• Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen efter tolv år. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

2018-06-25

Under förbundsmötet begärde den mångårige förbundsstyrelseledamoten Kjell Drotz ordet. Han meddelade att han valt att avsäga sig sin kandidatur till förbundsstyrelsen – till förmån Elin Gustafsson Fagerlind.
Det var inte ett självklart beslut.

Kjell Drotz har varit aktiv i Elektrikerförbundet sedan 1984. Då steg han in på ett klubbmöte för dåvarande Cylinda-klubben i Stockholm. Ut gick han som förtroendevald. Och förtroendevald har han varit sedan dess. Först på arbetsplatsen Cylinda, sedan i avdelningsstyrelsen, och så i förbundsstyrelsen.

Han har under alla år försvarat de mindre avtalen i förbundet, som Elektroskandia-avtalet.

– Man redovisar alla snittlöner på de stora avtalsområdena, men så helt plötsligt vet man inte vad medlemmarna inom Elektroskandia tjänar. Och det är jävligt viktigt att man vet det, för vi har inte lika bra pröjs som de på installation har. Nu var ändå genomsnittslönerna med under förbundsmötet, och det är ju jättebra. Men det har man ju fått tjata in, säger Kjell Drotz.

LÄS ÄVEN: In kliver Elin Gustafsson Fagerlind

Har du känt att du har fått ta ansvar för Elektroskandiaavtalet, för att inte förbundet ska glömma bort det?

– Ja, och jag har fått skydda avtalet vid ett antal tillfällen, för det har varit hotat, på så sätt att förbundet har önskat att vi ska gå upp i installationsavtalet.

Vad skulle det vara för problem om Elektroskandia gick upp i Installationsavtalet?

– Lönemässigt skulle det kanske löna sig, men däremot så skiljer sig arbetet så pass mycket. Jag tror att det skulle vara väldigt svårt att få förståelse för den här lilla klicken servicetekniker, risken är att de skulle drunkna i det stora installationsavtalet.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur har förbundsstyrelsearbetet förändrats under de tolv år du har varit ledamot?

– Det var mer formellt förr, så tillvida att man följde en strikt dagordning och det var vissa givna punkter som skulle finnas. Dessa punkter tog väldigt lång tid, och vi fick väldigt lite tid till strategisamtal och sådana beslut som behövdes. Men så knölade vi ihop första halvan av dagordningen till en enda punkt, som vi kallade för ordföranderapport, så var det upp till alla ledamöter att läsa på den och ställa frågor utifrån det. Vi införde också olika intresseområden. Jag valde internationellt och bistånd. Sedan dess har jag jobbat med det tillsammans med Niklas Enström. Det är nog det jag kommer att sakna mest nu när jag lämnar förbundsstyrelsen.

Under valmötet i Stockholms valkrets, där nomineringar till förbundsstyrelsen skulle beslutas, lade 10 av 15 närvarande sin röst på Elin Gustafsson Fagerlind, fem lade sin röst på Kjell Drotz. Även det centrala valutskottet valde att förorda Elin före Kjell.

– Jag ansåg efter att ha sonderat läget att jag nog skulle torska ganska rejält i en omröstning. Så då tyckte jag att det var bättre att kliva tillbaka med äran i behåll och släppa över bollen till henne.

LÄS ÄVEN: Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Hur känns det nu?

– Tomt. Jag har suttit i styrelsen i många år.

Vad har du fått för reaktioner efteråt?

– Många ryggdunkningar, och mycket ”du skulle ha tagit fajten, jag hade röstat på dig”. Men det var 104 stycken som skulle rösta. Sedan har jag hållit på i alla de här åren, och jag börjar närma mig 60 bast. Det kanske är dags att göra något annat.

När tog du beslutet att stiga av?

– Dagen innan omröstningen, jag väntade tills dess.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska fortsätta med det jag håller på med i övrigt. Jag ska fortsätta i a-kassans styrelse, i Riksbyggens styrelse och på hemmaplan med politiken, så jag har nog att göra ändå så att det räcker.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Kjell Drotz

Ålder: 59, född 1959.

