• Lars Jonsson: ”Vi vet att alla som är motståndare till våld och förtryck vill gå med oss i Ludvika” Foto: Staffan Björklund

DALARNA

Efter att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera 1 maj i Ludvika har Socialdemokraterna Dalarna en förhoppning om att deras eget förstamajtåg ska slå alla rekord.

– Precis som i Borlänge och Falun kommer närvaron i Ludvika för de som vill bevara demokratin i vårt land att vara mycket hög, säger Lars Jonsson, ombudsman för Socialdemokraterna Dalarna.

Det är tredje gången som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerar 1 maj i Dalarna. 2016 var de i Borlänge och 2017 i Falun. Polisen höjde beredskapen vid båda tillfällena. Då var också närvaron rekordstor från andra organisationer, partier och demonstranter.

Polisen räknar med ett lika stort engagemang även år. Nio ansökningar har fått godkänt att demonstrera, Socialdemokraterna och NMR är två av dessa.

LÄS ÄVEN: Elektriker demonstrerade mot nazister

NMR kommer inte att få starta där de vill.

– De har fått en annan samlingsplats och utgångspunkt för själva marschen, säger Mats Lagerblad, biträdande kommenderingschef vid polisen i Dalarna.

Den förändringen ska enligt polisen garantera ordning och säkerhet.

Flera lokala socialdemokratiska förstamajtåg i Dalarna tidigareläggs för att hinna möta upp i Ludvika.

– Vår demonstration på hemmaplan börjar redan klockan 10:30, berättar Linus Niklasson, ombudsman för Socialdemokraterna Borlänge.

Tanken är att sedan skynda till Ludvika.

– Det är många socialdemokrater över hela länet och i landet som tänker möta upp i Ludvika, berättar Niklasson.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Rasister, nazister, fascister hör inte hemma i en demokrati”

Lars Jonsson, ombudsman för Socialdemokraterna Dalarna, börjar få en helhetsbild inför 1 maj. För bara någon dag sedan fick han reda på av polisen vilka tider som gäller i Ludvika.

– Det är samling vid Folkets hus klockan 14:45. Sedan går vårt tåg 15:30. Därefter har vi en stor samling klockan 16 vid Stadsparken.

Socialdemokraterna Dalarna uppmanar inte bara de ur det egna ledet att komma till Ludvika.

– Vi vet att många socialdemokrater från andra kommuner kommer att delta. Vi vet också att alla som är motståndare till våld och förtryck vill gå med oss. Det kommer att bli stort och positivt, säger Lars Jonsson.

 

Martin Lindström
martin.lindstrom@mittmedia.se


LÄS ÄVEN: Nazistledare utesluts ur Elektrikerförbundet


De har fått tillstånd för möte i Ludvika 1 maj:

– Byggnads GävleDala

– Dalarna mot rasism

– Kommunal Bergslagen

– Kommunistiska partiet Ludvika

– Ludvika församling (Svenska kyrkan)

– Ludvika socialdemokratiska arbetarekommun

– Nordiska motståndsrörelsen

– S-kvinnor Dalarna

– SSU Dalarna