• Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen efter tolv år. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

2018-06-25

Under förbundsmötet begärde den mångårige förbundsstyrelseledamoten Kjell Drotz ordet. Han meddelade att han valt att avsäga sig sin kandidatur till förbundsstyrelsen – till förmån Elin Gustafsson Fagerlind.
Det var inte ett självklart beslut.

Kjell Drotz har varit aktiv i Elektrikerförbundet sedan 1984. Då steg han in på ett klubbmöte för dåvarande Cylinda-klubben i Stockholm. Ut gick han som förtroendevald. Och förtroendevald har han varit sedan dess. Först på arbetsplatsen Cylinda, sedan i avdelningsstyrelsen, och så i förbundsstyrelsen.

Han har under alla år försvarat de mindre avtalen i förbundet, som Elektroskandia-avtalet.

– Man redovisar alla snittlöner på de stora avtalsområdena, men så helt plötsligt vet man inte vad medlemmarna inom Elektroskandia tjänar. Och det är jävligt viktigt att man vet det, för vi har inte lika bra pröjs som de på installation har. Nu var ändå genomsnittslönerna med under förbundsmötet, och det är ju jättebra. Men det har man ju fått tjata in, säger Kjell Drotz.

LÄS ÄVEN: In kliver Elin Gustafsson Fagerlind

Har du känt att du har fått ta ansvar för Elektroskandiaavtalet, för att inte förbundet ska glömma bort det?

– Ja, och jag har fått skydda avtalet vid ett antal tillfällen, för det har varit hotat, på så sätt att förbundet har önskat att vi ska gå upp i installationsavtalet.

Vad skulle det vara för problem om Elektroskandia gick upp i Installationsavtalet?

– Lönemässigt skulle det kanske löna sig, men däremot så skiljer sig arbetet så pass mycket. Jag tror att det skulle vara väldigt svårt att få förståelse för den här lilla klicken servicetekniker, risken är att de skulle drunkna i det stora installationsavtalet.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur har förbundsstyrelsearbetet förändrats under de tolv år du har varit ledamot?

– Det var mer formellt förr, så tillvida att man följde en strikt dagordning och det var vissa givna punkter som skulle finnas. Dessa punkter tog väldigt lång tid, och vi fick väldigt lite tid till strategisamtal och sådana beslut som behövdes. Men så knölade vi ihop första halvan av dagordningen till en enda punkt, som vi kallade för ordföranderapport, så var det upp till alla ledamöter att läsa på den och ställa frågor utifrån det. Vi införde också olika intresseområden. Jag valde internationellt och bistånd. Sedan dess har jag jobbat med det tillsammans med Niklas Enström. Det är nog det jag kommer att sakna mest nu när jag lämnar förbundsstyrelsen.

Under valmötet i Stockholms valkrets, där nomineringar till förbundsstyrelsen skulle beslutas, lade 10 av 15 närvarande sin röst på Elin Gustafsson Fagerlind, fem lade sin röst på Kjell Drotz. Även det centrala valutskottet valde att förorda Elin före Kjell.

– Jag ansåg efter att ha sonderat läget att jag nog skulle torska ganska rejält i en omröstning. Så då tyckte jag att det var bättre att kliva tillbaka med äran i behåll och släppa över bollen till henne.

LÄS ÄVEN: Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Hur känns det nu?

– Tomt. Jag har suttit i styrelsen i många år.

Vad har du fått för reaktioner efteråt?

– Många ryggdunkningar, och mycket ”du skulle ha tagit fajten, jag hade röstat på dig”. Men det var 104 stycken som skulle rösta. Sedan har jag hållit på i alla de här åren, och jag börjar närma mig 60 bast. Det kanske är dags att göra något annat.

När tog du beslutet att stiga av?

– Dagen innan omröstningen, jag väntade tills dess.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska fortsätta med det jag håller på med i övrigt. Jag ska fortsätta i a-kassans styrelse, i Riksbyggens styrelse och på hemmaplan med politiken, så jag har nog att göra ändå så att det räcker.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Kjell Drotz

Ålder: 59, född 1959.

Bor: Yxlan, Norrtälje

Bakgrund: född och uppvuxen i Sundbyberg. Gick kontor och distribution på gymnasiet, därefter jobb vid omsorgsnämnden vid Stockholms läns landsting. Bytte sedan till att arbeta praktiskt med fastighetsskötsel på de olika boendena, bland annat genom att reparera vitvaror. Sedan 1983 servicetekniker på Cylinda.

Facklig bakgrund: kontaktombud, representantskapsledamot, avdelningsstyrelseledamot, avdelningsordförande för el-ettan under åren 2006 till 2009, tolv år som förbundsstyrelseledamot.

Kvarvarande uppdrag: a-kassans styrelse, Riksbyggens styrelse, Roslagsbostäders styrelse, Solidaritetsfondens styrelse, koncernklubbsordförande för Elektroskandia, bolagsstyrelserepresentant.

Aktuell: Lämnade uppdraget som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet under förbundsmötet i slutet på maj.


Kjell Drotz avskedstal:

”Ordförande och kamrater.

Förnyelse, Föryngring, Framtiden, Förändring, Jämställdhet, ”För-gubbning”, Erfarenhet, Gedigen facklig bakgrund, Livserfarenhet.

Då dessa egenskaper ställs mot varandra har de först angivna vunnit gehör hos de medlemmar som lämnat in nomineringar till valkrets 1:s plats i förbundsstyrelsen.

Jag har suttit i förbundsstyrelsen i många år. Jag har haft den stora äran att få företräda förbundets alla medlemmar i Elektrikernas förbunds styrelse. Och verkat som ålderman.

Nu ger jag Elin chansen att göra det samma.

Härmed drar jag tillbaka min kandidatur till posten i förbundsstyrelsen.

Tack.”


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Byggbolag startar lärlingsprogram för kvinnor

Det finns för få kvinnor i byggbranschen. Det tycker Skanska, JM och Ikano bostad, som alla startat ett varsitt lärlingsprogram exklusivt riktade till kvinnor. Detta skriver Byggnadsarbetaren. Ikano bostad var först ut med sitt snickerilärlingsprogram Hentverkarna, som startade i oktober förra året.

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.