Bor: Yxlan, Norrtälje

Bakgrund: född och uppvuxen i Sundbyberg. Gick kontor och distribution på gymnasiet, därefter jobb vid omsorgsnämnden vid Stockholms läns landsting. Bytte sedan till att arbeta praktiskt med fastighetsskötsel på de olika boendena, bland annat genom att reparera vitvaror. Sedan 1983 servicetekniker på Cylinda.

Facklig bakgrund: kontaktombud, representantskapsledamot, avdelningsstyrelseledamot, avdelningsordförande för el-ettan under åren 2006 till 2009, tolv år som förbundsstyrelseledamot.

Kvarvarande uppdrag: a-kassans styrelse, Riksbyggens styrelse, Roslagsbostäders styrelse, Solidaritetsfondens styrelse, koncernklubbsordförande för Elektroskandia, bolagsstyrelserepresentant.

Aktuell: Lämnade uppdraget som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet under förbundsmötet i slutet på maj.


Kjell Drotz avskedstal:

”Ordförande och kamrater.

Förnyelse, Föryngring, Framtiden, Förändring, Jämställdhet, ”För-gubbning”, Erfarenhet, Gedigen facklig bakgrund, Livserfarenhet.

Då dessa egenskaper ställs mot varandra har de först angivna vunnit gehör hos de medlemmar som lämnat in nomineringar till valkrets 1:s plats i förbundsstyrelsen.

Jag har suttit i förbundsstyrelsen i många år. Jag har haft den stora äran att få företräda förbundets alla medlemmar i Elektrikernas förbunds styrelse. Och verkat som ålderman.

Nu ger jag Elin chansen att göra det samma.

Härmed drar jag tillbaka min kandidatur till posten i förbundsstyrelsen.

Tack.”


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn. LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

Stand Down: Då stannar arbetet upp i säkerhetens namn

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser. För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”.

Elpriserna kan öka mer – efter förvaltningsrättens dom

Elpriserna kan komma att bli mycket dyrare även efter 2020 trots regeringens löfte. Detta på grund av en omdiskuterad dom som nyligen förkunnades i förvaltningsrätten, skriver SvD Näringsliv. Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste åren på runt tio år har de höjts med mer än 60 procent, enligt SvD:s uppgifter.

Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetet har stoppats på ännu en arbetsplats i anknytning till bygget av Förbifart Stockholm denna gång tunnlarna Johannelund och Lunda, skriver Byggnadsarbetaren. Bygget av Förbifart Stockholm har kantats av problem med säkerheten.

Enorm rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio. Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Ny lag ger migrantarbetare rörelsefrihet

Qatar De styrande i Qatar har antagit en ny lag som innebär att migrantarbetare inte längre behöver tillstånd från sin arbetsgivare för att resa ur landet. Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, välkomnade antagandet av den nya lagen.

Olycka med kapsåg – praktikantens fingrar sågades av

Praktikanten arbetade med en kapsåg när något gick fel och hen fick flera fingrar avkapade, skriver TTELA. En gymnasieelev i Trollhättan drabbades under sin praktik av en allvarlig arbetsplatsolycka. Eleven befann sig på sin praktikplats och arbetade med en kapsåg när olyckan inträffade.
Foto: Tomas Nyberg

Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat. Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Saknade fallskydd – företag får böta 68 000 kronor

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet. När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

De senaste månaderna har Gotland drabbats av upprepade strömavbrott, vilket påverkat både företag och privatpersoner. Svensk Linjebesiktnings besiktningsman dömer ut stora delar av ledningsnätet, och Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av det gotländska elbolaget Geab.

Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

När Arbetslivsinstitutet lades ned 2007 flyttade en stor grupp av forskarna till Högskolan i Gävle. Där inlemmades de så småningom i Akademin för hälsa och arbetsliv. Akademins chef hette Nader Ahmadi, numer nytillträdd generaldirektör för Sveriges allra yngsta myndighet: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Norsk miljardär bankrutt – Vattenfall kan tvingas betala

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp däribland svenska Vattenfall, skriver GP. Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan.

Tidningen Elektrikern går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO. Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.

”Det här är vårt statement – det här är bara början”

En musikfestival för endast kvinnor och transpersoner både vad gäller publik och artister. Detta är beskrivningen på Statement Festival som nyligen arrangerades i Göteborg. Elektrikerförbundet sponsrade med 100 000 kronor och ELQvinnorna var på plats för att locka fler tjejer och transpersoner till elektrikeryrket.