldrig bli fullärd.

***

Lotta Ljung, 55 år, Ljungs elektriska i Karlskoga.

Har arbetat som elektriker sedan 1978. Farfar startade företaget på 1940-talet.

Lotta Ljung.
Foto: Christina Smedbakken

– Egentligen var jag inte alls intresserad av att bli elektriker. Jag ville arbeta med hästar. I nionde klass ville jag prya som veterinär, men det gick inte. Vrång, men snäll, som jag är så tänkte jag inte prya alls. Men då sa farsan att jag fick hänga på honom, hjälpa till att dra trådar. Sedan dess har jag varit kvar.

Kan du rekommendera yrket?

– Ja, det är ett roligt, omväxlande yrke med hyfsat betalt.

Hur är det att vara kvinna i ett så mansdominerat yrke?

– Många kunder förväntar sig en man, men de tycker oftast att det är väldigt trevligt att det kommer en kvinna. Jag trivs, fast som sagt: jag hade hellre velat hålla på med hästar.

***

Susanna Söderlund, 23 år, Karlskoga, Toroma automation i Degerfors.

Hur kom det sig att du blev elektriker?

Susanna Söderlund Foto: Christina Smedbakken

– Jag ville gå en utbildning där jag kunde börja jobba direkt. Jobbet går i släkten, både storebror och pappa har arbetat som elektriker, pappa var även ombudsman inom elektrikerförbundet.

Att det blev ett arbete i Degerfors beror på att kärleken, numera exet, fanns i Karlskoga.

– Jag trivdes, så jag stannade kvar. Jag har verkligen utvecklats under de här åren. Min nuvarande arbetsplats är så varierande.

Skulle du rekommendera elektrikeryrket?

– Ja, folk kanske tror att det är tungt, men man kan alltid få hjälp, alla skulle klara av det.

I dag arbetar Susanna som ensam tjej bland 20 kollegor.

– Jag har väldigt bra kollegor, alla visar respekt. Det spelar ingen roll att jag är tjej.

***

Lisa Wiberg, 28 år, Assemblin, Umeå.

Sedan i våras färdig högskoleingenjör inom elektronik och datateknik.– Jag ville göra något nytt. Jag har arbetat som elektriker sedan 2008.

Lisa Wiberg Foto: Christina Smedbakken

I väntan på ett arbete som motsvarar utbildningen arbetar Lisa kvar på Assemblin som elektriker.

– Jag var skolless efter högstadiet. Jag valde ett program där man blev något direkt. Jag hade pryat på en elektrikerfirma och tyckte det var kul.

Skulle du rekommendera elektrikeryrket?

– Ja, om man vill arbeta med kroppen. Många tror att det är tungt, men det är inga stora problem. Yrket är utvecklande och varierande.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


De valdes in i Elqvinnorna

Under konferensen på Lastberget valdes också representanter till nätverket Elqvinnorna.

Ordinarie: Ninni Blom, Katarina Berg, Madeleine Nilsson, Nina Alexandersson, Cia Holm, Karolina Johansson, Josefin Larsson, Tina Jacobs, Madelene Briestål, Linn Söberg, Malin Gustafsson,

Suppleanter: Christine Svedjestrand, Helen Moberg, Emily Uppvall, Kim Ståhl, Helena Sjöberg, Katarina Åström, Tove Holmgren, Malin Haqvinsson, Pia Dahl.

Kontakt kommunikatörerna: Elin Gustafsson Fagerlind


LÄS ÄVEN:

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.