Det Blå Europa har misslyckats. 26 miljoner går arbetslösa. Många är unga. Inkomst- och förmögenhetsklyftorna har ökat – snabbast i Sverige.

Största hotet mot Europa är det sociala och ekonomiska sönderfallet inifrån. Nyliberal politik delar Europa i ”vi och dom. Staterna bygger ut kontroll av de fattiga istället för att skaffa jobb.

Det farliga med ökad fattigdom är att den låtit extremister på högerkanten krypa fram ur sina hålor. Det är 69 år sedan de Allierade landsteg i Normandie och västerifrån inledde attacken mot Nazityskland. Från öster anföll Sovjet.

Facit av andra världskriget i Europa. 19 miljoner soldater dog. Över 13 miljoner civila dödades. Sex miljoner judar, vänsterpolitiker, fackföreningsmän, homosexuella och oliktänkande mördades. En oerhörd förödelse av samhällen.

Det var priset för att krossa nazistiska irrläror om det 1 000 åriga riket och ariskt världsherravälde. En ideologi byggd på historielöshet, ovetenskapliga sanningar, herrefolksmyter, våld och förakt för de som inte passade in i en förvriden ideologi. Det är tragiskt att vuxna i Europa röstar på så kallade nationalister.

De är förklädda högerextremister. De bär de bruna och svartas människosyn – men har satt på sig slips och kostym och spelar charader. I Sverige, Danmark, Ungern, Frankrike och Storbritannien gick dessa partier starkt framåt i Europavalet. Är det ett värdigt sätt att minnas de som dog och mördades?

Dessa arvtagare till nazister och fascister förblir demokratins dödgrävare. De är inte ”invandrarkritiska” som om det vore en teknisk fråga – de är rasister. Jag och du måste markera att främlingsfientlighet och historisk okunskap inte hör hemma i Sverige.

Facket är en frihetsrörelse som är gränslös. Vi ställer inte hudfärg, religion, läggning eller övertygelse mot varandra. Vi är människor med samma värde och rätt till ett värdigt liv.

Sverigedemokraterna må kalla sig nationalister eller demokrater. Gå inte på deras billiga tal. Rösta bort dem från folkvalda församlingar – dessa frihetens och mångfaldens dödgrävare. I riksdagen röstar de åtta gånger av tio med de borgerliga. Tro inte att de står på arbetarnas sida.

Jag är stolt över att facket är internationalistisk. Vi har sökt samverkan med progressiva krafter runt om i världen. Inte minst i Norden. Förbundet deltar aktivt i yrkesinternationalerna. Vi ska aldrig leva isolerade i en nationalistisk ankdam. Vi är en del av global mångfald – av Europa och världen – och frihet, rättvisa och jämlikhet ska gälla alla.

Det är inte ofta jag citerar regeringen men i det här fallet vill jag göra det. Och rekommendera er att kolla en länk med fakta kring de mest spridda myterna som mörkermännen sprider.

”Det är vanligt att oriktiga påståenden, halvsanningar och myter sprids, särskilt på internet, om kostnader och problem med invandring. Dessa påståenden bidrar till fördomar, främlingsfientlighet och ibland till rent hat.”.

www.regeringen.se/sb/d/17468

Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerna