• Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen efter tolv år. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

2018-06-25

Under förbundsmötet begärde den mångårige förbundsstyrelseledamoten Kjell Drotz ordet. Han meddelade att han valt att avsäga sig sin kandidatur till förbundsstyrelsen – till förmån Elin Gustafsson Fagerlind.
Det var inte ett självklart beslut.

Kjell Drotz har varit aktiv i Elektrikerförbundet sedan 1984. Då steg han in på ett klubbmöte för dåvarande Cylinda-klubben i Stockholm. Ut gick han som förtroendevald. Och förtroendevald har han varit sedan dess. Först på arbetsplatsen Cylinda, sedan i avdelningsstyrelsen, och så i förbundsstyrelsen.

Han har under alla år försvarat de mindre avtalen i förbundet, som Elektroskandia-avtalet.

– Man redovisar alla snittlöner på de stora avtalsområdena, men så helt plötsligt vet man inte vad medlemmarna inom Elektroskandia tjänar. Och det är jävligt viktigt att man vet det, för vi har inte lika bra pröjs som de på installation har. Nu var ändå genomsnittslönerna med under förbundsmötet, och det är ju jättebra. Men det har man ju fått tjata in, säger Kjell Drotz.

LÄS ÄVEN: In kliver Elin Gustafsson Fagerlind

Har du känt att du har fått ta ansvar för Elektroskandiaavtalet, för att inte förbundet ska glömma bort det?

– Ja, och jag har fått skydda avtalet vid ett antal tillfällen, för det har varit hotat, på så sätt att förbundet har önskat att vi ska gå upp i installationsavtalet.

Vad skulle det vara för problem om Elektroskandia gick upp i Installationsavtalet?

– Lönemässigt skulle det kanske löna sig, men däremot så skiljer sig arbetet så pass mycket. Jag tror att det skulle vara väldigt svårt att få förståelse för den här lilla klicken servicetekniker, risken är att de skulle drunkna i det stora installationsavtalet.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur har förbundsstyrelsearbetet förändrats under de tolv år du har varit ledamot?

– Det var mer formellt förr, så tillvida att man följde en strikt dagordning och det var vissa givna punkter som skulle finnas. Dessa punkter tog väldigt lång tid, och vi fick väldigt lite tid till strategisamtal och sådana beslut som behövdes. Men så knölade vi ihop första halvan av dagordningen till en enda punkt, som vi kallade för ordföranderapport, så var det upp till alla ledamöter att läsa på den och ställa frågor utifrån det. Vi införde också olika intresseområden. Jag valde internationellt och bistånd. Sedan dess har jag jobbat med det tillsammans med Niklas Enström. Det är nog det jag kommer att sakna mest nu när jag lämnar förbundsstyrelsen.

Under valmötet i Stockholms valkrets, där nomineringar till förbundsstyrelsen skulle beslutas, lade 10 av 15 närvarande sin röst på Elin Gustafsson Fagerlind, fem lade sin röst på Kjell Drotz. Även det centrala valutskottet valde att förorda Elin före Kjell.

– Jag ansåg efter att ha sonderat läget att jag nog skulle torska ganska rejält i en omröstning. Så då tyckte jag att det var bättre att kliva tillbaka med äran i behåll och släppa över bollen till henne.

LÄS ÄVEN: Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Hur känns det nu?

– Tomt. Jag har suttit i styrelsen i många år.

Vad har du fått för reaktioner efteråt?

– Många ryggdunkningar, och mycket ”du skulle ha tagit fajten, jag hade röstat på dig”. Men det var 104 stycken som skulle rösta. Sedan har jag hållit på i alla de här åren, och jag börjar närma mig 60 bast. Det kanske är dags att göra något annat.

När tog du beslutet att stiga av?

– Dagen innan omröstningen, jag väntade tills dess.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska fortsätta med det jag håller på med i övrigt. Jag ska fortsätta i a-kassans styrelse, i Riksbyggens styrelse och på hemmaplan med politiken, så jag har nog att göra ändå så att det räcker.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Kjell Drotz

Ålder: 59, född 1959.

Bor: Yxlan, Norrtälje

Bakgrund: född och uppvuxen i Sundbyberg. Gick kontor och distribution på gymnasiet, därefter jobb vid omsorgsnämnden vid Stockholms läns landsting. Bytte sedan till att arbeta praktiskt med fastighetsskötsel på de olika boendena, bland annat genom att reparera vitvaror. Sedan 1983 servicetekniker på Cylinda.

Facklig bakgrund: kontaktombud, representantskapsledamot, avdelningsstyrelseledamot, avdelningsordförande för el-ettan under åren 2006 till 2009, tolv år som förbundsstyrelseledamot.

Kvarvarande uppdrag: a-kassans styrelse, Riksbyggens styrelse, Roslagsbostäders styrelse, Solidaritetsfondens styrelse, koncernklubbsordförande för Elektroskandia, bolagsstyrelserepresentant.

Aktuell: Lämnade uppdraget som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet under förbundsmötet i slutet på maj.


Kjell Drotz avskedstal:

”Ordförande och kamrater.

Förnyelse, Föryngring, Framtiden, Förändring, Jämställdhet, ”För-gubbning”, Erfarenhet, Gedigen facklig bakgrund, Livserfarenhet.

Då dessa egenskaper ställs mot varandra har de först angivna vunnit gehör hos de medlemmar som lämnat in nomineringar till valkrets 1:s plats i förbundsstyrelsen.

Jag har suttit i förbundsstyrelsen i många år. Jag har haft den stora äran att få företräda förbundets alla medlemmar i Elektrikernas förbunds styrelse. Och verkat som ålderman.

Nu ger jag Elin chansen att göra det samma.

Härmed drar jag tillbaka min kandidatur till posten i förbundsstyrelsen.

Tack.”


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.

Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

KRÖNIKA ”Jag önskar att alla ni som kommer i efterhand och stöttar och säger att ni tycker att jag blev illa behandlad, när situationen redan är förbi, vågade stå upp och ta ställning där och då”, skriver Josefine Larsson. Jag var bara tolv år när jag bestämde mig för att jag ville bli elektriker.