”Eländes elände”
"Att söka fakta ur allt informationsflöde är sannerligen ingen lätt uppgift för dagens människa, och samtidigt ska man förhålla sig till de opinionsmegafoner som gör allt för att du och jag ska tycka och göra på ett visst sätt", skriver Per Lawén.
Elände & ännu mer elände, klimatförändringar, försämringar, kris, neddragningar, social oro, sämre tider, röda siffror, massarbetslöshet, depression, ryssen kommer och snart trycker han på knappen…
Ja, med feta rubriker, innehållande alternativfakta blandat med precisionsstatistik och allehanda självutnämnda ”experter” så går det att i stort sett få fram vilka teser som helst.
Att söka fakta ur allt informationsflöde är sannerligen ingen lätt uppgift för dagens människa, och samtidigt ska man förhålla sig till de opinionsmegafoner som gör allt för att du och jag ska tycka och göra på ett visst sätt.
Om vi lite grovt buntar samman all media och gör en generell betraktelse så minskar faktainnehållet, och blir mer av vad den som själv skriver tycker, än vad som rimligtvis borde läggas fram för att uppnå objektivitet i det som sägs.
Och förutom att brottas med ”färgad” information så matas vi till på köpet med en stor dos av hjärnpassiviserande avkoppling och underhållning.
Nu vet vi ju om det här med vikten av källkritisk granskning och mediers försök till ”tvist” för att fånga vårt intresse, men ibland rycks vi med i det som egentligen bara är skvaller.
Fakta är därför den bästa boten mot okunskap, men den är det inte alltid lätt att få ta del av. I Sverige har vi exempelvis särskilt sökt göra parterna på arbetsmarknaden mer jämbördiga och faktaorienterade inför beslut om verksamhetens utveckling, genom bland annat lag om medbestämmande i arbetslivet.
I lagen återfinns rätten till information som bildats av fakta, vilket i sig ökar kunskaperna i ett ärende. Sannolikt ger detta en större samsyn i skäligheten av hanteringen i vissa frågor som ofta då leder till kompromiss enligt den Svenska modellen.
Detta är framgångsrikt och förvisso en klok och demokratisk hållning.
Vårt synsätt borde rätteligen därför vara vägledande på alla områden, med det finns alltid motkrafter som inte vill ha det på det sättet. Kunskap och information är en maktfråga, och den som äger ”sanningen” kan också styra andra.
Så om ingen annan granskar det som flödar ut eller inte, så blir du själv den som ska göra helhetsbedömningen. Då gäller det att vara försiktig med det du hör, och fundera efter innan du för vidare det du hört.
Vem har inte suttit i matboden och fått lyssna till den Tvärsäkre säga: ”Jo men så är det, det har jag hört… av vem då?…. ja det var nån… ja vem då?”
Det är dessvärre ofta den tvärsäkre som är ett barfotabarn. Du och jag gör alltså klokt i att skaffa oss en egen uppfattning, och då kan du använda följande vägledning om du vill:
Ta reda på fakta & du då kan utröna
Att av en fjäder blir det snart en höna
Lyssnar ditt öra på Krösa Majas skvaller
Du i okunskapens brunn så djupt faller
O vad är då sanning eller skröna?