• Några av elektrikerna på demonstrationen. Bakre raden f.v: Claes Thim, Johan Lindbom, Joakim Ericsson, Jonas Wallin, Daniel Lundin, Patrik Ericsson. Främre raden f.v: Sakarias Waara, Lauritz Slåttebrekk, Kristine Wendt, Michael Clysén. Foto: Stefan Johansson

    Ett flertal politiska och fackliga organisationer deltog vid manifestationen mot nazismen på Sergels torg. Foto Claes Thim

  • We are all children of Beyoncé, en av demonstranternas skylt under demonstrationen. Foto Claes Thim

  • Ett flertal politiska och fackliga organisationer deltog vid manifestationen mot nazismen på Sergels torg. Foto Claes Thim

  • Facket mot nazism, en av banderollerna på demonstrationen. Foto Claes Thim

Lördagen den 12:e november anordnades en stor motdemonstration där över 4 000 personer slöt samman på Sergels Torg i Stockholm för att stå upp för alla människors lika värde. Personer från olika politiska och fackliga organisationer var där. Givetvis var vi på El-ettan på plats för att visa sitt stöd.

Anledningen var att den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen anordnade en demonstration under parollen stoppa främlingsinvasionen. 500 stycken nazister marscherade från Kungsträdgården till Mynttorget i Stockholm, precis utanför Riksdagen. Personer från de nordiska länderna deltog i nazistdemonstrationen. En av personerna var Pär Öberg, som har blivit utesluten ur Elektrikerförbundet av förbundsstyrelsen, för sina ageranden som bryter mot förbundets stadgar om att verka för alla människors lika värde.

Som svar på nazisternas demonstration anordnades en fredlig demonstration på Sergels Torg för att visa nazisterna att vi är så många fler som står upp för alla människors lika värde än deras hat mot människor som inte uppfyller de ariska kriterierna.

– Vi som fackliga organisationer kan aldrig stå tysta bredvid när det kommer krafter i samhället som gör skillnad på människor och människor, det är bland annat våra medlemmar de talar om. Elektrikerförbundet är en organisation som står upp för alla människors lika värde. Deras hat mot personer som flyr undan krig och förföljelse är något vi aldrig kan acceptera. Det är våra framtida vänner, kollegor och familj de talar om, säger Daniel Lundin, verksamhetsledare, El-ettan.

– Det var väldigt glädjande att se så många människor som trotsade kylan för att visa att vi är så många fler som inte accepterar att det går nazister på våra gator. Det är anmärkningsvärt att de överhuvudtaget tillåts sprida sin hatpropaganda. Nu gäller det att vi fortsätter stå upp tillsammans, det får aldrig bli acceptans för nazism i vårt samhälle, säger Daniel Lundin.

Claes Thim