• Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen efter tolv år. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

  • Kjell Drotz. Foto: Anna Norling

2018-06-25

Under förbundsmötet begärde den mångårige förbundsstyrelseledamoten Kjell Drotz ordet. Han meddelade att han valt att avsäga sig sin kandidatur till förbundsstyrelsen – till förmån Elin Gustafsson Fagerlind.
Det var inte ett självklart beslut.

Kjell Drotz har varit aktiv i Elektrikerförbundet sedan 1984. Då steg han in på ett klubbmöte för dåvarande Cylinda-klubben i Stockholm. Ut gick han som förtroendevald. Och förtroendevald har han varit sedan dess. Först på arbetsplatsen Cylinda, sedan i avdelningsstyrelsen, och så i förbundsstyrelsen.

Han har under alla år försvarat de mindre avtalen i förbundet, som Elektroskandia-avtalet.

– Man redovisar alla snittlöner på de stora avtalsområdena, men så helt plötsligt vet man inte vad medlemmarna inom Elektroskandia tjänar. Och det är jävligt viktigt att man vet det, för vi har inte lika bra pröjs som de på installation har. Nu var ändå genomsnittslönerna med under förbundsmötet, och det är ju jättebra. Men det har man ju fått tjata in, säger Kjell Drotz.

LÄS ÄVEN: In kliver Elin Gustafsson Fagerlind

Har du känt att du har fått ta ansvar för Elektroskandiaavtalet, för att inte förbundet ska glömma bort det?

– Ja, och jag har fått skydda avtalet vid ett antal tillfällen, för det har varit hotat, på så sätt att förbundet har önskat att vi ska gå upp i installationsavtalet.

Vad skulle det vara för problem om Elektroskandia gick upp i Installationsavtalet?

– Lönemässigt skulle det kanske löna sig, men däremot så skiljer sig arbetet så pass mycket. Jag tror att det skulle vara väldigt svårt att få förståelse för den här lilla klicken servicetekniker, risken är att de skulle drunkna i det stora installationsavtalet.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Hur har förbundsstyrelsearbetet förändrats under de tolv år du har varit ledamot?

– Det var mer formellt förr, så tillvida att man följde en strikt dagordning och det var vissa givna punkter som skulle finnas. Dessa punkter tog väldigt lång tid, och vi fick väldigt lite tid till strategisamtal och sådana beslut som behövdes. Men så knölade vi ihop första halvan av dagordningen till en enda punkt, som vi kallade för ordföranderapport, så var det upp till alla ledamöter att läsa på den och ställa frågor utifrån det. Vi införde också olika intresseområden. Jag valde internationellt och bistånd. Sedan dess har jag jobbat med det tillsammans med Niklas Enström. Det är nog det jag kommer att sakna mest nu när jag lämnar förbundsstyrelsen.

Under valmötet i Stockholms valkrets, där nomineringar till förbundsstyrelsen skulle beslutas, lade 10 av 15 närvarande sin röst på Elin Gustafsson Fagerlind, fem lade sin röst på Kjell Drotz. Även det centrala valutskottet valde att förorda Elin före Kjell.

– Jag ansåg efter att ha sonderat läget att jag nog skulle torska ganska rejält i en omröstning. Så då tyckte jag att det var bättre att kliva tillbaka med äran i behåll och släppa över bollen till henne.

LÄS ÄVEN: Pontus Boström vald till andre vice ordförande

Hur känns det nu?

– Tomt. Jag har suttit i styrelsen i många år.

Vad har du fått för reaktioner efteråt?

– Många ryggdunkningar, och mycket ”du skulle ha tagit fajten, jag hade röstat på dig”. Men det var 104 stycken som skulle rösta. Sedan har jag hållit på i alla de här åren, och jag börjar närma mig 60 bast. Det kanske är dags att göra något annat.

När tog du beslutet att stiga av?

– Dagen innan omröstningen, jag väntade tills dess.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska fortsätta med det jag håller på med i övrigt. Jag ska fortsätta i a-kassans styrelse, i Riksbyggens styrelse och på hemmaplan med politiken, så jag har nog att göra ändå så att det räcker.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Kjell Drotz

Ålder: 59, född 1959.

Bor: Yxlan, Norrtälje

Bakgrund: född och uppvuxen i Sundbyberg. Gick kontor och distribution på gymnasiet, därefter jobb vid omsorgsnämnden vid Stockholms läns landsting. Bytte sedan till att arbeta praktiskt med fastighetsskötsel på de olika boendena, bland annat genom att reparera vitvaror. Sedan 1983 servicetekniker på Cylinda.

Facklig bakgrund: kontaktombud, representantskapsledamot, avdelningsstyrelseledamot, avdelningsordförande för el-ettan under åren 2006 till 2009, tolv år som förbundsstyrelseledamot.

Kvarvarande uppdrag: a-kassans styrelse, Riksbyggens styrelse, Roslagsbostäders styrelse, Solidaritetsfondens styrelse, koncernklubbsordförande för Elektroskandia, bolagsstyrelserepresentant.

Aktuell: Lämnade uppdraget som förbundsstyrelseledamot i Elektrikerförbundet under förbundsmötet i slutet på maj.


Kjell Drotz avskedstal:

”Ordförande och kamrater.

Förnyelse, Föryngring, Framtiden, Förändring, Jämställdhet, ”För-gubbning”, Erfarenhet, Gedigen facklig bakgrund, Livserfarenhet.

Då dessa egenskaper ställs mot varandra har de först angivna vunnit gehör hos de medlemmar som lämnat in nomineringar till valkrets 1:s plats i förbundsstyrelsen.

Jag har suttit i förbundsstyrelsen i många år. Jag har haft den stora äran att få företräda förbundets alla medlemmar i Elektrikernas förbunds styrelse. Och verkat som ålderman.

Nu ger jag Elin chansen att göra det samma.

Härmed drar jag tillbaka min kandidatur till posten i förbundsstyrelsen.

Tack.”


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.

Nu försvinner avdragsrätten på fackavgiften – igen

Sedan den 1 juli 2018 får alla medlemmar i ett fackförbund en skattereduktion på 25 procent på sin medlemsavgift. Men från och med 1 april i år väntas avdragsrätten tas bort igen. Förslaget drevs igenom av M och KD i deras gemensamma budgetreservation som röstades igenom i riksdagen innan jul. Det är den andra gången som avdragsrätten för medlemsavgiften till facket försvinner.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.